«Αεροπορική υπεροχή»: Αυτός είναι ο βασικός ρόλος που πρόκειται ν’ ανατεθεί στα «γεράκια» της 332 Μοίρας «Γεράκι» που επιχειρεί από την 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας.H φαρέτρα του RAFALE είναι ανεξάντλητη καθώς εκτός του προηγμένου
οπλικού φορτίου και ποικιλία ατρακτιδίων για ποικιλία αποστολών. photo
via @Armee_de_lair
Από: hellasjournal.com
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι με την προσθήκη των RAFALE, πλέον η συγκεκριμένη πολεμική μοίρα αναγεννάται σ’ έναν ρόλο ιδιαίτερα γνώριμο για τους μηχανικούς και τους ιπταμένους που υπηρετούν σ’ αυτή.
Με εξέχουσες ικανότητες τόσο σε αποστολές αέρος- αέρος, όσο και σε αποστολές κρούσης, το Γαλλικό μαχητικό είναι γνωστό και δικαίως θεωρείται ως το πλέον Ευρωπαϊκό αεροσκάφος που διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις στον εναέριο αγώνα.
Σε αυτό συνηγορούν όλα τα «ειδικά» χαρακτηριστικά που διαθέτει το αεροσκάφος:
- Όπως το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA), το εξελιγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού (OSF), το ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας (SPECTRA), το σύστημα ανατροφοδότησης και συνδυασμού δεδομένων, (DATA FUSION), το πλήρως ψηφιακό πιλοτήριο (Glass cockpit), η ζεύξη δεδομένων (LINK 16), τα εξελιγμένα βλήματα αέρος- αέρος (METEOR & MICA IR) καθώς και τo στρατηγικό βλήμα κρούσης (SCALP EG) αλλά και το κατά ναυτικών στόχων (AM-39 EXOCET).
Βεβαίως η φαρέτρα του RAFALE δεν εξαντλείται σ’ αυτή την εντυπωσιακή λίστα καθώς επεκτείνεται με ικανότητα μεταφοράς προηγμένων όπλων stand off αλλά και ατρακτιδίων σκόπευσης στόχων εδάφους.
Με δεδομένη την απόκτηση των 18 μαχητικών είναι λογικό ότι οι Επιτελείς της ΠΑ θα εστιάσουν στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν καθοριστικό πλεονέκτημα απέναντι στον δυνητικό αντίπαλο.
Αυτό μεταφράζεται στην ανάληψη ρόλου αεροπορικής υπεροχής με τον συνδυασμό, ραντάρ AESA και βλήματος METEOR, ο οποίος κρίνεται ασυναγώνιστος απέναντι στις επιδόσεις των μαχητικών που διαθέτει η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σε αντίστοιχους ρόλους αέρος- αέρος.
- Ο νέος αεροπορικός «θηρευτής»
Δεν είναι τυχαίο ότι αξιόπιστες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία εστίασαν στο γεγονός ότι τα RAFALE όντας δικινητήρια αεροσκάφη και με υψηλά επίπεδα ευελιξίας, επιδόσεων και μέγιστης οροφή, καθίσταται ως ο κορυφαίος «θηρευτής» στον ουρανό του Αρχιπελάγους αλλά και πολύ πιο μακριά εφόσον απαιτηθεί…
Το αεροσκάφος με άλλα λόγια θα έχει την ικανότητα να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος και σε ελάχιστο χρόνο επιτυγχάνοντας ταχύτητες που ουσιαστικά επιμηκύνουν το βεληνεκές που αυτό φέρει σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις.
Την ίδια στιγμή ο κύριος αισθητήρας που είναι το ενεργητικό ραντάρ AESA (σ.σ. κάτι που έγινε κατόπιν ιδιαίτερης επιμονής της ΠΑ ώστε να αποκτηθούν όλα τα μαχητικά στο επίπεδο F-3R) έχει την ικανότητα να εντοπίζει εναέριους υψηλών επιδόσεων (μαχητικά αεροσκάφη) σε αποστάσεις που εκτιμάται ότι προσεγγίζουν ακόμη και τα 200 χλμ.
Η απόσταση αυτή είναι «εξωπραγματική» για τα μαχητικά 4 γενιάς, σε σχέση με άλλα αεροσκάφη.
Με δυνατότητα επεξεργασίας που επιτρέπει παρακολούθηση έως 40 στόχων ταυτόχρονα μέχρι αυτή την απόσταση και ικανότητα να βάλλει στους 8 πιο επικίνδυνους, το RAFALE είναι, όπως μας επισημάνθηκε, η φυσική επιλογή για επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.
- Δυσάρεστη έκπληξη
Επιπλέον στοιχείο που ενισχύει αυτή την άποψη που διαμορφώνεται στους Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας είναι και οι δυνατότητες παθητικού εντοπισμού στόχων που γίνονται μέσω του ηλεκτροπτικού συστήματος (OSF).
Στην ουσία πρόκειται για έναν αισθητήρα υπέρυθρων ο οποίος επιτρέπει τον εντελώς παθητικό εντοπισμό μεγάλου αριθμού εναέριων στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που επιτρέπει στο RAFALE να παραμένει «αόρατο» εφόσον επιλέξει αυτή τη μέθοδο εντοπισμού.
Το ίδιο σύστημα αναφέρεται ότι τροφοδοτεί με στοιχεία βολής τους πυραύλους METEOR και MICA IR. Το δραματικό αποτέλεσμα είναι ότι ο αντίπαλος δε έχει την παραμικρή ένδειξη ότι έχει στοχοποιηθεί και ότι πρόκειται στα επόμενα δευτερόλεπτα να καταρριφθεί.
Όλα αυτά δημιουργούν μια συνοπτική εικόνα του κορυφαίου πλεονεκτήματος που προσφέρει το RAFALE τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, έναντι οποιουδήποτε πιθανού επίδοξου αντιπάλου που θα βρει απέναντί της η Πολεμική Αεροπορία σε περίοδο επιχειρήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο απόηχος της είδησης για την απόκτηση των
Γαλλικών μαχητικών από την Ελλάδα, άφησε μεγάλο αντίκτυπο στην τουρκική
κοινή γνώμη αλλά και σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, αν κρίνει κανείς
μάλιστα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ αλλά και από την
επισπευσμένη ανακοίνωση ενεργοποίησης των S-400, κάτι το οποίο δεν
αντισταθμίζει το σοκ στην Τουρκία απέναντι στο Ελληνικό RAFALE…