Η απόφαση της εκτίναξης του προστίμου για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων από τα τριακόσια στα πεντακόσια ευρώ (μια απόφαση που τελικά πάρθηκε πίσω, μετά από σφοδρές αντιδράσεις) ήταν ακόμα ένα δείγμα αυταρχικότητας που παραπέμπει απευθείας σε απολυταρχικά καθεστώτα.
Από: sportime.gr - Ελευθέριος Ανδρώνης
Παρακολουθήσαμε εχθές στη Βουλή την εικόνα ενός εκτός τόπου και χρόνου Πρωθυπουργού, που βρίσκεται σε χαοτική απόσταση από τον παλμό και τις αληθινές ανάγκες του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, να προσπαθεί να φοβερίσει έναν γονατισμένο ψυχολογικά λαό, με τον… μπαμπούλα του πεντακοσάρικου.
Ένας λαός που βρίσκεται στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, καθαρά λόγω των ανόητων αποφάσεων και χειρισμών αυτής της κυβέρνησης, η οποία ξαφνικά -εδώ και μια εβδομάδα- θυμήθηκε πως υπάρχει και ο κίνδυνος της κατάρρευσης της οικονομίας. Μια απειλή για την οποία εδώ και μήνες προειδοποιούσαμε πως τα αυστηρά και καθολικά lockdowns δεν έχουν κανένα σημαντικό αποτέλεσμα κατά της πανδημίας και πως η καταστροφή της οικονομίας και η φτωχοποίηση του λαού, θα αποδειχθεί πολύ χειρότερη μάστιγα από τον ίδιο τον κορωνοϊό.
Και τώρα ξαφνικά, όλα τα συστημικά κανάλια που επί μήνες έπαιζαν non-stop τη πανδημική κασέτα της κυβέρνησης, ξεκίνησαν να μιλούν για… την κραυγή αγωνίας των καταστηματαρχών, του λιανεμπορίου, της εστίασης, για τις συνέπειες της ψυχικής υγείας των παιδιών. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι υπάρχουν και αυτές οι… μικρές λεπτομέρειες…
O κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να εφαρμόσει ένα πολιτικά ανήθικο, υπέρογκο πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ, στον λαό μιας χώρας που έχει εξέλθει διά πυρός και σιδήρου από μια καταστροφική δεκαετία σκληρών και απάνθρωπων μνημονίων και έχει υποστεί σχεδόν έναν χρόνο αυστηρών lockdowns και παγώματος της αγοράς, τη στιγμή που στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (με πολύ υψηλότερους μάλιστα μισθούς) τα ανάλογα πρόστιμα είναι πολύ χαμηλότερα και οι μετακινήσεις των πολιτών πολύ πιο ελαστικές.
Ο Πρωθυπουργός με τέτοιου είδους πρακτικές συμπεριφέρεται σαν να κυβερνά τον λαό της Κίνας ή της Βόρειας Κορέας, διώκει τον ελεύθερο λόγο, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προαναγγέλλει εξουθενωτικά πρόστιμα και ταυτόχρονα ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους του να χωριστεί η Ευρώπη στα δύο (στους… καθαρούς εμβολιασμένους και τους μιαρούς ανεμβολίαστους ), με αποτέλεσμα να τον αποθεώνει με πρωτοσέλιδο και διθυραμβικό άρθρο ακόμα και η γερμανική Bild. Τέτοια διάκριση είχαμε χρόνια να δούμε, τέτοιο καμάρι χρόνια να νιώσουμε!
Ο… δημοφιλέστατος κ. Μητσοτάκης λοιπόν, είχε τέτοια πολιτική συνείδηση ώστε να ζητήσει αυστηρή πειθαρχία από τον Ελληνικό λαό και να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ένα πρόστιμο που ισοδυναμεί σχεδόν με τον βασικό, τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας! Όχι βέβαια πως και τα τριακόσια ευρώ δεν είναι ένα απολύτως δυσβάσταχτο ποσό για έναν βιοπαλαιστή και πόσο μάλλον για έναν συνταξιούχο. Άλλα ποιος να έχει στοιχειώδη επαφή με αυτά στη κυβέρνηση;
Τελικά η απόφαση για την εφαρμογή αυτού του εξωφρενικού πρόστιμου δεν κράτησε παραπάνω από τρεις ώρες. Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις που ξεσήκωσε αυτή η απόφαση, ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα και είπε:
«Ως μια ένδειξη καλής θέλησης είμαι διατεθειμένος να κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα ώστε να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες»… «σε μια ένδειξη ότι θέλουμε την συλλογική ευθύνη και όχι τον φόβο του προστίμου θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ».
Μνημειώδη μεγαλοψυχία λοιπόν επέδειξε ο Πρωθυπουργός προς τον… απείθαρχο Ελληνικό λαό και αποφάσισε να του… κάνει την χάρη για μια εβδομάδα, βλέποντας και κάνοντας. Σαν να μην έχει απέναντι του έναν κυρίαρχο λαό, άλλα κυριαρχούμενα… σχολιαρόπαιδα που τα απειλεί με 5ήμερη αποβολή…
Αφού ανακοίνωσε αυτό το εξωπραγματικό πρόστιμο ακριβώς για να φοβερίσει τους πολίτες, στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το φόβητρο του προστίμου!
Όμως οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη είχαν κι άλλα πολιτικά… μαργαριτάρια.
Σχολιάζοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε πως: «Κάθε άνοιγμα σχολείων ή οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί κάποιους κινδύνους. Έως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λιανεμπόριο είχε αρνητική συνεισφορά στην πανδημία»
Μα καλά, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις πως στο λιανεμπόριο ελλοχεύουν κίνδυνοι μετάδοσης, τότε για ποιο λόγο έχουν τσακίσει το λιανεμπόριο σφραγίζοντας το για τόσο καιρό; Για ποιο λόγο εφάρμοζαν τα αναποτελεσματικά click away και μελετούσαν τα click in shop; Μήπως ήταν και αυτό στα πλαίσια των καθαρά πολιτικών αποφάσεων που πάρθηκαν χωρίς να υπολογίζονται οι εισηγήσεις των ειδικών; Μήπως ήταν στη λογική του «λάβαμε πιο αυστηρά μέτρα από τα προτεινόμενα»; Άρα αναλαμβάνουν και την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή που έχει ήδη υποστεί το λιανεμπόριο;
Άλλα και στο θέμα του συνωστισμού στα ΜΜΜ, τι είπε χθες ο Πρωθυπουργός;
«Να σας πω ότι δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει την έξαρση πανδημίας με τα ΜΜΜ»
Μάλιστα. Δεν υπάρχει μελέτη που να συνδέει τη πανδημία με τα Μέσα Μεταφοράς. Να υποθέσουμε πως για την έξαρση πανδημίας στις εκκλησίες, υπάρχει τέτοια μελέτη (ώστε να εξηγεί και την αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης); Μήπως να μας την δείχνατε κι εμάς; Όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να κλείσει τις εκκλησίες στα Θεοφάνεια, είχε συμβουλευτεί καμία τέτοια μελέτη ή αποφάσιζε για τους χριστιανούς όπως του έκανε κέφι;
Για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός αλλού μιλά για έλλειψη στοιχείων και μελετών (ΜΜΜ) και αλλού αποφασίζει και διατάζει χωρίς κανένα σοβαρό στοιχείο στα χέρια του (εκκλησίες);
Θα απαντήσει κανείς για όλα αυτά ή πρέπει να καθίσουμε για μια εβδομάδα… φρόνιμοι;