Η φρεγάτα τύπου La Fayette (F 714 FS) Guepratte Photo via Marine Nationale/A. Groyer (French Navy) |
Από: hellasjournal.com
Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν, συγκλίνουν σε κάτι που είχαμε γράψει στο ρεπορτάζ μας, ότι οι Γάλλοι έρχονται στην Αθήνα για να φέρουν την πρόταση των Belh@ra αλλά και της ενδιάμεσης λύσης που έχει ζητήσει το Πολεμικό Ναυτικό.
Ανώτατες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και τα Επιτελεία, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ σημειώνουν πως το στοίχημα ταχύτητας που κέρδισε το ΓΕΑ με τα RAFALE, θέλουν να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει στο τέλος το Πολεμικό Ναυτικό, είτε πρόκειται για τις νέες φρεγάτες είτε για εκείνες που θ’ αποτελούν την ενδιάμεση λύση.
- Η ενδιάμεση λύση των φρεγατών La Fayette μπορεί να μην καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες που έχει για το Αιγαίο και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο το Πολεμικό Ναυτικό, όμως δεν παύουν αυτά τα πλοία να μειώνουν την ηλικιακή οροφή των καραβιών του Ελληνικού στόλου, ο οποίος έχει ξεφύγει των 40 και πλέον ετών.
Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι μοιραίος με την έλευση δυο La Fayette αποσύρονται αντίστοιχα δυο φρεγάτες S από τις οποίες θα εξοικονομηθούν και λειτουργικά συστήματα για τις υπόλοιπες. Τα δυο Γαλλικά πλοία- που βεβαίως φέρνουν ένα νέο τύπο στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού- είναι εκείνα που θα σηκώσουν και το βάρος όταν ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Και μπορεί αυτή η λύση να μην ικανοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό στο 100% των απαιτήσεων που έχει για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης, όμως στο Επιτελείο εκείνο που αναζητούν είναι η λιγότερο κοστοβόρος λύση που θ’ απαλλάσσει από προβλήματα τον στόλο και δεν θα φέρει περισσότερα τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με επιχειρησιακά θέματα όσο και με τη συντήρηση του πλοίου.
Ενδιάμεση λύση με fast track διαδικασίες αλλά με όπλα που θέλει το ΠΝ
Η Γαλλική πρόταση που φέρεται να έχει μαζί της η Γαλλίδα υπουργός, σ’ ότι αφορά την ενδιάμεση λύση είναι οι με fast track διαδικασίες αναβαθμισμένες La Fayette και οι συζητήσεις στις οποίες αναμένεται ότι θ’ αναλωθεί το Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού, είναι μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούν τα οπλικά συστήματα του πλοίου.
Αντί του σημερινού συστήματος εγγύς αεράμυνας Crotale, το Πολεμικό Ναυτικό θέλει το γνωστό Phalanx που δεν απαιτεί μεγάλες τροποποιήσεις στην τοποθέτησή του και στην δικτύωσή του με το κέντρο πληροφοριών μάχης και το σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου.
- Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι στην περίπτωση απόκτησης του συγκεκριμένου πλοίου θεωρείται εκ των ουκ άνευ η τοποθέτηση του Phalanx, αν και πολλοί σημειώνουν πως και το RAM είναι σαφώς πιο ανώτερο αλλά με μεγαλύτερο ρίσκο για την δικτύωσή του με τα ηλεκτρονικά μέσα της φρεγάτας. Οι ίδιες πηγές μάλιστα σημείωναν ότι νεότερα οπλικά συστήματα δεν είναι καθόλου εύκολο να ενταχθούν στο πλοίο διότι απαιτούν εκτεταμένες μετατροπές και μεταφορά του πλοίου για μεγάλο διάστημα σε ναυπηγείο κάτι που δεν κινείται υπέρ της ταχύτητας που επιδιώκει το Ελληνικό Επιτελείο.
