Freepen.gr - Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, μίλησε για έναν επερχόμενο πόλεμο στον κόσμο "λόγω της μορφής των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων".
O Aboul Gheit εξήγησε κατά τη διάρκεια δηλώσεων που μεταφέρονται από την Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, ότι "η ταχεία άνοδος της ισχύος της Κίνας μπορεί να οδηγήσει στον κόσμο σε ένα ψυχρό πόλεμο, που δε θα είναι απαραιτήτως, όπως ο ψυχρός πόλεμος, που ο κόσμος είδε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης, λόγω της μεγάλης αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και το κοινό εμπορικό μέγεθος, και τα μεγάλα συμφέροντα, από κάθε συμβαλλόμενο μέρος, το οποίο μπορεί να απειληθεί αν θα συμμετάσχουν σε μια άμεση σύγκρουση".
Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι "οι αραβικές χώρες ενδέχεται να βρουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών υπό το πρίσμα της παρουσίας δύο ανταγωνιστικών δυνάμεων στην κορυφή της διεθνούς πυραμίδας. Ωστόσο, οι συνθήκες αυτού του διαγωνισμού θα θέσουν επίσης περιορισμούς στην κίνηση καθώς κάθε υπερδύναμη επιδιώκει να προσελκύσει συμμάχους".
Ο Aboul Gheit προειδοποίησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία ασχολήθηκε με τις αλλαγές σε διεθνές επίπεδο, ότι "οι Άραβες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν διεθνείς καταστάσεις που θα μαρτυρούν τη ρευστότητα και την ταχύτητα στο ρυθμό της αλλαγής, έτσι ώστε θα είναι δύσκολο να προβλέψει τις μελλοντικές τάσεις, τονίζοντας ότι η ατμόσφαιρα του ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και Αμερικής μπορεί να θέσει τους δικούς της ρυθμούς".
Ο Aboul Gheit σημείωσε στην ομιλία του ορισμένα χαρακτηριστικά των συνεχιζόμενων αλλαγών στον κόσμο, μεταξύ των οποίων η παρακμή της παγκοσμιοποίησης και η εμφάνιση του λαϊκού εθνικισμού, που εκπροσωπείται από το "Brexit" και την προηγούμενη εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε επίσης ότι "η Ρωσία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πολιτισμικό μπλοκ με αυτοκρατορικό παρελθόν που εξακολουθεί να υπάρχει στη ρωσική συνείδηση και ότι είναι μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη που έχει τη βούληση να διαδραματίσει ρόλο στη διεθνή σκηνή και η Κίνα μπορεί να καταφέρει να την προσελκύσει προς αυτήν για να σχηματίσει συνασπισμό κατά της Δύσης όπου θα ηγηθούν οι ΗΠΑ.
Ο Aboul Gheit δήλωσε ότι οι" πόλεμοι στον κυβερνοχώρο" και τα αυτοκατευθυνόμενα όπλα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύουν νέες και πρωτοφανείς προκλήσεις για την ασφάλεια των κοινωνιών, ειδικά καθώς είναι περιοχές που απέχουν πολύ από οποιοδήποτε κανονιστικό νομικό πλαίσιο.
Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με τους γείτονές του στην περιοχή. Συγκεκριμένα τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία έχουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες στην αραβική περιοχή που πηγαίνουν πίσω σε προηγούμενες εποχές και ότι και οι δύο εισβάλλουν στον αραβικό χώρο και δημιουργούν περιοχές επιρροής και επιδιώκουν ηγεμονία", προειδοποιώντας ότι πρόκειται για περιφερειακό εκφοβισμό.
"Δυστυχώς, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, λόγω των ιδεολογικών θεμελίων στα οποία βασίζεται η πολιτική των δύο χωρών, και το αγκάλιασμα του πολιτικού Ισλάμ από τα κυβερνώντα καθεστώτα σε αυτά ως πρόσχημα για παρέμβαση στις αραβικές χώρες", πρόσθεσε.