Νέο αφήγημα έρχεται να προστεθεί από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, στα όσα αφηγήματα τους ΔΕΝ έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα!
Ξεκίνησαν με αφήγημα τις κόκκινες γραμμές που οι Τούρκοι τις φοβόντουσαν, αλλά τελικά όλο και πιο πίσω πήγαιναν αυτές, μέχρι που φθάσαμε στο σημείο να παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα για να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες για κοιτάσματα (τότε το αφήγημα ήταν ότι δεν έκαναν, που όμως αποκαλύφθηκε σύντομα και σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Αμύνης το παραδέχθηκε ότι έκαναν τέτοιες έρευνες).
Πήγαν στο Τουρκολυβικό σύμφωνο που αμέσως και άκριτα το χαρακτήρισαν άκυρο και ότι η διεθνής κοινότητα θα το απορρίψει συλλήβδην, όμως είναι ακόμη εδώ και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, στην καλύτερη περίπτωση για μας, θα είναι και για 2 περίπου χρόνια ακόμη.
Μετά κατέφυγαν στο αφήγημα για τις κυρώσεις που θα επέβαλλε η ΕΕ επειδή έχουμε διεθνή λάμψη και κύρος, αλλά όλο και τις ανέβαλλε η ΕΕ και όχι μόνο αυτό αλλά αποδυναμώθηκαν και όσες είχαν επιβληθεί στην Τουρκία για την περίπτωση των παραβιάσεων στην Κύπρο.
Θριαμβολόγησαν για την επικείμενη αποδοχή της πρότασής μας για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αλλά λίγες μέρες μετά όχι μόνο το αρνήθηκαν οι χώρες προμηθευτές (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) αλλά προχώρησαν στις συμφωνίες τους με την Τουρκία.
Θριαμβολόγησαν που έφυγε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο γιατί φοβήθηκε την δυναμική μας αντίδραση, αλλά όμως καταλάβαμε όλοι (και αποδεικνύεται), ότι το έκανε προσχηματικά και σε συνεννόηση με την Γερμανία για να ακυρωθεί κάθε συζήτηση στην ΕΕ.
Μετά έστρεψαν τις ελπίδες, θριαμβολογώντας πάλι, στην συζήτηση που θα γινόταν στην σύνοδο κορυφής για την Τουρκία, αλλά η συζήτηση όλο και αναβαλλόταν (παρά το διεθνές μας κύρος) και έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας πλέον για τον Μάρτιο.
Κατόπιν όλων αυτών μειώθηκαν αναγκαστικά οι προσδοκίες μας και αποδεχθήκαμε με πίεση από την Γερμανία να ξεκινήσουμε διμερείς διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, με μόνη προϋπόθεση την αποχώρηση του Oruc Reis, σαν να μην συνεχίζονται οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις οι επιθετικές προκλήσεις, οι διεκδικήσεις και δεν έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα πλέον, όπου εμείς δεν μπορούμε να ξεμυτίσουμε από τα χωρικά μας ύδατα ενώ η Τουρκία αλωνίζει όπου θέλει.
Και κατέληξαν σήμερα, μετά τις τελευταίες ενέργειές της με την έξοδο και τις έρευνες του Τσεσμέ και τις εξωφρενικά επιθετικές δηλώσεις και συμπεριφορές, να λένε ότι τα κάνει όλα αυτά, γιατί δεν θέλει να πάει σε διερευνητικές επαφές, γιατί φοβάται επειδή την στριμώξαμε, γιατί επιβάλλαμε την πολιτική μας, γιατί όλος ο κόσμος είναι μαζί μας και πολλά άλλα νέο-αφηγήματα, τα οποία οι επίμονοι εκφραστές τους έχουν καταλήξει να τα πιστεύουν κιόλας δογματικά (από την συνεχή επανάληψη).
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ
Η Τουρκία συνεχίζει μεθοδικά τις ενέργειές της όπως τις έχει σχεδιάσει στην στρατηγική των τετελεσμένων, προκειμένου πριν συνεχιστούν οι διερευνητικές να έχει επιβάλλει de facto ανοιγμένη όλη την βεντάλια των θεμάτων κι ας λέμε εμείς μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (η κυβέρνηση λέει ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες επί τη διαδικασίας και όχι επί της ουσίας- έτσι πρέπει να είναι, αλλά φοβάμαι ότι έχουμε διολισθήσει κι εκεί). Βέβαια κι εδώ έχουμε διγλωσσία αφού ο πρωθυπουργός έχει διευρύνει τα θέματα και μιλάει για θαλάσσιες ζώνες.
Ιδιαίτερα δε η έξοδος του Τσεσμέ είναι εξαιρετικά μελετημένη από την Τουρκία αφού ανοίγει ζητήματα που είχαμε αρνηθεί ότι εξακολουθούν να ισχύουν (πρωτόκολλο Βέρνης) και αναδεικνύουν τις αντιφάσεις, τις ολιγωρίες και την ασυνέχεια της πολιτικής μας στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών.
ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ
Η Τουρκία εξυπηρετείται από τις διερευνητικές, αφού αφενός μας πιέζει για όλα τα θέματα, αφετέρου εμφανίζεται διαλλακτική διεθνώς.
Οι διερευνητικές είναι και το πρόσχημά της για να παγώσει τις εξελίξεις στην ΕΕ με την βοήθεια της Γερμανίας φυσικά.
Οι διερευνητικές είναι το πρόσχημα και των άσπονδων φίλων μας, αφού φοβούνται ότι η Τουρκία θα ξαναρχίσει να πιέζει τους μετανάστες να έλθουν στην Ευρώπη, και δεν θέλουν να προκαλέσουν τον κίνδυνο αυτό αυτήν την περίοδο, θέλουν να ξεφορτωθούν το ζήτημα και την ανάγκη λήψης μέτρων, και προτιμούν να μην ασχοληθούν με ένα δυσεπίλυτο θέμα, το οποίο είναι καλύτερα γι αυτούς να αντιμετωπίζεται ως διμερές (και δεν θα ήθελαν να σταματήσουν οι διερευνητικές).
Επίσης οι Τούρκοι βλέπουν ως συγκοινωνούντα δοχεία τις διερευνητικές με τις επικείμενες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις συζητήσεις της με την ΕΕ (εφόσον είναι εν εξελίξει οι διερευνητικές, μπορεί ταυτόχρονα να συζητάει με τους Ευρωπαίους όλα τα άλλα θέματα της αλα καρτ-τελωνειακής ένωσης-χρηματοδοτήσεων-βίζας κλπ).
Δεν θα ήθελε συνεπώς η Τουρκία να σταματήσουν οι διερευνητικές, αλλά να συνεχιστούν έστω και αργά, έχοντας ανοιχτή την βεντάλια όλων των θεμάτων που θέλει να επιβάλλει και έχοντας κάνει κοινωνούς όλους τους διαμεσολαβητές και δρώντες (άμεσα και έμμεσα) στις συζητήσεις.
Και εάν αντιδράσουμε και διακόψουμε τις διερευνητικές να μπορεί να κατηγορήσει εμάς για αδιαλλαξία.
Ταυτόχρονα όσα θα έχει θέσει θα αποτελούν έκτοτε ως τετελεσμένα την βάση των διεκδικήσεων της.