Ο άνθρωπος που δημιούργησε τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών κι έφυγε πικραμένος από το ΠΝ

Η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, είναι-ίσως- η πιο επίλεκτη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από: militaire.gr - Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Μια συμπαγής πολυπληθής ομάδα σκληροτράχηλων και άριστα εκπαιδευμένων ανδρών, αποφασισμένων και έτοιμων, να εκτελέσουν με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τις πιο δύσκολες αποστολές σε θάλασσα και ξηρά!

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος έμειναν και θα μείνουν για πάντα στο περιθώριο, γιατί ήταν εμπιστευτικές και είχαν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας.

Η Μ.Υ.Κ- παλαιοτέρα Ο.Υ.Κ- έχει μακρά ιστορία και η ύπαρξη της οφείλεται σ ένα άνθρωπο με αστείρευτες δυνάμεις, όραμα και ιδανικά-που έμαθε μπάνιο… σε ποτάμι-, ο οποίος την δημιούργησε από το μηδέν, αλλά έφυγε πικραμένος από το Ναυτικό!

ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ

Η ανάγκη για την δημιουργία μιας πολεμικής δύναμης από σκληροτράχηλους αμφίβιους κομάντος αναγνωρίστηκε μετά από τις αποβατικές επιχειρήσεις και θαλάσσιες δολιοφθορές που πραγματοποιήθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λίγο πριν τη μεγάλη απόβαση στη Νορμανδία οι αμερικανοί είχαν δημιουργήσει ένα ειδικό σώμα το οποίο είχαν αποβιβάσει στις γαλλικές ακτές προκείμενου να διερευνήσουν τη δυνατότητα επιτυχίας της ενδεχόμενης απόβασης.
Το σώμα αυτό είχε τη εκπαίδευση να διαβιεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να κάνει δολιοφθορές και γενικά ξέφευγε από τα δεδομένα των υπολοίπων στρατιωτικών σωμάτων ειδικών δυνάμεων της εποχής.
Το σώμα αυτό ήταν οι “Underwater Demolition Teams” ή UDT oπως ήταν πιο γνωστοί από τη συντομογραφία των λέξεων.
Το 1954 το Πολεμικό Ναυτικό  αποφασίζει να δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα και αναζητά εθελοντές για να πάνε να εκπαιδευτούν στην Αμερική, στο «χειρότερο», δυσκολότερο και καλύτερο σχολείο,  τη Σχολή Βατραχανθρώπων της Αμερικής. Μετά από επιλογή συγκροτείται μια ομάδα από 7 Έλληνες, 5 υπαξιωματικούς και 2 αξιωματικούς. Μεταξύ αυτών και ο Νίκος Καρτελιας.
Παιδί γεωργού από το χωριό Ρολόι Ευβοίας, στα παιδικά του χρόνια δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τη θάλασσα που αργότερα τόσο αγάπησε, έμαθε μπάνιο (όπως δηλώνει ο ίδιος) σε ποτάμι!!
Από μικρός του άρεσε ο αθλητισμός και ασχολήθηκε με το τρέξιμο, τα άλματα, τη δισκοβολία και γενικά τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.
Σχολείο πήγε στην Εύβοια αλλά το σταμάτησε και μπήκε στη σχολή ναυτόπαιδων στον Πόρο όπου τη 2η αλλά και την τελευταία χρόνια ήταν αρχηγός της τάξης του.
Το 1947 είναι πλέον μόνιμος βαθμοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ λοιπόν, θα έστελναν υποψηφίους για το σχολείο αυτό.
Συνολικά συγκεντρώθηκαν 156 υποψήφιοι.
Τις πρώτες 2 εβδομάδες της παραμονής τους στην Αμερική οι υποψήφιοι προπονούντο και τους παρείχετο μια εκπαίδευση προετοιμασίας.
Την τρίτη εβδομάδα ξεκίνησε   «η διαβολοβδομαδα» τους.
Η εβδομάδα αυτή είχε δοκιμασίες που για τα δεδομένα της εποχής δεν μπορούσαν να περάσουν από το μυαλό των ευρωπαίων και πολύ περισσότερο των ελλήνων υποψήφιων.
Η εκπαίδευση περιλάμβανε διαβίωση και δοκιμασίες σε παγωμένες λίμνες, εκρήξεις, στίβο εμποδίων, κολύμπι, αναρριχήσεις, καταρριχησεις και πολλά αλλά.
Τις πρώτες κιόλας ημέρες από τους 7 Ελληνες εγκαταλείπουν οι 4 και την τρίτη ημέρα και ένας ακόμη πέμπτος. Συνεχίζουν 2 , ο Νίκος Καρτελιας και ένας ακόμη έλληνας.
Ο Νίκος Καρτελιας μη ξέροντας τη γλώσσα χρησιμοποιεί το μυαλό, τη λογική και τις εμπνεύσεις του προκείμενου να ξεπεράσει τις αντιξοότητες.
Ακολουθεί τους αμερικανούς συναδέλφους του και λίγο πριν το τέλος των δοκιμασιών υπερβάλλει τον εαυτό του και τερματίζει πρώτος σε πολλές από τις δοκιμασίες.

