Από: hellasjournal.com
Ένα απ’ αυτά είναι και το αντιαρματικό Spike NLOS που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του ελληνικού επιτελείου.
Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι ίσως και εντός των επόμενων μηνών να έχουμε νέες θεαματικές σε ταχύτητα εξελίξεις και από αυτό το εξοπλιστικό πακέτο.
- Και μπορεί η πανδημία που άπλωσε το απειλητικό της «πέπλο» σε όλο τον κόσμο να πάγωσε ορισμένα από τα κλεισμένα ραντεβού Ελλάδας και Ισραήλ, όμως η αντιμετώπιση της κατάστασης, ιδίως μετά τον άμεσο εμβολιασμό στο Ισραήλ, δημιουργεί τις συνθήκες των υπηρεσιακών ταξιδιών, σ’ ένα κράτος που εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα και lockdown.
Ήδη το κλιμάκιο Αξιωματικών από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ετοιμάζει τις αποσκευές του για να ταξιδέψει στο Ισραήλ, να δει και να συζητήσει από κοντά πολλές από τις λεπτομέρειες που αφορούν την προμήθεια των Spike NLOS.
Άλλωστε Αξιωματικοί από ΓΕΣ εδώ και καιρό κάνουν τηλεδιασκέψεις με τους Ισραηλινούς ώστε να προχωρήσουν το επίπεδο των συζητήσεων και των λεπτομερειών όσο το δυνατό περισσότερο, πριν το ελληνικό κλιμάκιο βρεθεί στο Τελ Αβίβ.
Η υπόθεση των RAFALE αλλά και των νέων φρεγατών είναι τα δυο προγράμματα προτεραιότητας που απασχολούν ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν λάβει τις ανώτατες πολιτικές εντολές, πως δεν παρακολουθούν και τις εξελίξεις με το συμμαχικό κράτος του Ισραήλ.
- Το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της αμυντικής συνεργασίας
Η συμφωνία για την 120η Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα και η Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία που προβλέπει και την επένδυση 1,35 δισ. ευρώ φαίνεται πως είναι ο προπομπός μιας μακράς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που έχει σαφές γεωστρατηγικό πρόσημο.
Το Τελ Αβίβ και η Αθήνα καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης που κράτησε έως το Νοέμβριο βρίσκονταν σε ανοιχτή συμμαχική γραμμή, πέραν του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλώσει η Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων από το Ισραήλ.
Πριν από ένα τριήμερο είχαμε γράψει για τα δυο υπό-προγράμματα, ανάμεσα σε άλλα, που επεξεργάζεται το αεροπορικό Επιτελείο για τα μαχητικά F-16 Viper αλλά και τα 38 Block 50 που θα μετατραπούν σε Advanced.
Δυο στρατηγικά όπλα που το Ισραήλ αποδεσμεύει για την Πολεμική Αεροπορία, τις συλλογές Spice και τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Rampage.
- Τις επόμενες ημέρες αυτά τα όπλα αναμένεται ότι θα λάβουν την έγκριση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου και του ΣΑΓΕ για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο με ταχύς ρυθμούς.
Όμως το Ισραήλ και η θέληση του Επιτελείου να προσθέσει το Spike NLOS στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων- και από διάφορες θέσεις- φέρνει νέα δεδομένα θωράκισης για τη συνοριακή γραμμή του Έβρου αλλά και των νησιών, ιδίως αυτών των μικρών νησίδων που έχουν μικρές αλλά ενισχυμένες σαν αστακοί φρουρές.
Και είναι σαφές ότι η ελληνική επιτροπή των αξιωματικών του στρατού ξηράς στο Τελ Αβίβ θα χουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις δυνατότητες του Spike NLOS, κάτι που ουσιαστικά ήθελαν από την αρχή της συζήτησης να επιδείξουν οι Ισραηλινοί.
Αν ήθελε κάποιος να περιγράψει το Spike NLOS, τι θα προσδώσει στον στρατό ξηράς, θα έλεγε ότι προσφέρει μια «φονική ματιά» πέρα από τον ορίζοντα κι αυτή φτάνει περίπου στα 32 χλμ.
Η προσθήκη του συγκεκριμένου όπλου έλεγαν ανώτατες πηγές όχι απλώς θα θωρακίσει και θ’ αναβαθμίσει στον ύψιστο βαθμό μονάδες του στρατού ξηράς που δραστηριοποιούνται και ελέγχουν τα σύνορα είτε αυτά είναι στον Έβρο είτε αυτά είναι στο ανατολικό Αιγαίο, αλλά θα τις εκτοξεύσει στις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.
- Η προσθήκη αυτή σημαίνει πως ουδείς αντίπαλος μπορεί να κοιμάται ήσυχος γιατί μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να προσβληθεί.
Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει ως «αντιαρματικό» αλλά δεν παύει αυτό να είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων που δύναται να χρησιμοποιηθεί απέναντι από μια τεράστια ποικιλία στόχων σε ξηρά και θάλασσα κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε πραγματικές επιχειρήσεις για τη νησιωτική Ελλάδα και τις φρουρές που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στους στενούς διαύλους…