Το Αιγαίο και τα 12 ναυτικά μίλια διχάζουν Μητσοτάκη - Δένδια


Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Δένδιας: “Δυο ξένοι” στην ίδια κυβέρνηση…


Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου


Αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή συζητήθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου”, το οποίο όριζε την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία “υπέρ” της έγκρισης ψήφισαν 284 Βουλευτές, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, της “Ελληνικής Λύσης” και του “ΜέΡΑ25”. “Παρών” ψήφισαν οι συνήθεις ύποπτοι Βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις.

Μια τεράστια πολύμηνη διπλωματική προσπάθεια του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του επιτελείου του, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και την οποία χαιρετίσαμε από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο, είχα επισημάνει ότι την ίδια πολιτική – διπλωματική τακτική θα έπρεπε να επιδείξουμε και στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου ως “Δαμόκλειος σπάθη” επικρέμεται για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις το casus belli (αφορμή πολέμου) της Τουρκίας.

Επεσήμανα, ότι θα πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι και διεκδικητικοί στην εξωτερική μας πολιτική έναντι της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Όπως ακριβώς συνέβη με την βάρβαρη εισβολή της στην Κύπρο και από τότε η Τουρκία διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους, ότι κατακτιέται με αίμα χάνεται πάλι με αίμα. Γι΄ αυτό είναι για μας αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ν.μ..

Και όχι να ξεκινήσουν διερευνητικές Ελληνοτουρκικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021 χωρίς αυστηρώς προκαθορισμένη ατζέντα.


Αποδείχτηκε άτρωτος ο Νίκος Δένδιας…

Αλλά πριν προχωρήσω στην πολιτική ανάλυσή μου και τις πολιτικές εκτιμήσεις μου επί των παραπάνω θεμάτων, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας για άλλη μια φορά παλαιότερες επισημάνσεις – τοποθετήσεις μου. Όπως αυτή της 30ης Αυγούστου 2020, όπου στο άρθρο μου Μητσοτάκης εναντίον Δένδια; Έγραφα μεταξύ των άλλων:

«Είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή, πως ακούγεται έντονα ότι θα μετατεθεί σε άλλο υπουργείο στον επικείμενο ανασχηματισμό ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. Αυτό κι αν είναι τρελή ανατροπή, αν τελικά γίνει. Και το λέγω εγώ, που δεν τρέφω και τα τρυφερότερα πολιτικά αισθήματα για τον κ. Δένδια. Αλλά στην παρούσα φάση θα ήταν εγκληματική μια τέτοια μετάθεση. Όταν μάλιστα ακούγεται έντονα ότι θα τον διαδεχτεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως επίσης, δεν πρέπει να περάσει καν από το μυαλό του Πρωθυπουργού πιθανή υπουργοποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Επιστρέφοντας όμως στην φημολογούμενη μετάθεση Δένδια, θεωρούσα, πως αν γινόταν δεν θα εξυπηρετούσε πουθενά τον κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ψύλλους στ΄ αυτιά μου έβαλαν κάποιοι επαΐοντες, μετά την επιτυχημένη συνάντηση του ΥΠΕΞ μας με τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh στο Τομπρούκ της Λιβύης, που μου είπαν, ότι ο κ Μητσοτάκης συνεχίζει να “ακούει” στο γερμανικό παράγοντα και την κ. Άγκελα Μέρκελ. Ενώ ο κ. Νίκος Δένδιας “ακούει” στον γαλλικό παράγοντα. Λέτε; Και τι άραγε να σημαίνει αυτό;».

Όπως επίσης έγραφα στις 22 Δεκεμβρίου 2020 μεταξύ των άλλων στο άρθρο μου Άτρωτος από το ΥΠΕΞ ο Νίκος Δένδιας:

«Τώρα αν με ρωτήσετε γιατί δίνω τα εύσημα στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια και όχι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα σας απαντήσω αυτό που έχω γράψει από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020. Πως ο Νίκος Δένδιας δεν “ακούει” στην εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Δένδιας έχει κάνει πολλές δηλώσεις κατά το παρελθόν και με τις οποίες δεν συμφωνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης του κατευνασμού των εντάσεων με την Τουρκία.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά δυο:

“Η Τουρκία έχει καταστεί γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές”.

