Μονόδρομος οι κάλπες αν το Βερολίνο δώσει στην Κομισιόν γραμμή επιστροφής στη λιτότητα το 2022 – Οι έξοδοι της Ελλάδας στις αγορές, οι συντάξεις και τα ελληνοτουρκικά.
Από: newsbreak.gr
Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε η «Εστία» τονίζει ότι η πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών έως το φθινόπωρο του 2021, είναι αυτή την στιγμή 50-50.
Ωστόσο η τελική απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαθέτει μεγάλα περιθώρια ελιγμών (η ΝΔ προηγείται με 16,5 μονάδες) θα κριθεί από τρεις παράγοντες:
- Την πορεία του ελληνικοτουρκικού διαλόγου σε συνάρτηση με τις εξελίξεις τόσο στις ελληνοαμερικανικές όσο και στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
- Την πορεία της οικονομίας σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας
- Την κατεύθυνση που θα δώσει το γερμανικό κατεστημένο στους υποψηφίους των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία στα τέλη της άνοιξης προς αρχές του κακοκαιριού. Ίσως μάλιστα η άποψη του γερμανικού παράγοντα να αποβεί καθοριστική για τις τελικές αποφάσεις του κ.Μητσοτάκη, καθώς από αυτήν θα κριθεί αν θα εξακολουθήσει η χαλαρή εφαρμογή των Συνθηκών για τα ελλείμματα ή η Ένωση θα επιστρέψει στην αυστηρή πολιτική της λιτότητας και του «λιτού» βίου.
Αξιόπιστες αναφορές που έχει στην διάθεση της από το Βερολίνο η κυβέρνηση, αλλά και άλλοι παράγοντες στην Ελλάδα τονίζουν ότι η οικονομική ελίτ της Γερμανίας θα λάβει τις αποφάσεις της και θα διαβουλευτεί με τους βασικούς διεκδικητές της καγκελαρίας στις αρχές του καλοκαιριού. Εάν κρίνει ότι η πολιτική της χαλάρωσης και των μεγάλων ελλειμμάτων ευνοεί την εξαγωγική πολιτική και τις πωλήσεις της γερμανικής βιομηχανίας, τότε η κατεύθυνση που θα δοθεί- έτσι δουλεύει το σύστημα – τόσο στην Κομισιόν όσο και στην πολιτική τάξη της χώρας είναι να εμμείνει στην αυτή ρητορεία. Αναλόγως θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται και η ΕΚΤ, προστατεύοντας τα κράτη μέλη από κρίσεις χρέους αγοράζοντας ομόλογά τους στην δευτερογενή αγορά.
Εάν όμως μετά και την οριστικοποίηση-έγκριση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανά χώρα- κριθεί πως η πολιτική αυτή ό,τι είχε να δώσει το έδωσε και πως τα κράτη διαθέτουν κοινοτικό χρήμα για την επιστροφή στην ανάπτυξη, τότε η προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία θα αλλάξει εντελώς ύφος και ρότα. Οι υποψήφιοι καγκελάριοι -ειδικώς ο Λάσετ- θα είναι σφικτοί στις εξαγγελίες τους και το αυτό θα απαιτήσουν για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και για την Ελλάδα βεβαίως.
Το πρώτο σενάριο, η εξακολούθηση της άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με δανεικά ευνοεί την αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα. Ήδη η κυβέρνηση εντελώς αθόρυβα πραγματοποιεί εξόδους στις αγορές, συγκεντρώνει σιγά σιγά ένα ποσό που ενισχύει περαιτέρω το μαξιλάρι ασφαλείας, ενώ -σημειωτέον- ποτέ δεν δέχθηκε να δανειστεί το σύνολο του ποσού που της διατίθεται από τις αγορές. Και για να μην εκπέμψει σήμα αδυναμίας στις αγορές, αλλά και για να μην αλλάξει η καμπύλη εξυπηρέτησης του χρέους (το επιτόκιο είναι μεν χαμηλότατο, αλλά το χρέος αυξάνεται).
