Αν όμως, πάμε λίγο πίσω και θυμηθούμε τις δηλώσεις του Ερντογάν, θα καταλάβουμε γιατί έχει αυτή την συμπεριφορά τώρα η ηγεσία της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν, όταν ρύθμισε τα προβλήματά του στα Νοτιοανατολικά του σύνορα, στράφηκε δυτικά, πρώτα παραβιάζοντας την ΑΟΖ της Κύπρου και αμφισβητώντας την νομιμότητα των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην συνέχεια άρχισε έρευνες στην δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας.
Τις ενέργειές του στήριζε με επιθετικές δηλώσεις, όπως:"Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο χωρίς την συμφωνία και την συμμετοχή της Τουρκίας", και με επίδειξη
στρατιωτικής ισχύος.
Το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Κύπρου σταμάτησε, το πρόγραμμα ερευνών της χώρας μας δεν ξεκίνησε, και η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου πάγωσε.
Ο Ερντογάν, έχοντας πετύχει τους στόχους του, άλλαξε τακτική για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, ειδικά την περίοδο αυτή που έχει μεγάλα προβλήματα η τουρκική οικονομία.
Με την ΕΕ φαίνεται ότι θα πετύχει τους στόχους του, με τις ΗΠΑ είναι αβέβαιο ακόμη, όπως και η οικονομία της Τουρκίας δεν θα βγει εύκολα και γρήγορα από την κρίση.
Η Ελλάδα και η Κύπρος φαίνεται ότι, είναι οι χαμένες, αφού και ο διάλογος για το Κυπριακό ξεκινάει με ευθεία αμφισβήτηση πλέον της Άγκυρας και της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Εμείς όμως είμαστε πάντα οι νικητές, αφού έχουμε 2,5 δις ευρώ συμβόλαιο με την Γαλλία για την αγορά των Ραφάλ, και ακολουθούν και άλλες αγορές συνολικού κόστους 10 δις ευρώ.