Την οποία έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κρήτη. Και η δεύτερη:

“Κοινές προκλήσεις (από την Τουρκία) απαιτούν κοινές απαντήσεις”.

Δηλαδή στην επιθετικότητα της Τουρκίας να απαντούσαμε ως χώρα επιθετικά;

Κλείνοντας να επισημάνω αυτό που επανειλημμένα έχω γράψει, πως ο Πρωθυπουργός θέλει να μετατοπίσει σε άλλο Υπουργείο τον Νίκο Δένδια. Μέχρι τώρα η όποια προσπάθειά του δεν στέφθηκε με επιτυχία. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρει στον νέο ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει και με το οποίο κυβερνητικό σχήμα θα πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από το Μαξίμου.

Πάντως στοιχηματίζω, ότι ο Νίκος Δένδιας είναι άτρωτος από το Υπουργείο των Εξωτερικών. Και ας περιμένουν στη σειρά η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.».


Ο Νίκος Δένδιας σώζει την τιμή της Ελλάδος…

Έτσι αφού ο Νίκος Δένδιας παρέμεινε στο ΥΠΕΞ μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, βγαίνοντας πιο δυνατός πολιτικά, έστειλε στους πάντες την πρώτη προειδοποιητική βολή της πολιτικής του στόχευσης μέσω συνέντευξης που έδωσε σε πορτογαλική εφημερίδα, αφού η Πορτογαλία θα προεδρεύει της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ισχυριζόμενος:

«Η Τουρκία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο για να προσεγγίσει την Ευρώπη…».

Σε αυτήν την συνέντευξη ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι με την Τουρκία έχουμε μόνο μια διαφορά, που αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και την Ν.Α. Μεσόγειο.

Στάθηκε δε ιδιαίτερα στο γεγονός, πως η Τουρκία δεν αποδέχτηκε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1982 στη Τζαμάικα και η οποία Σύμβαση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αλλά οΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας “τα ΄χωσε” και στο φιλότουρκο ΝΑΤΟ για τη στάση των “ίσων αποστάσεων” που τηρεί στην πολύμηνη άδικη επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος, λέγοντας συγκεκριμένα:

«Εμείς δεν είμαστε υπαίτιοι, κάποιος άλλος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπάρχει ένα θύμα αυτής της παραβίασης. Η τήρηση των ίσων αποστάσεων ισοδυναμεί, στην πράξη, με αδικία που διαπράττεται εις βάρος του θύματος της παραβίασης του δικαίου».

Η πρόστυχη πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος εξόργισε ακόμη και την Ντόρα Μπακογιάννη…

Βέβαια, αυτή η παράνομη στάση του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, υποκινείται από την Γερμανία και ειδικότερα από την Καγκελάριό της Άγκελα Μέρκελ. Η οποία φρόντισε λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει την προεδρία στην ΕΕ την οποία είχε στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, να στείλει τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Τουρκία.

Για να δεχτεί προφανώς τις ευχαριστίες του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επειδή η Γερμανία κατάφερε να μπλοκάρει τρεις (3)  φορές την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ κατά της Άγκυρας στο εξάμηνο που ασκούσε την προεδρία της ΕΕ το Βερολίνο. Υποσχόμενος ο κ. Μάας – σύμφωνα με πηγές μας - ότι και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, η Γερμανία θα μπλοκάρει πάλι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Όμως ο Γερμανός ΥΠΕΞ ήταν προκλητικότατος στην συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, αφού δεν απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδος. Όταν δηλαδή μια τρίτη χώρα προκλητικά επιτίθεται σε μια χώρα της ΕΕ και η Γερμανία ανέχεται τον ΥΠΕΞ της τρίτης χώρας να προσβάλλει προκλητικά την Ελλάδα μέλος-κράτος της ΕΕ.

