"Εάν το ΔΝΤ δεν έρθει στην Τουρκία εντός ενός έως δύο μηνών, οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα θα χαθούν λόγω της πανδημίας και της πείνας", δήλωσε ο Yeşilada, μιλώντας στο δίκτυο αντιπολίτευσης TELE 1.
Η Τουρκία έχει καταβάλει βοήθεια ανεργίας σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, δήλωσε ο Yeşilada, επικαλούμενος το Υπουργείο Κοινωνικών Πολιτικών. "Πιστεύετε ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους πέρυσι; Ήταν κοντά στα 10 εκατομμύρια. Τι απέγιναν οι υπόλοιποι;”.
Ο προϋπολογισμός της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκε κατά 17,7% για το 2020, δήλωσε ο οικονομολόγος. "Μόλις χάσαμε έξι ακόμα εξαιρετικά πολύτιμους ανθρώπους", πρόσθεσε, αναφερόμενος σε έξι γιατρούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω του COVID-19 αυτή την εβδομάδα. Η Τουρκία έχει χάσει 211 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας από το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων 86 γιατρών και τεσσάρων οδοντιάτρων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος.
"Το TTB έχει ανακηρυχθεί ως κομμουνιστές προδότες επειδή είπαν την αλήθεια", είπε. "Τα βίντεο βγαίνουν από νοσοκομειακά νεκροτομεία. Οι ιατροδικαστές δε δέχονται ασθενείς. Υπάρχει μόνο μία λύση σε όλα αυτά".
Η Τουρκία πρέπει να αντέξει όλες τις συνέπειες και να εφαρμόσει ένα πλήρες κλείσιμο για τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τον Yeşilada. "Είμαι καπιταλιστής, αλλά δεν είμαι σειριακός δολοφόνος. Για Όνομα του Θεού, θα χάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους".
Η τουρκική οικονομία γνώρισε ανάπτυξη στα στεροειδή με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και οι τράπεζες έχουν πλέον σταματήσει να προσφέρουν δάνεια επειδή δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα, είπε.
Σε ένα συνολικό κλείσιμο, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, δύο εκατομμύρια από τους οποίους είναι ήδη ανεπίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Ένα ακόμη εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τα προς το ζην όταν η μικρή επιχείρησή τους χρεοκοπήσει, είπε.
Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει εκτεταμένα πακέτα υποστήριξης για όλους όσους χάνουν τα προς το ζην, πρόσθεσε. "Έτσι, πού αλλού θα μπορούσαμε να πάρουμε τα χρήματα;”.
Ο Yeşilada δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να καλέσει το ΔΝΤ, να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους και να τερματίσει τη σπατάλη δημόσιου χρήματος, ένα σημαντικό μέρος του οποίου έρχεται με τη μορφή πληρωμών εγγύησης για έργα υποδομής δημόσιου-ιδιωτικού τομέα όπως γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι που δεν πληρούν τα συμβατικά υποχρεωτικά μηνιαία στοιχεία χρήσης.