Από: tribune.gr
Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν λίγα χρόνια ένα αρχείο (κτηματολόγιο) 140.000 σελίδων μικροφίλμ, το οποίο οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αποκαλούν «ο θησαυρός».
Ο «θησαυρός» είναι στην πραγματικότητα ένα αντίγραφο από τα οθωμανικά αρχεία, ένα οθωμανικό κτηματολόγιο, και περιλαμβάνει χιλιάδες έγγραφα ιδιοκτησίας γης υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία κατείχε το σημερινό Ισραήλ από το 1517-1917.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι αυτά τα έγγραφα μπορούν να αλλάξουν υπέρ τους το παιχνίδι στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ για την ιδιοκτησία της γης.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το οθωμανικό αρχείο που τους δώρισε ο Ερντογάν για να αμφισβητήσουν την ισραηλινή ιδιοκτησία σε γη και ακίνητα σε διάφορα μέρη της χώρας.
Το πρώτο πλήρες αντίγραφο του πολύτιμου αρχείου, του «θησαυρού», βρίσκεται στο κτίριο του προξενείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην Άγκυρα για λόγους ασφαλείας, από τον φόβο μη περιέλθει σε ισραηλινά χέρια.
Ωστόσο, τον Μάρτιο του περασμένου έτους, με επισημότητα, μέρους του αρχείου μεταφέρθηκε στη Βηθλεέμ.
Το Κέντρο Πληροφοριών «Meir Amit Intelligence and Terrorism» επιβεβαίωσε τη μεταφορά του αρχείου στο σύνολό του.
Αλλά για κάποιο λόγο -παρόλο που οι Παλαιστίνιοι κατέχουν ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συγκλονίσει την ισραηλινή αγορά ακινήτων- η ιστορία παραμένει προς το παρόν «χαμηλά».
Η Israel Hayom, για να δώσει ένα παράδειγμα από τις πιθανές συνέπειες στους Ισραηλινούς από την εργαλειοποίηση των οθωμανικών αρχείων προς όφελος των Παλαιστινίων, αναφέρει ότι θα είναι ανάλογες -αλλά σε ευρύτερη έκταση- με εκείνες της άρνησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) να παρατείνει τις μισθώσεις σε μεγάλες εκτάσεις της στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα, χιλιάδες εβραϊκές οικογένειες στην πρωτεύουσα να ζουν τώρα υπό την απειλή της έξωσης από τα σπίτια τους.
Το οθωμανικό κτηματολόγιο παρέλαβε στη Βηθλεέμ ο Γιουσέφ Ανταΐς, υπουργός θρησκευτικών κληροδοτημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής. Ιδίως τους φακέλους με τις ιδιοκτησίες σε Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ.
Δικηγόροι στην ανατολική Ιερουσαλήμ συμβουλεύονται τακτικά τα οθωμανικά αρχεία, που τους βοηθούν στους δικαστικούς αγώνες που διεξάγουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ιδιαίτερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιδιοκτησίες στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ Εβραίων και Αράβων.
Ο Σαέεντ αλ Χατζ, Παλαιστίνιος ερευνητής και ειδικός στο τουρκικό ζήτημα, αναφέρθηκε το 2015 σε ένα ογκώδες «πρότζεκτ» που πραγματοποιήθηκε από μια οργάνωση που ονομάζεται «Τουρκικό-Παλαιστινιακό Φόρουμ», στο πλαίσιο του οποίου, μεταφέρθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα από τα οθωμανικά αρχεία, έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να αναζητούν και να επιλέγουν εκείνα που σχετίζονται με το παλαιστινιακό ζήτημα.
Ο Αλ Χατζ πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι, με αποδεικτικά τα οθωμανικά έγγραφα, θα υποβάλουν εκατοντάδες αγωγές εναντίον του Ισραήλ, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν χάνει χρόνο. Ο δικαστής Μούσα Σακαρνά, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γης, καταγράφει ήδη τη γη στην Ιουδαία και τη Σαμαριά (Δυτική Όχθη) καθώς και στην Ιερουσαλήμ, με τη βοήθεια της Τουρκίας και του αρχείου της.