Σε σημείο τέτοιο, που εξόργισε ακόμη και την “Πρωθυπουργεύουσα” γερμανόφιλη Βουλευτή Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με δηλώσεις της άσκησε δριμύτατη επίθεση στον Γερμανό ΥΠΕΞ από το βήμα της Βουλής, προτρέποντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ ώστε να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις:

«Θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς χάθηκε στη μετάφραση η ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν την κατάλαβε στη μετάφραση ή την κατάλαβε και έμεινε μουγγός; Αν το κατάλαβε έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι θέση εταίρου εντός ΕΕ. Δεν νοείται χώρα εκτός ΕΕ, να απειλεί χώρα εντός και ο ΥΠΕΞ της να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω, ότι επειδή τα τούρκικα είναι δύσκολη γλώσσα, η μετάφραση είχε κενά. Αν δεν είναι έτσι όμως η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της».


Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Δένδιας: “Δυο ξένοι” στην ίδια κυβέρνηση…

Έτσι φτάνουμε στην ιστορική συζήτηση στη Βουλή για την αύξηση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο Πέλαγος κι όπου διασταυρώθηκαν “τα ξίφη” δυο διαφορετικών πολιτικών, όπως άλλωστε είχα επισημάνει σε παλαιότερα άρθρα μου. Του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Αφού εμμέσως πλην σαφώς ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021 επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και στον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας:

«Ουδείς Έλληνας Πρωθυπουργός θα διαπραγματεύεται τα χωρικά ύδατα».

Αφού η διατυπωμένη πολιτική θέση του κ. Παύλου Αποστολίδη είναι από το 2017 στον ΣΚΑΙ (;;;), πως:

«Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας (μόνο) όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων».

Μια κυρίαρχη θέση που αποδέχεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως ακούγεται έκανε έξαλλο τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια.

Πολιτική θέση που αποτελεί παραβίαση της εθνικής γραμμής περί του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και μόνο.

Γι΄ αυτό η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια άναψε φωτιές στο Μαξίμου. Μια θέση περί χωρικών υδάτων που ουδέποτε θα υλοποιήσει ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, όπως ισχυρίζονται διπλωματικοί κύκλοι.


Μην ντροπιάσεις τα όπλα τα ιερά…

Αλλά ο Νίκος Δένδιας στις 12 Ιανουαρίου 2021 στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είχε δηλώσει πως: 

«…Η επόμενη φάση θα αφορά την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου γίνονται επ' αυτού οι σχετικές μελέτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Στην δε Βουλή στις 19 Ιανουαρίου 2021 ο Νίκος Δένδιας είπε:

«H επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης αφορά και το ανατολικό κομμάτι, επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».

Όμως την επομένη, στις 20 Ιανουαρίου 2021 στην ομιλία του στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “άδειασε” τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια για το ζήτημα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων στην Κρήτη και στο Αιγαίο. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, μπορεί και αλλού. Όμως σε χρόνο και με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».

Δυο διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, σε ένα τόσο καυτό εθνικό θέμα. Η μια του κατευνασμού και της ηττοπάθειας και η άλλη της επιθετικής πολιτικής κατά της προκλητικής Τουρκίας.

Που η πολιτική προσέγγιση του κατευνασμού (θα επιλέξουμε τον χρόνο και τον τρόπο) τυχαίνει να συνάδει με τον γερμανικό παράγοντα.

Ωστόσο νιώθουμε την υποχρέωση να θυμίσουμε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, πως όταν οι Αθηναίοι έφηβοι κατά την ενηλικίωσή τους έπαιρναν τα όπλα για να υπηρετήσουν την Πατρίδα, έδιναν όρκο πως:

«Ου καταισχυνώ (ντροπιάσω) τα όπλα τα ιερά… αμυνώ δε και υπέρ ιερών και οσίων… και την Πατρίδα ουκ ελάσσω (μικρότερη) παραδώσω…».

Αλλά και στην νεότερη ιστορία μας, ας παραδειγματιστεί ο Πρωθυπουργός μας από τον παμμέγιστο αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας 2003-2008) που είχε ζητήσει από τον Κυπριακό λαό την καταψήφιση του προδοτικού σχεδίου Ανάν που επιζητούσε ο διεθνής παράγοντας, καταλήγοντας:

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω κοινότητα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail