Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, τα νησιά διεκδικούνται κυρίως από την Ιαπωνία και ήταν παλαιότερα εδάφη της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας, αλλά καταλήφθησαν από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τις τελευταίες ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Παρά τη σημαντική πίεση από το Τόκιο, οι φόβοι ότι τα στρατηγικά τοποθετημένα νησιά θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς στρατούς για να απειλήσουν τη Ρωσία σημαίνει ότι η επιστροφή τους στην Ιαπωνία είναι απίθανη, εφόσον η χώρα της Ανατολικής Ασίας παραμένει ένα προοδευτικό έδαφος για τις δυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη S-300V4 έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης εστίασης στον εκσυγχρονισμό των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή και η ανακοίνωσή της ήρθε μόλις μια ημέρα πριν ένα από τα πιο εξελιγμένα πολεμικά πλοία της Ρωσίας, η κορβέτταο Aldar Tsydenzhapov δείξει τις δυνατότητές της στη θάλασσα της Ιαπωνίας.
Το S-300V4 ενσωματώνει πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες με το παλαιότερο αλλά πιο γνωστό S-400 και τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα πιο δαπανηρό από το S-400 και λειτουργεί μόνο από τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Επωφελείται από τη μεγαλύτερη κινητικότητα και το μικρότερο χρόνο ρύθμισης ενώ μπορεί να εμπλέξει έως και 64 στόχους ταυτόχρονα. Το S-300V4 κληρονομεί τις προηγμένες δυνατότητες αισθητήρων και τις υψηλές επιδόσεις του S-400 έναντι των αεροσκαφών stealth, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς η Ιαπωνία κινείται για να επεκτείνει γρήγορα το στόλο των μαχητικών F-35 όντας ο μεγαλύτερος πελάτης εξαγωγής για τα αμερικανικά αεροσκάφη stealth.
Όπως και το S-400, το S-300V4 έχει πρόσβαση σε μια σειρά προηγμένων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του 40N6E, το οποίο έχει εμβέλεια 400km και ταχύτητα που υπερβαίνει τα 14 Mach. Αυτό παρέχει στις μονάδες S-300V4 που αναπτύσσονται στα νησιά Kuril με σημαντική κάλυψη σε ιαπωνικό έδαφος και το εύρος ανίχνευσης του συστήματος έναντι μεγάλων αεροσκαφών εκτιμάται σε περίπου 600 χιλιόμετρα.
Με την Ιαπωνία να παραμένει σταθερά στη δυτική σφαίρα επιρροής και να επεκτείνει γρήγορα τις στρατιωτικές της δυνατότητες με το πρόσχημα ότι ανταποκρίνεται στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, η Ρωσία είναι πιθανό να αναγκαστεί να διαθέσει περισσότερες δυνάμεις για να προστατεύσει τις περιοχές της Άπω Ανατολής.