Ο δικαστής εκτιμά ότι μέχρι το 2023, όλη η γη στη Δυτική Όχθη θα είναι νόμιμα εγγεγραμμένη.
Σε αυτή την επιχείρηση εμπλέκονται επίσης ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και άνθρωποι του ΤΙΚΑ, του Τουρκικού Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA), που ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1992 με σκοπό να «[παρέχει] πρωτίστως αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου ομιλούνται τουρκικά και χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία καθώς και [να βελτιώσει] τη συνεργασία μέσω έργων και προγραμμάτων σε οικονομικούς, εμπορικούς, τεχνικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς χώρους».
Ο TIKA δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο στο όνομα της τουρκικής κυβέρνησης.
Στη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ ο TIKA επενδύει περίπου 1,3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Ντάουα» – Η «ήσυχη τζιχαντ»
Ο Ερντογάν, που βλέπει τον εαυτό του ως προστάτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μία λεπίδα του Οθωμανικού Χαλιφάτου που θα επιστρέψει κάποια ημέρα στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισε να αναλάβει δράση για να υλοποιήσει το όραμά του της αποκατάστασης της δόξας του Ισλάμ σε ολόκληρη την «Παλαιστίνη» και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ.
Η ιστορία με το οθωμανικό αρχείο είναι το κορυφαίο επίτευγμα των πρόσφατων ενέργειών του.
Προάγει επίσης μια τουρκική αφύπνιση στην Ιερουσαλήμ μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, τουρκικών σημαιών, και ιδιαίτερα της «Ντάουα», δηλαδή της «Πρόσκλησης στο Ισλάμ», ή αλλιώς «κλήση στην οδό του Ισλάμ» – γνωστής ως «ήσυχης τζιχάντ».
Η «ήσυχη τζιχάντ» είναι εξ ορισμού δραστηριότητα που εστιάζει στη φιλανθρωπία, την εκπαίδευση και την κοινωνική αρωγή σε μια προσπάθεια να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στο Ισλάμ ή να τους προσηλυτίσει.
Στο Ισραήλ δραστηριοποιούνται δεκάδες ομάδες «Ντάουα» και λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Τουρκία.
Βοηθούν τον αραβικό πληθυσμό σε θρησκευτικά, πολιτιστικά, κοινοτικά και κοινωνικά θέματα, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Τουρκίας στο Ισραήλ, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ιερουσαλήμ.
Η Israel Hayom επισημαίνει ότι είχε αναφερθεί στη δραστηριότητα αυτών των ομάδων πριν από δυόμισι χρόνια και σήμερα έχουν πληθύνει σε αριθμό.
Ένας κεντρικός οργανισμός είναι το «Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο», το οποίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και διάδοση της οθωμανικής κληρονομιάς και στο όνειρο της αναβίωσης της αυτοκρατορίας στα εδάφη που κατείχε μέχρι το 1917.
Πριν λίγες εβδομάδες το «Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο» υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Ισλαμικό Βακούφι (Wakf) της Ιερουσαλήμ, δηλαδή το καθίδρυμα διαχείρισης των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ, η οποία εμπεριέχει ότι το «Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο» παρέχει ενθάρρυνση και βοήθεια στη χρηματοδότηση προγραμμάτων τουρκικής γλώσσας σε σχολεία της ανατολικής Ιερουσαλήμ και σε πανεπιστήμια όπως το Bir Zeit και το Al Quds.
Στην τελετή υπογραφής το Ισλαμικό Βακούφι της Ιερουσαλήμ εκπροσωπήθηκε από τον σεΐχη Εκρίμα Σαΐντ Σάμπρι, τον πρώην μουφτή της Ιερουσαλήμ.
Πριν από λίγα χρόνια ο Σάμπρι ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ανοικοδόμηση των σπιτιών των τρομοκρατών που το Ισραήλ κατέστρεψε.
Τότε ο Σάμπρι χαρακτήρισε τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας «νόμιμες».
