Από: euro2day.gr - Βασίλης Παζόπουλος
Οι μακροχρόνιοι επενδυτές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα. Εξάλλου τις έχουν ξαναζήσει τόσες φορές, που πλέον δεν τους κάνουν εντύπωση.
Όπως βλέπουμε στο παρακάτω 4ωρο διάγραμμα, από την κορυφή των 58.300 δολαρίων την Κυριακή, το Bitcoin έφτασε να διαπραγματεύεται μέχρι τις 45.000 δολάρια, σημειώνοντας μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες υποχώρηση 22,86%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε αυτό το διάστημα που έχει δει ποτέ το Bitcoin. Φυσικά σε απόλυτα νούμερα. Σε δολάρια, όχι σε ποσοστό!
Για ποιο λόγο συνέβη; Άγνωστο μέχρι στιγμής. Το πιθανότερο είναι να μην έχει να κάνει με την ίδια την αγορά των κρυπτονομισμάτων, αλλά με το γενικότερο οικονομικό και χρηματιστηριακό περιβάλλον. Δεν πρέπει να είναι άσχετη η μεγάλη διόρθωση στις τιμές των τεχνολογικών εταιρειών χθες στη Wall Street, αλλά και την πτώση που συνεχίζεται ακόμα και αυτή τη στιγμή στα futures του Nasdaq.
Πού οφείλεται η ξαφνική διόρθωση του τεχνολογικού κλάδου; Από ό,τι φαίνεται, έχει να κάνει με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, τα οποία αυξήθηκαν στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και ένα χρόνο. Για κάποιους αναλυτές αποτελεί σημάδι ότι η χρηματιστηριακή άνοιξη ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της. Ότι η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει προς την «κανονικότητα». Που σημαίνει πως οι δραστηριότητες που ευνοήθηκαν από την πανδημία, όπως η νέα τεχνολογία έφτασε στο ανώτερο όριό της.
Η χρηματιστηριακή ευφορία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην «πραγματική» οικονομία, έχει κάνει τους επενδυτές να νιώθουν πως ζουν σε μια χρυσή εποχή. Αν και όχι ακριβώς χρυσή με την πατροπαράδοτη έννοια, αλλά ψηφιακά χρυσή. Οι ωφελημένοι της εποχής είναι οι τεχνολογικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο και τα κρυπτονομίσματα.
Όπως δήλωσε στο CNBC ο Mohamed El-Erian, υπάρχουν καλοί λόγοι για την αύξηση των επιτοκίων: η οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο υπάρχουν και κακοί λόγοι: ο πληθωρισμός.
Οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες το έχουν παραδεχτεί. Δεν έχουν τι άλλο να κάνουν. Μπορούσαν να τυπώσουν, τύπωσαν σε ποσότητες που ουδέποτε είχαμε φανταστεί. Αύξησαν τον ισολογισμό τους σε μεγέθη που μέχρι πρόσφατα βλέπαμε μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Μπορούσαν να ρίξουν τα επιτόκια. Το έκαναν. Τα προσγείωσαν μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Μέχρι και στο μείον τα έφτασαν, κάτι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε καν ως ακραίο ενδεχόμενο. Τώρα πετάνε το μπαλάκι στις κυβερνήσεις. Τα περιθώρια για επιπλέον ενέργειες είναι μόνο δημοσιονομικά πλέον, όχι νομισματικά. Οι κυβερνήσεις είναι διστακτικές καθώς φοβούνται την αύξηση του χρέους.
Όπως είδαμε τον Μάρτιο του 2020, υπήρξε συσχέτιση του Bitcoin με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τότε δεν υπήρξε άμεση συσχέτιση, αλλά περισσότερο μια κρίση ρευστότητας. Ο πανικός ώθησε τους επενδυτές να πουλάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, καθώς πλέον οι περισσότεροι που έχουν στην κατοχή τους Bitcoin είναι συνειδητοποιημένοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. Επενδυτές που δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να πουλήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Απόδειξη γι' αυτό είναι η απόσυρση των νομισμάτων τους από τα ανταλλακτήρια.
Είναι στη φύση του επενδυτή να ελκύεται από αισιόδοξες και ευχάριστες ερμηνείες. Εξάλλου, αν δεν ήταν αισιόδοξος, δεν θα είχε αποφασίσει να μπλεχτεί σε αυτή τη δραστηριότητα. Άλλο όμως αισιοδοξία και άλλο να έχει άγνοια κινδύνου. Στη Wall Street λένε “bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered”. Σε ελεύθερη μετάφραση: στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις χρήματα, στην πτώση μπορείς να κερδίσεις χρήματα, αλλά σε οποιεσδήποτε συνθήκες οι ατζαμήδες θα χάνουν.
Το Bitcoin δεν είναι μόνο περιουσιακό στοιχείο. Είναι μια τεχνολογική καινοτομία. Μια επαναστατική εφεύρεση που έπιασε και η οποία θα εξαπλώνεται μέχρι να βγει κάτι πιο βελτιωμένο. Το αδικούμε αν το θεωρούμε απλώς μια χρηματιστηριακή αξία που μπορεί να μας κάνει πλούσιους, αν το κατέχουμε για να βγάλουμε κάποια ευρώ παραπάνω. Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό.
Ατμομηχανή της ευημερίας αποτελούσε πάντοτε η τεχνολογική εξέλιξη. Η βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση συνοδεύεται σχεδόν πάντα από τεχνολογικές βελτιώσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού, της γης και του υφιστάμενου κεφαλαίου, όπως κτηρίων και μηχανών. Παλιά αναζητούσαν πολύτιμα μέταλλα, μετάξι, μπαχαρικά. Ο πλούτος της δικιάς μας εποχής είναι το σόφτγουερ, οι σύνθετοι αλγόριθμοι.
Για να ευθυμήσουμε λίγο και να θυμηθούμε πόσο δρόμο έχει διανύσει το Bitcoin, αρκεί να δούμε το παρακάτω tweet που μας δείχνει πόσο το εκτιμούσαν πριν από 10 χρόνια. 25 Bitcoin ήταν το βραβείο για την 5η μέχρι την 8η θέση σε ένα τουρνουά από το παιχνίδι Starcraft. Ο τέταρτος πήρε 100 δολάρια.