Με ενθάρρυνση και της Τουρκίας
Christelle Νeant, Reseau International, 6-2-21 1450w
Mετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Ενώ τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα 112 Ουκρανία, ZIK και NewsOne είχαν μόλις λογοκριθεί, μια επιθεώρηση της ετοιμότητας μάχης των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στο Ντονμπάς πραγματοποιήθηκε με εντολή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η σύμπτωση αυτών των γεγονότων προκαλεί ανησυχία και οδηγεί ορισμένους εμπειρογνώμονες να εκφράζουν την υπόθεση ότι η Ουκρανία μπορεί να προετοιμάζει το δικό της "σενάριο Καραμπάχ" για το Donbass, στα ανατολικά της χώρας.
Το δίκτυο Telegram ukrainienne Cheptoune , ανέφερε ότι μία από τις πηγές του είχε "δηλώσει ότι η επιθεώρηση των μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στο Donbass, με εντολή του Ζελένσκι, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εν αναμονή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης" επειδή "Ο Ζελένσκι και οι σύμβουλοί του πρέπει να αξιολογήσουν τις δυνάμεις που είναι διαθέσιμες για επιθετικές επιχειρήσεις".
Κατά τον Ουκρανό μπλόκερ Anatoly Chary , η λογοκρισία των τριών καναλιών της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία και η αιφνιδιαστική επιθεώρηση των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στο Ντονμπάς συνδέονται, και το γεγονός προαναγγέλλει την επανάληψη του πολέμου στο Donbass.
« Προστατεύοντας τα μετόπισθεν του μέσω της λογοκρισίας, ο Ζελένσκι διέταξε επιθεώρηση των στρατιωτικών μονάδων του στο Ντονμπάς για να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους για την εκτέλεση των εντολών διοίκησης, καθώς και για τον εντοπισμό παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα της μάχης των μονάδων. Δεν σας προειδοποιήσαμε πέρυσι ότι το καθεστώς ετοιμαζόταν για έναν μεγάλο πόλεμο; Το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να περιμένετε το πράσινο φως από τις ανώτερες αρχές», έγραψε στο κανάλι του Telegram.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Yevgeny Mourayev, πρώην βουλευτής της Rada (ουκρανικής Βουλής) και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού Nach, το οποίο βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ουκρανικών αρχών και των νεοναζί. Για τον ίδιο, οι επιθέσεις στο τηλεοπτικό του κανάλι δείχνουν ότι η σύγκρουση του Ντονμπάς θα μπορούσε για άλλη μια φορά να εισέλθει σε μια ενεργή φάση.
«Απαντήστε στην ερώτηση ειλικρινά: πιστεύετε ότι ο Ζελένσκι είναι πραγματικά ένας σκληρός άνθρωπος σε σημείο να αγνοεί το νόμο και να κλείνει τρία από τα πιο υψηλής βαθμολογίας τηλεοπτικά κανάλια της χώρας την ίδια στιγμή; Κάθε Πρόεδρος της Ουκρανίας φοβάται με τρόμο τη γνώμη ενός τμήματος της Δύσης και κατανοεί ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι μια αξία που φοριέται από τη Δύση ως διαφημιστική φανέλα..
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο Ζελένσκι δεν θα είχε πάρει ποτέ την απόφαση να κλείσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς να τo συζητήσει με το Στέητ Ντιπάρτμεντ και τους πρεσβευτές της G7. Αυτό που βλέπουμε τώρα σημαίνει ότι ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας εισέρχεται σε μια καuτή φάση. Και, δυστυχώς, η Ουκρανία, η οποία υπήρξε εδώ και καιρό αμερικανική αποικία, δεν θα είναι ουδέτερη σε αυτήν τη σύγκρουση, αλλά θα γίνει η γραμμή του μετώπου.
Η απόφαση για την Ουκρανία έχει ήδη ληφθεί και πρέπει τώρα να ανησυχούμε ότι οδηγούμαστε σε πόλεμο και ότι θα πρέπει να πολεμήσουμε με τα χέρια μας", έγραψε στο κανάλι του Telegram.
Την όξυνση του ψυχρού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατονόμασε Ρωσία και Κίνα ως εχθρούς για εξόντωση, επειδή οι δύο χώρες θα ήθελαν να «ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες». Απαίτησε από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να "κάνουν τη Ρωσία να πληρώσει υψηλό τίμημα". Ο άνθρωπος ήταν απολύτως σαφής.
Σε κάθε κοινωνία που αποτελείται από φυσιολογικούς ανθρώπους (δηλαδή όχι ψυχοπαθείς ή εντελώς παθιασμένους νεοναζί), ο πόλεμος γίνεται αντιληπτός με πολύ αρνητικό τρόπο. Στον πόλεμο κινδυνεύεις να πεθάνεις ή να χάσεις αγαπημένα πρόσωπα. Επομένως, για να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να πάνε στον πόλεμο, δεν πρέπει να τσιγκουνευόμαστε τη μιλιταριστική προπαγάνδα. Και για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, οι διαφωνούσες φωνές πρέπει να σιγάζονται. Εξ ου και το κλείσιμο των εναλλακτικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή, εκείνων που δεν επαινούν τον πόλεμο στο Donbass.
Μετά την επιτυχία της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ της Αρμενίας, εθνικιστές και νεοναζί άρχισαν να ονειρεύονται ένα "σενάριο Καραμπάχ" στο Ντονμπάς και κάλεσαν για επίθεση στο ίδιο μοντέλο.
