Από: echedoros-a.gr
Στην έρευνα για το 2021, ο στρατός της Σερβίας βελτίωσε τη θέση του κατά τέσσερις θέσεις και τώρα βρίσκεται στην 61η θέση. Ο στρατός έκανε το μεγαλύτερο άλμα πέρυσι, όταν ανέβηκε 13 θέσεις σε αυτή τη θέση.
Όσον αφορά τη στρατιωτική δύναμη, πίσω από τη Σερβία βρίσκεται η Κροατία, η οποία είναι στην 63η θέση, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (88), τη Β-Ε (121), το Μαυροβούνιο (123) και τη Βόρεια Μακεδονία (133).
Στα Βαλκάνια
Όσον αφορά την περιοχή των Βαλκανίων, μπροστά βρίσκεται η Ελλάδα στην 29η θέση, η Ρουμανία στην 41η και η Ουγγαρία στην 55η θέση. Πίσω από τη Σερβία βρίσκονται η Βουλγαρία (67) και η Αλβανία (113).
Αν συγκρίνουμε τη δύναμη του σερβικού στρατού σε σχέση με τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, η Σερβία βρίσκεται στην 21η θέση από τις 34 χώρες, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Μιλάνο Γκάλοβιτς, στρατιωτικός αναλυτής στην εφημερίδα «Politika” του Βελιγραδίου, αναφέρει ότι η πρόοδος της Σερβίας στον κατάλογο των στρατιωτικών δυνάμεων δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά ότι «δεν υπάρχει λόγος να χαίρεται».
«Τα προηγούμενα χρόνια, η Σερβία αύξησε σημαντικά τις επενδύσεις στο αμυντικό σύστημα. Πολλά έχει προμηθευτεί, που κυμαίνονται από το σύστημα αεροπορικής άμυνας «πανοπλία»/ «pancir» έως μια σειρά προϊόντων της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να χαίρεται. Βρισκόμαστε τώρα όπου είναι λογικό να είμαστε, ως η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι λογικό για άλλες πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες να βρίσκονται μπροστά μας σε τέτοιες λίστες, όπως ήταν πριν, αλλά δεν θα ήταν καλό για τους γείτονές μας να πιστεύουν ότι αυτή η ισορροπία εξουσίας πρέπει να είναι η αιτία για έναν περιφερειακό αγώνα όπλων, είπε ο Γκάλοβιτς.
Όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν πολλές χώρες από την περιοχή, όπως η Ρουμανία, να βρίσκονται ακόμη καλύτερα στη λίστα, ο συνομιλητής μας λέει ότι είναι αρκετά λογικό.
«Η Ρουμανία είναι ακριβώς 20 θέσεις μπροστά μας, αλλά αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Έχει τον μεγαλύτερο στρατό, και ταυτόχρονα επενδύει πολλά στις ένοπλες δυνάμεις του, ειδικά στην αεροπορία. Προμήθευαν μαχητές F-16 και λέγεται ότι άρχισαν επίσης να προμηθεύονται μαχητές F-35 πέμπτης γενιάς.
Ανακρίβειες…
Ωστόσο, ο Γκάλοβιτς λέει ότι παρατήρησε αρκετές ανακρίβειες στα δεδομένα του αμερικανικού στρατιωτικού ιστότοπου όσον αφορά την ετοιμότητα μάχης του Σερβικού Στρατού.
«Αναφέρεται ότι ο Σερβικός Στρατός έχει έξι μαχητικά αεροσκάφη ενώ σήμερα έχουμε 10 από αυτά, είναι τα αεροσκάφη MiG-29. Τέσσερα είναι από την εποχή του γιουγκοσλαβικού στρατού, και λάβαμε έξι ως δωρεά από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα, αυτή την άνοιξη, θα πρέπει να πάρουμε τέσσερα ακόμη αεροπλάνα αυτού του τύπου από τη Λευκορωσία, τα οποία θα δώσουν στην Πολεμική Αεροπορία μας μια πλήρη μοίρα 14 αεροσκαφών», τόνισε ο Γκάλοβιτς.
Το αμερικανικό δημοσίευμα σημειώνει ότι ο σερβικός στρατός έχει 304 άρματα μάχης και αυτό είναι ένα δίλημμα, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι γνωστό ότι ο σερβικός στρατός χρησιμοποιεί 212 άρματα μάχης εδώ και χρόνια, κυρίως T-84.
« Όταν προσθέτουμε σε αυτά τα 11 T-72 MS άρματα μάχης που παραδόθηκαν πρόσφατα από τη ρωσική δωρεά, καθώς και άλλα 19 που αναμένουμε να λάβουμε, δηλαδή συνολικά 242. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό ποσοστό για πολύ μεγαλύτερες χώρες από τη Σερβία. Είναι πιθανό οι συντάκτες αυτού του αμερικανικού ιστότοπου να συμπεριλαμβάνουν επίσης δεξαμενές που βρίσκονται σε εφεδρεία ή εκείνες που έχουν αποσυναρμολογηθεί.
Παρεμπιπτόντως, η λίστα κατάταξης των πιο στρατιωτικά ισχυρών χωρών στον κόσμο εξακολουθεί να καθοδηγείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
«Τα δεδομένα από αυτήν τη λίστα ενδέχεται να μην είναι τα πιο ακριβή, αλλά είναι, καταρχήν, καλά, λαμβάνοντας υπόψη στρατιωτικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες. Αυτό επιβεβαιώνεται ανεξάρτητα από τις δηλώσεις στρατιωτικών αναλυτών εκτός της Σερβίας, κατέγραψαν την αναβίωση και την άνοδο του στρατού μας, χάρη στην οποία η Σερβία έγινε ηγέτης σε αυτόν τον τομέα στην πρώην Γιουγκοσλαβία - δηλώνει ο στρατιωτικός αναλυτής της «Politika».