Στο δεύτερο σενάριο όμως, στην περίπτωση που η γερμανική ελίτ επιβάλλει στην πολιτική τάξη της χώρας και στην γερμανόφωνη ηγεσία της Κομισιόν την βίαιη επιστροφή στην λιτότητα τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα μέτωπα των ελληνοτουρκικών και της πανδημίας. Και τούτο διότι επιστροφή στην εφαρμογή των κανόνων για την Συνθήκη του Μάαστριχτ για τα ελλείμματα θα σημάνει και την επιβολή της λήψης σκληρών οικονομικών μέτρων υπό τύπων εσωτερικών Μνημονίων ελληνικής ιδιοκτησίας. Χωρίς μάλιστα την επίκληση της μισητής τρόικα και του ΔΝΤ από την παρουσία του οποίου απαλλαχτήκαμε μετά την εξόφλησή του και την τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (επαναφορά σε κανονικές σχέσεις) .
Πρόκειται για εξέλιξη- οικονομικά μέτρα- την οποία δεν μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση που διαθέτει πλειοψηφία οκτώ Βουλευτών στην παρούσα Βουλή. Ούτε βεβαίως μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με ρετάλια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτά προθυμοποιηθούν να μετάσχουν σε αυτήν (γιατί οι ηγεσίες τους θα αρνηθούν). Οι εκλογές άλλωστε -πλην του καθοριστικού ρόλου που θα παίξει στην τελική απόφαση της κυβέρνησης η γερμανική ελίτ- είναι ήδη στο μυαλό του πρωθυπουργού ως πιθανότητα εδώ και καιρό, έστω και αν αυτό δεν ομολογείται.
Και τούτο διότι
- οι κάλπες σε συνθήκες πανδημίας ίσως και καραντίνας ευνοούν την διεξαγωγή ενός «κλειστού» προεκλογικού αγώνα πολιτικού θερμοκηπίου χωρίς μεγάλες συγκεντρώσεις και επισκέψεις αρχηγών στην περιφέρεια. Οι εκλογές αυτές θα είναι κατά βάση μιντιακές, πεδίο στο οποίο αυτή την στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έχει απόλυτο πλεονέκτημα.
- η καμπύλη της πανδημίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθώς τα εμβόλια καθυστερούν και η μετάλλαξη του ιού προκαλεί συναγερμό στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Απόρρητη έκθεση του καθηγητή του ΑΠΘ κυρίου Σαρηγιάννη που έχει στην διάθεση του ο πρωθυπουργός μετακινεί ήδη την αποκλιμάκωση στα τέλη Ιουνίου από τον Μάιο που την προσδιόριζε αρχικά. Είναι πολύ πιθανό το Μαξίμου να προβληματίζεται ακόμη και για εκλογικό αιφνιδιασμό την Άνοιξη αν γνωρίζει ότι και αυτό το καλοκαίρι θα είναι ολέθριο για τον τουρισμό και ότι το τσουνάμι λουκέτων στην αγορά και ανεργίας είναι επί θύραις. Ανεξαρτήτως αποφάσεως της γερμανικής ελίτ.
Τέλος ας μην μας διαφεύγει από την προσοχή η διάσταση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι Τούρκοι θα μείνουν ήσυχοι σίγουρα έως την Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου υποδυόμενοι τις περιστερές του διαλόγου και υπό προϋποθέσεις έως και τον Ιούνιο. Το ερευνητικό τους Oruc Reis έχει λάβει οδηγία να κινηθεί σε άλλες θάλασσες έως τότε, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Τυχόν δε συμφωνία μαζί τους για παραπομπή διαφορών στην Χάγη δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό αν δεν διεξαχθούν προηγουμένως εκλογές, όπως έχει αποκαλύψει η «Εστία».
Όλα λοιπόν συγκλίνουν ότι το σενάριο των εκλογών είναι ισχυρότατο και κάθε μέρα που περνά αυξάνεται. Το γεγονός δε ότι τα χρήματα από την τελευταία έξοδο της Ελλάδος στις αγορές θα διατεθούν για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για την καταβολή προσωρινών συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους που επί ματαίω αναμένουν επί καιρώ την απονομή τους, το ενισχύει ακόμη περισσότερο.
Η απόφαση του γερμανικού κατεστημένου, που ασφαλώς θα επιδράσει στις εξελίξεις, θα γείρει τελικά την πλάστιγγα οριστικά προς την μία ή την άλλη πλευρά.