Λίγο πριν τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει την άρνηση των Ελλήνων συνάδελφων του που τον προτρέπουν να εγκαταλείψει και αυτός, για να γυρίσουν πίσω.
Αυτό τον πικραίνει, τον θυμώνει και τον πεισμώνει ακόμη πιο πολύ.
Από τους 156 που ξεκίνησαν τελείωσαν 20.
Δεκαεννέα αμερικανοί και ένας από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Καρτελιας με βαθμολογία εξαιρετική «excellent».
Από τους αμερικανούς εκπαιδευτές θεωρείται πρωτοφανές επίτευγμα και στη μονάδα μπαίνει φωτογραφία από την απονομή με επιγραφή  «Ο Μοναδικός Μαθητής Του ΝΑΤΟ Με Εξαιρετική Βαθμολογία»!

ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΚΙΟΣΣΕ

Το 1957 έχοντας μάθει για τις επιδόσεις του τον καλεί ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης, ναύαρχος Δ. Κιοσσες και των ρωτά.
«Κύριε Καρτελια, τι παραπάνω έχουν οι αμερικανοί από εμάς και έχουν αυτή τη μονάδα, γιατί οι αμερικανοί έχουν ολυμπιονίκες και εμείς όχι.»
Οι απαντήσεις ήταν απλοϊκές:
Τρώνε καλύτερα.
Πραγματικά όσο δύσκολη και εάν ήταν η εκπαίδευση στο φαγητό είχαν όλα τα καλά του κόσμου.
Διατάζει ο ναύαρχος λοιπόν και φέρνουν από τα νοσοκομεία που είχαν καλό φαγητό «διπλή μερίδα ασθενούς» για τους βατράχους
2. Του ζητά να υπάρχει ένα μικρό διάστημα ξεκούρασης.
Και ο ναύαρχος δίνει εντολή να υπάρχει 2ημερο ανάπαυσης στους βατράχους.
3. Του ζητά να υπάρχει ένα μικρό επίδομα των 500 δρχ.
Ο ναύαρχος φωνάζει τον επιτελή του, αρμόδιο για τη μισθοδοσία και δίνει εντολή να υπάρχει επίδομα 600 δρχ για τους βατράχους.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το 1957 λοιπόν στο Σκαραμαγκά, με σχέδια που κρατούσε ο Νίκος Καρτελιας από την εκπαίδευση του στην Αμερική δημιουργείται ο πρώτος στίβος εμποδίων της μονάδας.
Οι εκτιμήσεις του δεν ήταν απόλυτα σωστές και όλα τα εμπόδια βγήκαν τελικά πιο δύσκολα από την πραγματικότητα.
Πιο ψηλά, πιο μακριά, πιο δύσκολα!
Την ίδια χρονιά, έρχονται στην Ελλάδα και οι πρώτες φιάλες καταδύσεων της εταιρίας AGA, και με μεταφράσεις από εγχειρίδια και βιβλία του εξωτερικού, ξεκινούν τις καταδύσεις και την αυτοεκπαιδευση στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης.
Από τότε με τον Νίκο Καρτελιά εκπαιδευτή – και βοηθούς του τους συναδέλφους που τελείωσαν ως παρατηρητές- στη Μονάδα έγιναν 8 σχολεία Υποβρυχίων Καταστροφών και βγήκαν οι πρώτοι Έλληνες
Βάτραχοι ύστερα από σκληρή δοκιμασία,
Σταθμοί στην καριέρα του είναι η επίσκεψη του Νάσσερ στην Ελλάδα και η εντυπωσιακή επίδειξη που έγινε και η εκπαίδευση του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου.

ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ!

Το 1960 έχοντας οργανώσει άριστα την Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, παραιτείται από το Π.Ν με μια παραίτηση που αρχικά θεωρείται προσβολή για το Ναυτικό και πριν κληθεί από το ναυτοδικείο τροποποιείται.
Του στερήθηκε ο βαθμός γιατί λόγω της παραμονής του στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών δεν είχε θαλάσσια υπηρεσία!!
Και γι, αυτό παραιτήθηκε.
Στον ναύαρχο που τον κάλεσε είπε:
«Κύριε ναύαρχε το καθήκον είναι στη στεριά να εδραιώσουμε τη Μονάδα και το Ναυτικό δεν μου αναγνωρίζει αυτή την υπηρεσία αλλά μου ζητά να έχω θαλάσσια υπηρεσία.
Δεν το θεωρώ δίκαιο και παραιτούμαι. Ήταν η τρίτη κατά σειρά αδικία που υπέστη από το Π.Ν!»

Πηγή

O.Y.K SHOP

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail