Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απειλήσει να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τον μοναδικό νομικό περιορισμό στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, εάν δεν χαλαρώσουν οι αμερικανικές οικονομικές πιέσεις. Η σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και άλλες πυρηνικές ένοπλες Δυτικές δυνάμεις οδήγησε σε εκκλήσεις εντός του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό αποτρεπτικό παράγοντα.
Οι ανησυχίες του Blinken ακολουθούν τις ισραηλινές εκθέσεις από τις αρχές του 2020 ότι το Ιράν θα μπορούσε να έχει αρκετό ουράνιο για την πρώτη κεφαλή του μέχρι το τέλος του 2020. Η προφανής προθυμία των διοικήσεων του Τζο Μπάιντεν να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή της εξωτερικής πολιτικής προς την Ανατολική Ασία και μακριά από τη Μέση Ανατολή θεωρείται ότι επηρέασε την προθυμία της να επιστρέψει στο JCPOA, αν και το ίδιο το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις για μονομερείς παραχωρήσεις.
Οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι της Ουάσινγκτον ζήτησαν κυρίως την αναθεώρηση του JCPOA, που θα περιλάμβανε περισσότερα μέρη στη συμφωνία και θα επέβαλε δυτικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη αποτρεπτικού παράγοντα βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν, αν και το ίδιο το Ιράν απέρριψε σθεναρά τέτοιες κλήσεις. Το Ιράν διαθέτει κυρίως ένα σημαντικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων κυρίως βορειοκορεατικής προέλευσης, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την παροχή πυρηνικών κεφαλών όπως το Musudan και το Shahab-3.