Ταυτίζεται με τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς και με το Ισλαμικό Κίνημα στο Ισραήλ.
Ο Σάμπρι είναι στενός συνεργάτης τόσο του σεΐχη Ραέντ Σαλάχ, επικεφαλής του βόρειου βραχίονα του παράνομου του Ισλαμικού Κινήματος, όσο και του Ερντογάν.
Πριν από δύο χρόνια, ο Ερντογάν του απένειμε το μετάλλιο «Υπερασπιστής της Ιερουσαλήμ».
Το «Τουρκικό Πολιτιστικό Κέντρο» βρίσκεται στην οδό Αλ Ζαχάρα της Ιερουσαλήμ, αλλά ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πολιτισμό.
Ενώ η Ιερουσαλήμ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Τούρκων, δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και το ενδιαφέρον τους για τη Γιάφα (Ιόππη) και άλλες περιοχές με πλειοψηφία αραβικού πληθυσμού υπερβαίνει τις πτυχές του τουρισμού ή του πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ντάμαργκ, επικεφαλής της τουρκικής οργάνωσης «Η κληρονομιά μας», η ομάδα διέθεσε κεφάλαια για την ανοικοδόμηση των τζαμιών «Χάσεν Μπεκ» και «Θάλασσας» («Αλ-Μπαχρ») στη Γιάφα, καθώς και του τζαμιού Αλ Τζαρίνα στη Χάιφα.
«Μπορούμε να πούμε ότι η “Η κληρονομιά μας” δημιούργησε μια σημαντική ιστορική αλλαγή στην τουρκική κοσμοθεωρία και στην αλληλεπίδρασή με το θέμα της Παλαιστίνης», εξήγησε ο Ντάμαργκ σε μία από τις πολλές διαδικτυακές του συνεντεύξεις.
«Σήμερα, ευχαριστώ τον Θεό, η “Κληρονομιάς μας”, έχει δεσμούς με τους αραβικούς και μουσουλμανικούς λαούς σε πολλές χώρες».
Η «Κληρονομιά μας», που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ήταν σε επαφή με τον Ραέντ Σαλάχ.
Μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησής της είναι από τον TIKA.
Στους στόχους της περιλαμβάνεται η «προστασία του τζαμιού Αλ Άκσα (σ.σ. στον χώρο του Ναού των Εβραίων) και της οθωμανικής κληρονομιάς στην Ιερουσαλήμ.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα εμπλέκει στο παραπάνω τουρκικό δίκτυο και τον Ελληνορθόδοξο Παλαιστίνιο αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας Θεοδόσιο, ο οποίος συμμετείχε και σε συνέδριο στην Τουρκία με τίτλο «Απαρτχάιντ στο Ισραήλ».
Ο αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας έχει μακρύ ιστορικό αντι-ισραηλινών θέσεων. Έχει επισκεφθεί σπίτια βομβιστών αυτοκτονίας και συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τουρκικοί στόχοι αποτελούν επίσης οι μικτές εβραϊκές – αραβικές πόλεις Άκρα, Ράμλα και Λοντ.
Στην Άκρα οι Τούρκοι προσπάθησαν να φυτέψουν τη σημαία τους χωρίς επιτυχία.
Στη Ράμλα προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή στο Λευκό Τζαμί.
Στη Λοντ διατέθηκαν στο Μεγάλο Τζαμί (Τζαμί Al-Omari) 620.000 σέκελ (180.000 δολάρια) για ανακαινίσεις από την ΜΚΟ «Hand in Hand».
Ο δημοσιογράφος της Israel Hayom, Akiva Bigman, ανέφερε τη δραστηριότητα του οργανισμού στον ιστότοπο Mida.
Η «Hand in Hand» ιδρύθηκε στην Άγκυρα το 2012 για να «διευκολύνει τα πράγματα για τους κατοίκους των εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ το 1948».
