φωτο: Μάκης Παυλέλλης fb |
Στο Εισαγωγικό μέρος (Ι) παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς.
Στο δεύτερο μέρος (ΙΙ) παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το έτος 2019, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.
Συνολικά, για το έτος 2019 κατεγράφησαν πεντακόσια είκοσι τέσσερα (524) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:
- Χριστιανισμός: πεντακόσια δεκατέσσερα (514) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).
Ειδικότερα:
- Πεντακόσια τέσσερα (504) περιστατικά αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήτοι το 96% επί του συνόλου,
- Τρία (3) περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
- Τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Γνησίους Ορθοδόξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ.), ήτοι το 0,5% επί του συνόλου,
- Τέσσερα (4) περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά, ήτοι το 0,76% επί του συνόλου,
- Ιουδαϊσμός: πέντε (5) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
- Μουσουλμανισμός: πέντε (5) περιστατικά, ήτοι το 0,95% επί του συνόλου.
Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων.