Από: newsbomb.gr - Βασίλης Σκουλαράκος
Είναι λογικό οι Τούρκοι να βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια στις τουρκικές απειλές και επιθετικές ενέργειες, αλλά αντίθετα, προχώρησε σε καθοριστικές κινήσεις που την ισχυροποιούν στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα, η αγορά των Rafale θα δώσει σαφή εναέρια υπεροχή στη χώρα μας έναντι των Τούρκων, ενώ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και την ενίσχυση των Mirage με νέα ανταλλακτικά, οι ισορροπίες αλλάζουν αισθητά.
Μεγάλος πονοκέφαλος για την Άγκυρα αποτελεί ο οπλισμός των Rafale. Οι πύραυλοι Exocet που χτυπούν πλοία, οι Scalp και οι φονικοί Meteor, αέρος αέρος και μεγάλου βεληνεκούς που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα, είναι ικανοί να πλήξουν στόχους ακόμα και στην καρδιά της Τουρκίας ενώ αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό του τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος των S-400.
Οι υπογραφές, η τελετή και το μήνυμα στην Άγκυρα
Η απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale ολοκληρώθηκε και απομένουν μόνο η τυπική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι τελικές υπογραφές από τους υπουργούς Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Φλοράνς Παρλί.
Η επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων θα φτάσει τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα και σε μια πανηγυρική τελετή θα υπογράψει τη σπουδαία συμφωνία για την ενίσχυση της χώρας μας με ένα από τα καλύτερα αεροσκάφη παγκοσμίως. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην υπογραφεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των Rafale. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αρχές Φεβρουαρίου τέσσερα γαλλικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν στην Τανάγρα, κατά την επιστροφή τους από το Μάλι της Αφρικής.
Η εικόνα των Παναγιωτόπουλου και Παρλί να υπογράφουν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας με φόντο τα Rafale, αποτελεί ισχυρό μήνυμα συμβολισμού για την στρατιωτική αλλά και ευρύτερη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η σκέψη για πτήση Γαλλικών μαχητικών πάνω από την Αθήνα την 25η Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γάλλοι ιπτάμενοι θα παραμείνουν στη χώρα μας για τουλάχιστον μια εβδομάδα και θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις με τους Έλληνες χειριστές, σε διάφορα σενάρια που θα εξελιχθούν τόσο πάνω από τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όσο κυρίως πάνω από το Αιγαίο, με πιθανότατη βέβαια και τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση των δυνατοτήτων των Rafale, με τους Έλληνες χειριστές να πετούν με Γάλλους συναδέλφους στον ελληνικό ουρανό.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μόλις υπογραφεί η συμφωνία από Παναγιωτόπουλο και Παρλί, ξεκινά αμέσως η διαδικασία αποστολής Ελλήνων πιλότων και τεχνικών στη Γαλλία, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στο γαλλικό μαχητικό.
Αρχικά θα μεταβούν στη «φωλιά» των Rafale, στο Mont de Marsan, τέσσερις εν ενεργεία Έλληνες πιλότοι, δύο από τα μαχητικά Mirage 2000-5 και δύο από τα F-16. Οι 4 χειριστές θα πρέπει να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως εμπειρία (τουλάχιστον 800 ώρες πτήσης), να είναι εκπαιδευτές τουλάχιστον κατηγορίας «Β», να έχουν χαρακτηριστεί ως Mission Commander (Αρχηγός Αποστολής) και να είναι απόφοιτοι της 72ης έως και της 77ης σειράς της Σχολής Ικάρων.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι Σμηναγοί ή Επισμηναγοί που θα λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση στη Γαλλία θα εξελιχθούν σε εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα. Μάλιστα, είναι πιθανό, οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί να είναι αυτοί που θα διοικήσουν κιόλας την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να μεταβεί στο Mont de Marsan και η δεύτερη «φουρνιά» Ελλήνων χειριστών, οι οποίοι θα είναι επίσης τέσσερις, συμπληρώνοντας έτσι τον αριθμό των οχτώ πιλότων που θα κληθούν να μάθουν πρώτοι τις δυνατότητες και τα «μυστικά» του νέου ελληνικού υπερόπλου και στη συνέχεια θα τα μεταλαμπαδεύσουν σε Έλληνες Ίκαρους.
Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και η επιστροφή των Ελλήνων χειριστών στην Τανάγρα αναμένεται να γίνει μαζί με την έλευση των πρώτων ελληνικών πλέον Rafale στην χώρα μας, τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο.