Την περασμένη εβδομάδα τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ήταν γεμάτα αστεία για το Διαστημικό Πρόγραμμα της Τουρκίας με την αποστολή στο φεγγάρι, σημειώνει η Barçın Yinanç σε άρθρο στο yetkinreport.com με τίτλο "Turkey risks losing air superiority to Greece".
Ωστόσο την ίδια ώρα σημειώνει η Yinanç το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 μαχητικό της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας πέταξε προς τις ΗΠΑ για τις τελικές δοκιμές και ενώ η αναβάθμιση του δεύτερου F-16 συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής αεροπορικής Βιομηχανίας.
Οι ειδικοί χτυπούν κουδούνια συναγερμού, αναφέρει υπογραμμίζοντας πως ανησυχούσαν ότι μέσα σε δέκα χρόνια, και στην πραγματικότητα σε ένα χρονικό διάστημα τόσο σύντομο όσο πέντε χρόνια η Τουρκία κινδύνευε να χάσει την κατά τη συντάκτρια αεροπορική υπεροχή της απέναντι στην Ελλάδα.
Η αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πολυεθνικό πρόγραμμα μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 ήταν ήδη άσχημα νέα για την προβληματική Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, γράφει η Yinanç και συμπληρώνει επίσης τις κυρώσεις CAATSA, με στόχο την προεδρία των αμυντικών βιομηχανιών (γνωστή με το τουρκικό ακρωνύμιο SSB) καθώς και τον επικεφαλής της Ismail Demir.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αντιμετωπίζει εμπόδια στον εκσυγχρονισμό του προβληματικού στόλου της F-16, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ εφαρμόζει συγκεκαλυμμένο εμπάργκο, σύμφωνα με ειδικούς.
Ο Demir ανακοίνωσε στις 2/2 ότι θα αυξήσουν τη δομική διάρκεια ζωής των F-16, η οποία όμως μπορεί να μην αντισταθμίσει το κενό που θα ανοίξει μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων.
Δεδομένης της αγοράς 18 Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χάσει την αεροπορική υπεροχή της στην Ελλάδα μέχρι το 2025 και ότι στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να την ανακτήσει.
Η Yinanç υποστηρίζει ότι "κοιτάζοντας τις εξελίξεις, και ειδικά στο ενδεχόμενο να κερδίσει την αεροπορική υπεροχή, δεν υπάρχει τίποτα για την Ελλάδα να χαίρεται. Όσο περισσότερο η Τουρκία θα αισθάνεται ευάλωτη τόσο περισσότερο θα καταφεύγει σε επιθετικές πολιτικές.
Εάν η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε ακριβά οπλικά συστήματα για να αισθανθεί πιο ασφαλής, φοβάμαι ότι τα σχέδια εξοπλισμού της θα δημιουργήσουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Δεν ήταν η αυτοπεποίθηση, αλλά η αίσθηση του αποκλεισμού που άνοιξε το δρόμο για την ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Έχοντας λίγα να προσφέρει στην εσωτερική πολιτική, Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να οργανώνει την εξωτερική πολιτική για την πολιτική επιβίωσή του. Ενώ η διατήρηση της έντασης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μπορεί να τον βοηθήσει να εδραιώσει την εκλογική του περιφέρεια, η συνεχής κρίση δε θα ωφελήσει ούτε τους Έλληνες ούτε τους Τούρκους.
Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα θα καταλήξει να έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια αλλά να αισθάνεται ακόμα λιγότερο ασφαλής".