Έκτοτε η τουρκική MKO «Hand in Hand» ασχολήθηκε με την ανοικοδόμηση τζαμιών και μουσουλμανικών κοιμητηρίων που υπέστησαν ζημιές στην «καταστροφή του 1948» και σε μέρη που «πέρασαν στα βρώμικα χέρια του Ισραήλ».
Η ΜΚΟ έχει πληρώσει τους μισθούς δεκάδων ιμάμηδων σε ολόκληρο το Ισραήλ, χρηματοδότησε τη μελέτη Κορανίου (κατηχητικό), χρηματοδότησε φοιτητικές ομάδες σε ισραηλινά πανεπιστήμια και βοήθησε στη διευκόλυνση επισκέψεων μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Άκσα.
Τα τελευταία χρόνια η «Hand in Hand» έστρεψε την προσοχή της στη Νεγκέβ, δημιουργώντας δεσμούς με τον πληθυσμό των Βεδουίνων.
Συνεργάστηκε με το Ισλαμικό Κίνημα και βοήθησε να αποκτήσουν τα παράνομα χωριά των Βεδουίνων νερό και ηλιακή ενέργεια.
Πρόσφατα, εκπρόσωποι της «Hand in Hand» συμμετείχαν σε μια εκδήλωση στην Τουρκία μαζί με ακτιβιστές της ΜΚΟ «IHH», την οποία το Ισραήλ έχει κηρύξει τρομοκρατική οργάνωση.
Ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ μέχρι τώρα έχουν αποκατασταθεί συνολικά 130 κτίρια χάρη στα τουρκικά χρήματα.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, περίπου 4.300 σπίτια και 70 τζαμιά στην ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν επισημανθεί για ανακαίνιση που θα χρηματοδοτηθεί από τουρκικές ΜΚΟ.
Μερικά μέλη του νότιου βραχίονα του Ισλαμικού Κινήματος έχουν ήδη βάλει τα δάχτυλά τους «στο μέλι» και προτείνουν προγράμματα που πιστεύουν ότι αξίζουν τουρκική χρηματοδότηση. Η Τουρκία ακούει αυτά που έχουν να πουν.
Το Ισραήλ, που εξαρθρώνει πυρήνες τις Χαμάς, φαίνεται να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη «πολιτική» τουρκική δραστηριότητα.
Το ισραηλινό κράτος κατάφερε να απαγορεύσει τη δράση μόνο μιας οργάνωσης, αφού κατάφερε πρώτα να αποδείξει τις σχέσεις της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς.
Ο Μάορ Τζεμάχ, επικεφαλής της ομάδας «Lach, Yerushalayim» («Για εσένα, Ιερουσαλήμ»), που παρακολουθεί την τουρκική δραστηριότητα στην Ιερουσαλήμ εδώ και χρόνια, ισχυρίζεται ότι η εκτεταμένη τουρκική δραστηριότητα βλάπτει την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ και ότι είναι καιρός για το Ισραήλ να καθορίσει σαφή όρια στην τουρκική ανάμιξη στην πόλη και στην υπόλοιπη χώρα.
Ο Τζέμαχ και η οργάνωσή του παρέχουν συνεχώς στις ισραηλινές Αρχές σχετικές πληροφορίες, αλλά δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει αναλάβει σημαντική δράση για να σταματήσει τους Τούρκους.
Η ομάδα του Τζεμάχ έχει περάσει τους τελευταίους μήνες τεκμηριώνοντας αντι-ισραηλινά και αντισημιτικά συνέδρια στην Τουρκία που λειτούργησαν ως «πλατφόρμες» για συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων της Χαμάς, του Βακουφιού της Ιερουσαλήμ, επικεφαλής τουρκικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ και τον ίδιο τον Ερντογάν.
«Θα έπρεπε να είχαν ανάψει προειδοποιητικά φώτα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο Ισραήλ πριν από πολύ καιρό», λέει ο Τζεμάχ.
«Αν χάσουμε την Ιερουσαλήμ, χάνουμε τη Μέκκα», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν.
Συνεχίζει τις προσπάθειές του όχι μόνο να αποφύγει την απώλεια της Ιερουσαλήμ, αλλά και να την κατακτήσει.