Το διεθνές sell off στα ομόλογα πυροδότησε βαριές απώλειες για το νόμισμα της γειτονικής χώρας που για ακόμα μια φορά θυμίζει... ασανσέρ – Ανησυχίες προκαλεί και η νομισματική πολιτική.
Από: newmoney.gr
Τον κατήφορο για τέταρτη συνεχόμενη μέρα παίρνει η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Βασικές αιτίες της πτώσης, η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων, αλλά και οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική.
Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,9% και η ισοτιμία της έφτασε στο 7,47 ανά δολάριο, χάνοντας έτσι όλη τα κέρδη από τις αρχές του 2021. Λιγο αργότερα ανέκαμψε φθάνοντας το 7,33 έναντι του δολαρίου, αλλά οι απώλειες είναι βαριές αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στο 6,88 έναντι του δολαρίου.
Οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, ωθώντας τους επενδυτές να πουλήσουν τα assets των αναδυόμενων αγορών που έχουν υψηλές αποδόσεις, αλλά και υψηλότερο ρίσκο.
Οι ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα αποφύγει περαιτέρω αυξήσει των επιτοκίων λόγω των πολιτικών πιέσεων που προκαλούν βαθύτερο sell off στη λίρα.
Το τουρκικό νόμισμα έχει κάνει ράλι 20% από το ιστορικό χαμηλό των 8,58 λιρών ανά δολάριο στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υιοθέτηση οικονομικής πολιτικής φιλικής προς τις αγορές, αλλά και την αντικατάσταση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών.
Ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας, Νασί Αγκμπάλ, αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή έκτοτε παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Ο Αγκμπάλ αποδείχθηκε εξαιρετικός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε – σαν πνοή φρέσκου αέρα. Πιστεύω όμως παργματικά ότι τουλάχιστον δύο αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική ήταν λανθασμένες», αναφέρει ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. « Επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται χωρίς όμως να προβαίνει σε κάποιες δράσεις, ήταν λάθος. Αυτό ήταν που άφησε τη λίρα ευάλωτη για ακόμα μια φορά».
Όπως μεταδίδει το Ahvalnews, την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν και ο νέος ΥΠΟΙΚ υπερασπίστηκαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως και την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του που οδήγησε στο περσινό sell off της λίρας. Η στήριξη πάντως του Αλμπαϊράκ έχει προκαλέσει ανησυχίες περί επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Την Τετάρτη ο Αγκμπάλ αύξησε τις απαιτήσεις για το αποθεματικό των τραπεζών σε λίρες και τις μείωσε για τα δολάρια και τον χρυσό ώστε να στηρίξει τη λίρα.
Ορισμένοι επενδυτές ερμήνευσαν την απόφαση ως απροθυμία εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και ως ανατροπή των μη συμβατικών πολιτικών που χρησιμοποίησε πέρυσι.
Αναλυτές της Goldman Sachs έγραψαν σε report τους ότι οι παίκτες της αγοράς ίσως θεωρήσουν την απόφαση της τράπεζας για τα αποθεματικά ως σημάδι ότι αδυνατεί να συσφίξει τη νομισματική πολιτική μέσω μιας τακτικής αύξησης των επιτοκίων.
Ο Ερντογάν αντιτίθεται στα υψηλότερα επιτόκια λέγοντας ότι είναι πληθωριστικά και μέσα σε δύο χρόνια έχει αντικαταστήσει δύο διοικητές της κεντρικής τράπεζας.
Ο δείκτηςων τιμών καταναλωτή στην Τουρκία επιταχύνθηκε στο 15% τον Ιανουάριο και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους τρεις μήνες. Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους είναι στο 9,4%.