Silentpilot / pixabay |
«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα [...] Άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας [...] Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές. Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ».
Του Στρατή Μαζίδη
Το παραπάνω είναι το μεγαλύτερο τμήμα της χθεσινής δήλωσης του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα με σημαντικά στοιχεία αυτολιβανισμού. Βέβαια όταν κάποιος γυρίζει το λιβάνι όλο πάνω του και αυτό καεί, τότε εισπνέει την καρβουνίλα και πνίγεται στο βήχα.
Στη ζωή υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μη λες την αλήθεια. Να λες τη μισή ή να την παραμορφώνεις. Η αλήθεια παραπάνω είναι ότι η χώρα όντως άντλησε ξανά δανεικά με τους παραπάνω όρους.
Είναι όμως λογικό για μια χώρα που έκλεισε τη χρονιά με 22,8 δις ευρώ έλλειμμα και 18,19 δις πρωτογενές έλλειμμα, να θέλουν όλοι να τη δανείσουν; Γιατί δεν τη δάνειζαν και το 2010 που ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα κι υψηλότερο ΑΕΠ; Από τότε έως σήμερα κόσμος μετανάστευσε, λουκέτα μπήκαν αμέτρητα και πλέον λόγω της πανδημίας, όταν έρθει η επόμενη ημέρα, δε θα μας επαρκούν. Ή μήπως η Ελλάδα από το 2010 ως σήμερα εξελίχθηκε σε κράτος δικαίου, πάταξε τη γραφειοκρατία, περιόρισε το δημόσιο, προσέλκυσε επενδύσεις κ.ο.κ.; Απεναντίας από εποχής ΣΥΡΙΖΑ και μετά οι προσλήψεις "ημετέρων" έχουν επανέλθει και το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου τραβά την ανηφόρα. Ξέρετε κανένα να επενδύει σε μισθούς στα πρωτόκολλα;
Άρα;
Άρα κάτι άλλο συμβαίνει που ο κ. Σταϊκούρας φαίνεται ότι λησμόνησε να επισημάνει στη δήλωσή του και είναι κρίμα να μην ευχαριστείς τους ευεργέτες σου.
Εν προκειμένω τα ομόλογα αυτά λόγω του QE της Πανδημίας έχουν την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και καθώς τα αντίστοιχα της Πορτογαλίας είχαν 0% επιτόκιο ενώ της Γερμανίας -0,55%, αντιλαμβάνεστε ότι η «ψήφος εμπιστοσύνης» και η «θετική αποτίμηση» του ...σχεδίου [του ποιου;] της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι παραμύθια για ιθαγενείς. Δείτε το άρθρο του Κ. Μαριόλη στο liberal.gr για περισσότερες λεπτομέρειες.
Η διαφορά του -0,55% με το 0% και το 0,8% είναι που αποτιμάται θετικά και η εγγύηση της ΕΚΤ. Άρα μάλλον δεν πρέπει να είμαστε και τόσο περήφανοι. Δεν είμαστε η όμορφη νύφη, απλά έχουμε προίκα.
Το παγόβουνο είναι μπροστά μας και με την ελληνική οικονομία κλειστή ή μισάνοικτη με την απειλή του κλεισίματος, πάμε με full ahead κατά πάνω του.