Τα Rafale φέρνουν Belh@ra και La Fayette και τους Γάλλους να λένε ναι σε όλα: Εν αναμονή της αμερικανικής ρελάνς

File Photo: Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Photo via Dassault Aviation
Όσο το Αμερικανογαλλικό bras de fer συνεχίζεται για τα μάτια του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το υπουργείο εθνικής άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επεξεργάζονται όλα εκείνα τα σενάρια που πρόκειται εντός του επόμενου διαστήματος να «πέσουν» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από: hellasjournal.com

Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού δεν κρύβουν την έως τώρα ικανοποίησή τους για την αναθεωρημένη γαλλική πρόταση που φαίνεται ότι μετά τις 20 Ιανουαρίου, θα κομίσει η κυρία Παρλί στον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μόλις πριν από δυο ημέρες είχαμε γράψει ότι το Παρίσι πρόκειται να φέρει μια πρόταση που φαίνεται να ικανοποιεί την Αθήνα και ο Έλληνας υπουργός μέσα από τις επαφές που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με την Γαλλίδα υπουργό, φαίνεται να την έχει πείσει σε αρκετά από τα θέματα που τίθενται ακόμη και στο διαδικτυακό τραπέζι των συνομιλιών μιας και η πανδημία στερεί το τετ α τετ.

  • Hellenique και FDI

Βεβαίως η πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Blh@ra, δυο FDI και δυο Hellenique με κόστος- χωρίς οπλισμό- στα 3,5 δις, είναι δέλεαρ έως ένα σημείο, αν σκεφτεί κανείς ότι η πρόταση που είχε παγώσει την Αθήνα ήταν με τα ίδια χρήματα το Πολεμικό Ναυτικό ν’ αποκτήσει δυο Belh@ra Hellenique Α/Α άμυνας.

Ο οπλισμός των τεσσάρων αυτών φρεγατών σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στο Επιτελείο αγγίζει το 1,5 δις. Ανάμεσα σε αυτόν όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι υπάρχουν στρατηγικά όπλα, όπως οι Scalp Naval και οι Aster οι οποίοι αποτελούν όπλα που κάνουν τη διαφορά και που μπορεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία να αντιπαρέλθουν σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό βέτο της αρμόδιας επιτροπής.

Τα RAFALE αλλά και η αμερικανική έως τώρα «ευγενική» άρνηση της μη αποδέσμευσης των αντιτορπιλικών Arleigh Burke, φαίνεται ότι ήταν η αφορμή να ζεσταθεί εκ νέου το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για τις φρεγάτες Belh@ra, για τις οποίες οι ζητήσεις είναι άλλωστε πολύ πιο μπροστά απ’ όλες τις προτάσεις που έχουν τεθεί υπόψιν του Ελληνικού Επιτελείου.

  • ΜΕΚΟ- Ναυπήγηση και La Fayette

Και την στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και οι συζητήσεις με το υπουργείο έδειχναν ότι η αναζήτηση της λύσης πακέτο πρέπει να τελειώσει αναζητώντας από αλλού νέο πλοίο, από άλλη χώρα αναβάθμιση των ΜΕΚΟ κ.ο.κ., η Γαλλία στέλνει μηνύματα θετικά που ικανοποιούν το Επιτελείο.

Λέει ναι στην αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και γνεύει θετικά ακόμη και για ναυπήγηση Belh@ra σε Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αρκεί βεβαίως αυτή να μπορεί να υποστηρίξει το εγχείρημα αυτό.
Επιτελείς σημειώνουν πως είναι σαφές ότι θέλουν και οι ίδιοι Ελληνικό ναυπηγείο να μπορεί να υποστηρίξει και ν’ αποκτήσει την ψηφιακή τεχνογνωσία των φρεγατών του «αύριο», ώστε να υπάρχει το support ανά πάσα στιγμή, κάτι που συμβαίνει ήδη με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ και τον Σκαραμαγκά.

Στο θέμα της ενδιάμεσης λύσης η Γαλλία από τις 5 φρεγάτες La Fayette που διαθέτει αυτή τη στιγμή φέρετε έτοιμη ν’ αποχωριστεί τις δυο, ενώ τις άλλες τρεις θ’ αναβαθμίσει η ίδια.

Μέσα από την διαπραγμάτευση θα φανεί επίσης πως θα γίνουν οι «Ελληνικές παρεμβάσεις» στις διατιθέμενες La Fayette, αν δηλαδή αυτό το κόστος θα βαρύνει τον κορβανά του Πολεμικού Ναυτικού ή αν θα είναι ένα κόστος που θα επιμεριστεί στο μέλλον μαζί με τις Belh@ra. Τα περί «δωρεών» δεν μας έχει συνηθίσει το Παρίσι, οπότε κανείς δεν το σκέφτεται ως σενάριο στο Επιτελείο.

  • Θα κάνει μια σωστή ρελανς η Ουάσιγκτον;

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρέπει τα πάντα να κλείσουν εντός του έτους με πρώτο φυσικά το μείζον ζήτημα των νέων πλοίων και η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί το πολύ έως το Πάσχα.

Στο υπουργείο και τα Επιτελεία αναμένουν και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ καθώς θα φανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, σε σχέση βεβαίως με τη σύμμαχο Ελλάδα αλλά και την Τουρκία και ποιες ισορροπίες θα θελήσει η Αμερική να δείξει γι’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Και από την στιγμή που το Arleigh Burke μοιάζει προς ώρας ένα άπιαστο- απλησίαστο όνειρο για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το βάρος πέφτει στα παλαιότερα Ticonderoga που ετοιμάζεται να παροπλίσει η Αμερική. Παροπλισμός όμως για ένα πολεμικό ναυτικό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται η στοιχειώδης συντήρηση του και μόνο, με ότι σημαίνει αυτό!

Εδώ οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν ότι στην περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια πρόταση, πρώτον οπωσδήποτε απαιτείται επιτροπή που θα ελέγξει το μεταχειρισμένο αυτό πλοίο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται (σ.σ. και στην περίπτωση των Γαλλικών La Fayette είναι σαφές ότι θα συσταθεί επιτροπή) και δεύτερον πολύ βασικό πόσα από τα 120 κελιά θα φέρουν- κι αν θα φέρουν πυραύλους SM-2- διότι σημασία έχει το πλοίο να είναι οπλισμένο όπως το χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail