Ο Αιγυπτιακός Φάρος στην Ελλάδα που είναι από τους παλαιότερους στον κόσμο

 

Η ενδιαφέρουσα ιστορία του και γιατί ονομάστηκε έτσι

Οι Φάροι της Ελλάδας αποτελούν από μόνοι τους ένα ξεχωριστό αξιοθέατο της χώρας καθώς έχει ο καθένας τη δική του σημαντική ιστορία. Το exploringgreece.tv έχειμε ασχοληθεί με μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς και εντυπωσιακούς φάρους της Ελλάδας. Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο το αφιέρωμα ΕΔΩ. Ωστόσο, υπάρχει ένας φάρος που σίγουρα ξεχωρίζει όχι μόνο στην καρδιά μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και ο λόγος είναι ότι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε φυσικά για τον Αιγυπτιακό Φάρο των Χανίων. Ένα στολίδι για το νησί της Κρήτης και για την Ελλάδα. Μην σε μπερδεύει το ότι λέγεται Αιγυπτιακός και θα καταλάβεις παρακάτω τι εννοούμε μιας και θα μιλήσουμε για την κατασκευή του.

Από: news.gr

Ο Φάρος των Χανίων αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο. Ένα αξιοθέατο που εντυπωσιάζει όποιον έχει την ευκαιρία να τον θαυμάσει από κοντά. Δεσπόζει στο παλιό Λιμάνι των Χανίων και δεν αποτελεί μόνο το «φύλακα» του ενετικού λιμανιού αλλά ταυτόχρονα και το πιο φημισμένο στολίδι του. Ο Αιγυπτιακός Φάρος στέκει στον λιμενοβραχιόνα εδώ και πέντε αιώνες έχοντας τη δική του ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Και μπορεί, όπως είπαμε να τον αποκαλούν «Αιγυπτιακό», αλλά στην πραγματικότητα κατασκευάστηκε από Ενετούς περίπου στα τέλη του 16ου αιώνα. Αρχικά η κατασκευή του έγινε πάνω σε έναν φυσικό βράχο. Επίσης λειτουργούσε ως ένας πυρσός ανοιχτής φλόγας. Ο φάρος έχει κατασκευαστεί με ύψος 21 μέτρα ενώ το φως που εκμέμπει μπορεί να καλύψει ακόμη και απόσταση επτά μιλίων. Και φυσικά αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί έναν από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο που διασώζονται στις ημέρες μας.

Και γιατί ονομάζεται Αιγυπτιακός; Όπως είπαμε κατασκευάστηκε από Ενετούς. Ωστόσο, με πέρασμα των ετών και τα διάφορα ιστορικά γεγονότα, ο Φάρος υπέστη πολλές και σημαντικές φθορές. Και αφού πέρασαν πάνω από διακόσια χρόνια, περίπου το 1840 ανακατασκευάστηκε από τους Αιγύπτιους. Ήταν την περίοδο κατά την οποία οι Άγγλοι είχαν παραχωρήσει την Κρήτη στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, Μεχμέτ Αλή. Από εκεί, λοιπόν, έμεινε να λέγεται Αιγυπτιακός.

Επιπλέον κατά την περίοδο του τέλους της οθωμανικής κυριαρχίας, η αποκατάσταση του φάρου ολοκληρώθηκε πλήρως. Προστέθηκε μάλιστα μια σκάλα στην ανατολική πλευρά του αλλά και αγωγοί μέσα από τους οποίους διέρχεται θαλασσινό νερό κάτω από την επιφάνεια της βάσης του.

Ο Φάρος των Χανίων είναι από τα αξιοθέατα που σου κλέβουν την καρδιά από την αρχή που θα τα δεις μπροστά σου. Θυμίσου, αν βρεθείς στα Χανιά, να βγάλεις μια φωτογραφία έχοντάς τον ως φόντο. Σαν σκηνή από παραμύθι του μεσαίωνα…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail