ΑFΡ |
Η Αγκυρα ελπίζει ότι αυτό θα ανοίξει την πόρτα για την επανάληψη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτές του Κόλπου ανέφεραν ότι η προσφορά του Κατάρ για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας έχει ως στόχο να δείξει ότι η Ντόχα έχει βγει από τη συμφωνία συμφιλίωσης ως ο μεγαλύτερος δικαιούχος και ότι θέλει να επιτρέψει στην Άγκυρα, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους της, να επωφεληθεί από τα κέρδη που απέκτησε στη Σύνοδο Κορυφής της Αλ Ούλα και τα οποία δεν θα είχε επιτύχει χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας.
Ο Mutlaq Al-Qahtani, ειδικός απεσταλμένος του Υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαμεσολάβηση για τη διευθέτηση των διαφορών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης.
Ο Qahtani εξέφρασε τις απόψεις του κατά τη διάρκεια συμποσίου με τίτλο "Πολιτική και εμπειρία του κράτους του Κατάρ στη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων", που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα (μη κυβερνητικό), σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προθυμία του Κατάρ να μεσολαβήσει και να διευκολύνει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ο Qahtani απάντησε: "Αυτό σχετίζεται με την αρχή της συναίνεσης ως θεμελιώδους αρχής στις διεθνείς σχέσεις".
"Εάν αυτές οι δύο χώρες δουν ότι το κράτος του Κατάρ έχει κάποιο ρόλο σε αυτή τη διαμεσολάβηση, τότε είναι δυνατό να το πράξει", πρόσθεσε.
Συνέχισε: "είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών, ιδίως μεταξύ μεγάλων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, Η Τουρκία και το Ιράν".
Ενώ είναι δύσκολο για τη Σαουδική Αραβία να σκεφτεί τoν πλήρη κατευνασμό με το Ιράν για διάφορους λόγους, η προσέγγιση με την Τουρκία είναι δυνατή, αλλά σε ποια βάση; Η συμφιλίωση μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ θα επιλύσει τα πραγματικά αμφιλεγόμενα ζητήματα μεταξύ τους, πέρα από τις ευγένειες του διπλωματικού λόγου;
Παρατηρητές των υποθέσεων του Κόλπου αναφέρουν ότι η συμφιλίωση μεταξύ Ριάντ και Άγκυρας δεν απαιτεί τη μεσολάβηση της Ντόχα. Σημειώνουν ότι ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ άνοιξε στο παρελθόν την πόρτα για αποκλιμάκωση και διάλογο κατά τη διάρκεια κλήσης που πραγματοποίησε την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της G20 με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συμφώνησαν να "διατηρήσουν τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να ξεπεράσουν τα προβλήματα", ανέφερε τότε η τουρκική Προεδρία.
Αυτοί οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η πόρτα για κατευνασμό παρέμεινε ανοιχτή αν και δεν πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή επισκέψεων ή επίσημων συναντήσεων και ότι αμφότερες οι δύο χώρες αναμένουν ένα βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν μπορεί να αγνοήσει τις παρατεταμένες επιπτώσεις της υπόθεσης Jamal Khashoggi και των επιθετικών εκστρατειών της Τουρκίας κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Το Βασίλειο οργάνωσε ένα αυθόρμητο κίνημα μποϊκοτάζ στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε σε τετελεσμένο γεγονός, καθώς τοπικοί αξιωματούχοι στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας προέτρεψαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που εξάγονται από την Τουρκία ή να φέρουν ένα σήμα που δείχνει ότι έγιναν στην Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στους Τούρκους επιχειρηματίες.
Τούρκοι αξιωματούχοι βλέπουν τη Σαουδική Αραβία ως σημαντικό οικονομικό και επενδυτικό προορισμό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην έξοδο της οικονομίας τους από την κρίση της.
Οι Σαουδάραβες, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι η σχέση με την Αγκυρα πρέπει να βασίζεται στην ισοτιμία — δηλαδή στην οικονομική και χρηματοοικονομική ισχύ σε αντάλλαγμα για θέσεις. Αυτή δεν ήταν η στάση που υιοθέτησαν οι Τούρκοι που εργάστηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας σε πολλά θέματα όπως το Ιράν και η Υεμένη, ειδικά οι προσπάθειες της Άγκυρας να καθιερώσει μια ισλαμική συμμαχία που ανταγωνίζεται το Ριάντ μέσω της Συνόδου Κορυφής της Κουάλα Λουμπούρ.
Σε αντίθεση με την εχθρική ρητορική που προέρχεται από τον Ερντογάν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Ριάντ έχει αντιμετωπίσει ήσυχα την εχθρότητα σύμφωνα με μια ιστορική Σαουδική πολιτική που υψώνεται πάνω από μικρές μάχες.
Πριν από την πρόσφατη κρίση, Σαουδάραβες έκανε την Τουρκία ένα προτιμώμενο τουριστικό προορισμό, και ήταν στην πρώτη γραμμή της τουρκικής αγοράς ακινήτων ξεφάντωμα. Η Σαουδική παράγοντας αργαλειούς μεγάλη σε κάθε τουρκική προσπάθεια να τραβήξει την οικονομία τους από την ύφεση.
Αξιωματούχοι του Κόλπου δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με την Τουρκία και να επαναφέρουν το εμπόριο στον προηγούμενο ρυθμό του, εάν η Άγκυρα επιδείξει επιθυμία για σταθερή συνεργασία και είναι έτοιμη να μετριάσει τις ανησυχίες των χωρών του Κόλπου σε περιφερειακά πολιτικά αρχεία όπως η σύγκρουση στη Λιβύη.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα επανεξετάζει τη θέση της σχετικά με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, καθώς μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του κόμματος και των μέσων ενημέρωσης της ισλαμικής ομάδας, καθώς και οι συναντήσεις τους έχουν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Παρατηρητές λένε ότι το ζήτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θα είναι η πραγματική δοκιμασία για το αν η Τουρκία είναι σοβαρή για να εισέλθει στον κύκλο της συμφιλίωσης, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο για τις χώρες που αφορά η συμφιλίωση (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Προσθέτουν ότι τα θετικά μηνύματα από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο δεν σημαίνουν τον τερματισμό των αιτίων της διαμάχης με την Τουρκία χωρίς να λάβουν σαφείς τουρκικές εγγυήσεις.