Ενώ το Ρωσικό Ναυτικό ανέθεσε πρόσφατα ή ετοιμάζεται να αναθέσει σε υπηρεσία πολλαπλές κατηγορίες προηγμένων κατηγοριών υποβρυχίων, το Borei είναι το μόνο σχεδιασμένο ως ειδική στρατηγική πλατφόρμα και ως εκ τούτου αναπτύσσει μακράν τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός και είναι από τα βαρύτερα σκάφη. Τα νέα υποβρύχια κατηγορίας Borei II αναμένεται να αντικαταστήσουν τα πλοία κατηγορίας 1 Delfin και 6 Kalmar που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, τα οποία κατασκευάστηκαν για το Σοβιετικό Ναυτικό αλλά δε διαθέτουν τις προηγμένες δυνατότητες του νεότερου σκάφους με κατώτερη δύναμη πυρός και επιβιωσιμότητα. Η είσοδος σε υπηρεσία σημαντικών αριθμών των νέων πλοίων θεωρείται επίσης ότι αποσκοπεί στην επέκταση του υποβρυχίου στόλου βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.
Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της κλάσης Borei II έναντι του αρχικού υποβρυχίου Borei είναι ότι κατασκευάστηκαν από την αρχή για το σκοπό - όπου κατασκευάστηκαν παλαιότερες παραλλαγές συνδυάζοντας τμήματα κύτους από τα υποβρύχια κατηγορίας Akula και κατηγορίας Oscar που αντανακλούσαν την διαταραγμένη κατάσταση του αμυντικού τομέα της Ρωσίας στα αμέσως μετα-σοβιετικά χρόνια. Η νέα παραλλαγή αναμένεται να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να απαιτεί λιγότερη συντήρηση και να είναι σημαντικά πιο επιβιώσιμη και αθόρυβη.
Τα νέα πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με τέσσερις πρόσθετους πυραυλικούς σωλήνες για συνολικά δεκαέξι βαλλιστικούς πυραύλους διηπειρωτικής εμβέλειας - καθένας από τους οποίους φέρει 6-10 πυρηνικές κεφαλές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποβρύχιο μπορεί να μεταφέρει έως και 160 πυρηνικές κεφαλές - αρκετές για να καταστρέψουν αρκετές χώρες μεσαίου μεγέθους με μια μόνο ομοβροντία. Οι πυραύλοι RSM-56 Bulava 'Mace' που φέρουν τα υποβρύχια είναι από τους νεότερους και πιο εξελιγμένους στον κόσμο, που τέθηκαν σε υπηρεσία από το 2018. Οι εκτιμήσεις εύρους για τους πυραύλους κυμαίνονται από περίπου 9000 χιλιόμετρα έως σημαντικά πάνω από 10.000 χιλιόμετρα.
Το σημερινό σχέδιο κρατικών εξοπλισμών της Ρωσίας ορίζει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα αναθέσει έξι ακόμη υποβρύχια κατηγορίας Borei II μέχρι το 2027, το τελευταίο από τα οποία ξεκίνησε να ναυπηγείται στις αρχές Μαΐου 2020. Έχουν επίσης γίνει προτάσεις για μια παραλλαγή του Borei II που έχει ρυθμιστεί για έναν τακτικό ρόλο επίθεσης παρά έναν στρατηγικό ρόλο, ο οποίος θα φέρει προηγμένους πυραύλους κρουζ όπως ο Zicron και ο Kalibr και όχι πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πρόταση που εξετάζεται επί του παρόντος.
Οι επενδύσεις στα νέα υποβρύχια έρχονται εν μέσω ευρύτερων επενδύσεων τόσο στον εκσυγχρονισμό του ρωσικού υποβρυχιακού στόλου όσο και στην ενίσχυση του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας και τα πλοία θα συμπληρωθούν με τη είσοδο σε υπηρεσία στρατηγικών υποβρυχίων εξοπλισμένων με πυρηνικές τορπίλες Ποσειδώνα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιημένων υποβρυχίων κατηγορίας Oscar και επερχόμενων κατηγορίας Khabarovsk. Η κλάση Khabarovsk βασίζεται σε παρόμοιο σχεδιασμό με το Borei, αλλά είναι σημαντικά μικρότερη, καθώς δεν χρειάζεται να χειρίζεται μεγάλους βαλλιστικούς πυραύλους και αντ ' αυτού θα χειρίζεται τις μικρότερες πυρηνικές τορπίλες ως κύριο οπλισμό της. Τέσσερα από αυτά τα υποβρύχια είναι επί του παρόντος σε παραγγελία.