Δεν αποκλείεται μάλιστα η νεότερη γενιά οπλικών συστημάτων και μια κίνηση προσθήκης στις La Fayette να είναι αντί- οικονομική κίνηση με μεγάλο τεχνολογικό ρίσκο, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον «περιπέτειες» για το ΠΝ.
Σ’ ότι αφορά την λεγόμενη μαχητική ικανότητα, εκεί οι Επιτελείς του ΠΝ δεν έχουν αυταπάτες και ξέρουν πολύ καλά τι πρόταση έρχεται στα χέρια τους για μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων. Από την άλλη πλευρά μια σύγκριση με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή με τις φρεγάτες τύπου S, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι αλλάζεις σκαλοπάτι προς το καλύτερο. Κέρδος είναι μόνο η ηλικιακή διαφορά.
- Πάντως οι γαλλικές προσφορές που επισήμως κατατέθηκαν μέχρι σήμερα αλλά δεν έγιναν αποδέκτες, υπενθυμίζουμε ότι αφορούσαν δύο φρεγάτες Βelh@ra ελληνικής διαμόρφωσης στα 2.82 δισ. ευρώ και δύο φρεγάτες γαλλικής διαμόρφωσης στα 2 δισ. ευρώ. Αναμένεται πλέον να υποβληθεί πολύ σύντομα και η νέα επίσημη προσφορά από τη γαλλική πλευρά για τέσσερα πλοία, τα οποία όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αφορούν διαμόρφωση που προέρχεται από τις απαιτήσεις του Γαλλικού Ναυτικού. Αν κάποιο από αυτά θα περιλαμβάνει τα επιπλέον στοιχεία που ενσωμάτωναν οι Belh@ra στη μορφή που επιθυμούσε αρχικά το ΠΝ, θα φανεί…
Η συνθέτη εξίσωση περιλαμβάνει επίσης και την παράμετρο ναυπήγησης των πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο που οπωσδήποτε θα απαιτήσει επιπλέον διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ότι αφορά τις οικονομικές παραμέτρους.
Στο σημείο αυτό τονίζεται το λογικό επιχείρημα ότι μια τέτοια επιλογή αυξάνει το κόστος κατ’ αρχήν σε μεσοπρόθεσμη βάση. Εφόσον όμως το ΠΝ θα εξακολουθήσει να έχει απαιτήσεις για επιπλέον σταδιακή ανανέωση του Στόλου, μια τέτοια επένδυση θα επιφέρει μακροπρόθεσμα μείωση του κόστους ανά μονάδα, σε ενδεχόμενες επόμενες παραγγελίες πλοίων που θα προκύψουν μελλοντικά.
Αναμφισβήτητα το πρόγραμμά απόκτησης νέων φρεγατών από το ΠΝ συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες κυρίως από την ελληνική πλευρά που επιθυμεί μια λύση που ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στα ποιοτικά και επιχειρησιακά πρότυπα που έχουν τεθεί.
Από την άλλη πλευρά είναι σίγουρο ότι και η Γαλλία επιθυμεί να κερδίσει μια σύμβαση που θα επιφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών για τη ναυπηγική της βιομηχανία αλλά και αυξημένο κύρος από μια μεγάλη εξαγωγική επιτυχία σε μια φίλη χώρα που ανήκει στο στενό κύκλο της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και παραδοσιακό σύμμαχο επί δεκαετίες. Μένει να φανεί κατά πόσον η βελτιωμένη γαλλική πρόταση θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες όσων επιθυμούν για μια άμεση λύση στο σίριαλ που αποκαλείται «Νέες φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας»! \
ΥΓ: Το σοβαρότατο πρόβλημα που ανέκυψε με τις φρεγάτες LCS του
Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, έφερε σοβαρά προβλήματα στην
υποψηφιότητα των MMSC, όμως οι Αμερικανοί μάλλον δεν έχουν πει ακόμη την
τελευταία τους λέξη στις προτάσεις για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το
θέμα είναι η όποια πρόταση να είναι απ’ εκείνες που δεν θα μπορεί
κάποιος ν’ αρνηθεί…