Οι εκκλήσεις αυτές δεν έπεσαν στα αυτιά των κωφών, καθώς τον Οκτώβριο ο Ζελένσκι μετέβη στην Τουρκία όπου υπέγραψε διακυβερνητική συμφωνία-πλαίσιο για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία είναι αυτή που παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έκαναν τη διαφορά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία ονειρεύεται τώρα να επαναλάβει το "σενάριο Καραμπάχ" στο Ντονμπάς και να χρησιμοποιήσει μαζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας κατά του DPR και του RPL (Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ). Επειδή η απώλεια ενός drone δεν είναι το ίδιο από την άποψη της κοινής γνώμης, όπως η απώλεια ενός αεροπλάνου μεταφοράς γεμάτου με στρατιώτες ή ενός μαχητικού αεροσκάφους με τον πιλότο του.
Η Ουκρανία βασίζεται ασφαλώς στο γεγονός ότι οι αυτονομημένες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και RPL) δεν διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως αυτά που διαθέτει η Ρωσία, τα οποία είναι αποτελεσματικά κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τον Νοέμβριο του 2020, ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Λιάμιν ανέφερε ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ αποτελούσαν πραγματική απειλή για τις δημοκρατίες του Ντονμπάς, εάν η Ουκρανία αποφάσιζε να τα χρησιμοποιήσει εναντίον τους.
Το «Bayraktar TB2 μπορεί να λειτουργήσει πάνω από το βεληνεκές των αντιαεροπορικών Strela-10 και MANPAD που διαθέτουν οι δύο αυτόνομες δημοκρατίες με τον αμιγώς ρωσικό πληθυσμό, ενώ μπορεί να πλήττει τους στόχους του με καθοδηγούμενες βόμβες υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. «Αλλά αυτό θα σήμαινε την επανάληψη των μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων και η Ρωσία θα έχει τότε τον τελικό λόγο».
Το άλλο γεγονός που εγείρει φόβους για επανάληψη της σύγκρουσης είναι η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην γραμμή του μετώπου.. Η αύξηση των βομβαρδισμών, ιδίως εκείνων κατά των αμάχων, καθώς και η μαζική ανάπτυξη βαρέων όπλων από τον ουκρανικό στρατό κοντά στη γραμμή επαφής, δεν ενθαρρύνουν την αισιοδοξία.
Για παράδειγμα, ορισμένες πηγές στην Mαριούπολη αναφέρουν ότι στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2021, τα τραίνα εκφόρτωσαν πολλαπλούς πυραύλους Grad και βλήματα πυροβολικού 100 mm, 122 mm και 152 mm στον σιδηροδρομικό σταθμό Marioupol-Sortirovotchnaya. .
Επίσης, η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του DPR εντόπισε αυτή την εβδομάδα κοντά στην ουκρανική πρώτη γραμμή την παρουσία αντιαρματικών όπλων Rapira των 100 χιλιοστών και αυτοπροωθούμενα οβιδοφόρα Akatsia 152χιλιοστων. Συνολικά 63 κομμάτια βαρέων όπλων εντοπίστηκαν στην ουκρανική πλευρά αυτή την εβδομάδα κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι ο Ζελένσκι μπορεί να μπει στον πειρασμό της επιλογής του πολέμου για να αποσπάσει τον ουκρανικό πληθυσμό από τα εσωτερικά προβλήματα (αυξανόμενες τιμές δημοσίων υπηρεσιών, καταστροφική διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού, κ.λπ.), στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός που θα αποφασίσει.
Δεδομένου ότι η Ουκρανία δεν είναι πλέον παρά ένα κράτος μαριονέτα στα χέρια ενός δικέφαλου μαριονετίστα (των ΗΠΑ και της Βρετανίας), είναι η Ουάσιγκτον ή το Λονδίνο που θα δώσουν πραγματικά το πράσινο φως για να ξεκινήσει την επίθεση στο Ντονμπάς, για να υπεκφύγουν έτσι τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και να είναι σε θέση να δείχνουν και πάλι την Ρωσία ως "επιτιθέμενη" και να δικαιολογήσουν νέες κυρώσεις, ή ακόμη και την ακύρωση της εγκατάστασης του αγωγού Nord Stream 2, μέσω των υποτελών στις ΗΠΑ ευρωπαϊκών χωρών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ιστορικά μια συνήθεια επίλυσης των προβλημάτων τους, πολιτικών ή οικονομικών, με τον πόλεμο. Τα σχόλια του Τζο Μπάϊντεν δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον έχει τη Ρωσία στο στόχαστρό της. Και τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να διεξάγει έναν πόλεμο μέσω τρίτου στο Ντονμπάς, στέλνοντας Ουκρανούς στρατιώτες να σκοτωθούν για συμφέροντα που δεν είναι της Ουκρανίας, αλλά των Ηνωμένων Πολιτειών; Για να γνωρίζουμε πότε θα ξαναρχίσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς δεν είναι τόσο το τι κάνει η Ουκρανία που θα πρέπει να εξεταστεί (αν και οι ενέργειες του Ζελένσκυ δείχνουν ότι το Κίεβο προετοιμάζεται γι’ αυτό το σενάριο), αλλά η εσωτερική κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Βρετανία. Εάν η πολιτική ή οικονομική τους κατάσταση επιδεινωθεί πολύ σοβαρά, τότε θα δώσουν στην Ουκρανία το πράσινο φως για έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στο Donbass. Έναν πόλεμο που θα συνεχίσουν αδίστακτα μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό στρατιώτη...