Η παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας πιστοποιείται από τις 3 Ιανουαρίου 2021, όταν η Τουρκία εξέδωσε τη διεθνή αγγελία ΝΟΤΑΜ Α 6763/2021. Με την αγγελία αυτή η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα ότι στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, ανάμεσα σε Αγ Ευστράτιο και Αντίψαρα, η Τουρκία θα εκτελεί για έναν ολόκληρο χρόνο αεροναυτική άσκηση με πυρά.
Όμως η περιοχή αυτή, με βάση τις ακριβείς τουρκικές συντεταγμένες της, καταλαμβάνει ελληνική εθνική κυριαρχία στον Αγ Ευστράτιο και στα Αντίψαρα, Με αποτέλεσμα να εκτελείται με στρατιωτικά μέσα, τουρκική κατάληψη, κατοχή και κατακερματισμός της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα ελληνικά συμφέροντα και δικαιώματα.
Και όμως η ελληνική κυβέρνηση από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα δεν έχει αντιδράσει και δεν έχει ακυρώσει την τουρκική ΝΟΤΑΜ προκειμένου να διασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία. Ως εκ τούτου, η τουρκική ΝΟΤΑΜ βρίσκεται αυτή την στιγμή σε ισχύ , με κατάληψη, κατοχή και κατακερματισμό της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Κεντρικό Αιγαίο και ανατολικά του 25ου μεσημβρινού.
Η κυβέρνηση αποκρύπτει την ύπαρξη και εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης τουρκικής ΝΟΤΑΜ , αλλά δίνει στη δημοσιότητα – δίκην ΑΡΛΕΚΙΝ- τουρκικές ΝΑVTEX στο Αιγαίο, οι οποίες όμως δεν δημιουργούν πρόβλημα στην ελληνική κυριαρχία και ελληνικά συμφέροντα.
Επομένως η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες με στάση που ισοδυναμεί με πλήρη αποδοχή παραχώρησης και κατακερματισμού της ελληνικής κυριαρχίας.
Η αποδοχή από ελληνικής πλευράς τουρκικής κατάληψης εθνικής κυριαρχίας ( κάτω από 6νμ των χωρικών υδάτων) θέτει επι τάπητος το ερώτημα κατά πόσον στις συνομιλίες θα τεθεί θέμα αυξομείωσης του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων , δηλαδή αυξομείωση της εθνικής κυριαρχίας κατά το δοκούν και με τη συμφωνία της Άγκυρας.
Εκτός πλέον και η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξομειώσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ,άρα και την εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δεδομένου ότι το θέμα δεν είναι καινούργιο και έχει συζητηθεί πολλαπλώς στο παρελθόν στις διερευνητικές συνομιλίες. Γεγονός που αποτελεί τετελεσμένο θέμα διαπραγματεύσεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες..
(Τωρινές δηλώσεις του τότε Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Χρ. Ροζάκη στην κυβέρνηση Κ Σημίτη, αλλά και συνέντευξη του τότε ΥΕΘΑ Σπ. Σπηλιωτόπουλου της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, στην Κωνσταντινούπολη 2006).
Η τωρινή φόρμουλα, όπως αυτή αρχίζει συστηματικώς να «σούρνεται» στα ΜΜΕ, προτείνει αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 10νμ στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο μέχρι τη Σάμο. Στην περιοχή του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων όμως, η εκκολαπτόμενη ελληνική πρόταση προβλέπει «σφαγή» της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, με χωρικά ύδατα πολλαπλώς μειούμενα κάτω από 6νμ, με το γελοίο επιχείρημα ότι δι’ αυτού του τρόπου η Ελλάδα…συνεισφέρει το κουτσούρεμα της εθνικής κυριαρχίας της, για χάρη της απρόσκοπτης διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας. Η γελοιότητα έγκειται στο γεγονός ότι η διεθνής ναυσιπλοΐα ουδέποτε επηρεάστηκε από τα 6νμ χωρικά ύδατα του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.
Αυτό που παρενοχλείται σοβαρά με τα 6νμ ελληνικών χωρικών υδάτων είναι η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΩΤΙΚΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΙΑ,- τουρκικά πολεμικά πλοία- η οποία θα «απελευθερωθεί» με μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων και της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή της Δωδεκανήσου.
Δι’ αυτού του τρόπου, η Τουρκία αποκτά το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στην περιοχή , δηλαδή μειώνεται η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ της χώρας, διότι η Άγκυρα θα έχει κατ’ ευθείαν πρόσβαση από το Ακζαζ μέχρι την Τζια.
Επιπροσθέτως, μια αλλαγή στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα Δωδεκάνησα οδηγεί αυτομάτως σε ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ για τα Δωδεκάνησα. Και τούτο διότι στην περιοχή Σάμου- Ρόδου βρίσκονται σε ισχύ τα μόνα νόμιμα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα και μάλιστα με συντεταγμένες.
Ενώ τίθεται αυτομάτως και θέμα αναδιάταξης του FIR Αθηνών, που αποτελεί πάγια διεκδίκηση της Τουρκίας από το 1995 τουρκική ΝΟΤΑΜ 240