Η παράνομη συλλογή πληροφοριών και οι παρεμβατικές δραστηριότητες επιτήρησης που διενεργήθηκαν από Τούρκους διπλωμάτες που αποσπάστηκαν στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Ελλάδα εκτέθηκαν το 2020 σε επικοινωνίες μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας (Emniyet), της κύριας υπηρεσίας επιβολής του νόμου της Τουρκίας. Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας από διπλωμάτες συνεχίζονται παρόλο που τέτοιες εκστρατείες έχουν προκαλέσει προβλήματα στους διμερείς δεσμούς της Τουρκίας με αυτές τις χώρες.
Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Gülen, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση του Ερντογάν σε μια σειρά θεμάτων από τη διάχυτη διαφθορά έως την υποβοήθηση και συνέργεια των ένοπλων τζιχαντιστικών ομάδων της Τουρκίας.
Μετά από αναφορά σε πρόσωπα που ζουν και παρακολουθούνται σε Ελβετία και Γερμανία, στα έγγραφα γίνεται αναφορά σε Τούρκο εισαγγελέα, 31 έτους που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, όπου η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και η τουρκική πρεσβεία έχουν τις πιο ολοκληρωμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας, βοηθούμενες από περιουσιακά στοιχεία και πράκτορες που προσλαμβάνονται από την τουρκική μουσουλμανική κοινότητα της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε απάντηση της επιθετικής τουρκικής εκστρατείας πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια στα στρατόπεδα και γύρω από κατοικημένες γειτονιές όπου επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα Γκιουλενιστές, έχουν διαμείνει από τότε που έφυγαν από την Τουρκία.
Ένα από τα έγγραφα της 28ης Αυγούστου 2020 και υπογράφηκε από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τμήματος στο Emniyet, δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών που ανέφερε ότι τρεις επικριτές του Ερντογάν πιστεύεται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ελβετία και τη Γερμανία.
Ο Kartal προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται "σε βάση ανάγκης και να μην μοιράζονται με μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα". Είναι σαφές ότι οι τουρκικές αρχές ανησυχούσαν για διπλωματική αντίδραση σε περίπτωση που εκτεθούν τέτοιες δραστηριότητες και τα έγγραφα διαρρεύσουν στα ΜΜΕ. Για αυτό και τοΥπουργείο Εξωτερικών προσπαθούσε να συγκαλύψει την προέλευση των πληροφοριών.
Οι επιπτώσεις της καταδίωξης από την Τουρκία των επικριτών της κυβέρνησης που προφανώς ζήτησαν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες για να ξεφύγουν από τα βασανιστήρια και την κακοποίηση στην Τουρκία κυμαίνονται από την καταχρηστική νομική δίωξη μέχρι την τιμωρία των συγγενών τους. Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι επικριτές αντιμετώπισαν ήδη ποινικές έρευνες με πολλαπλές ψευδείς κατηγορίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα διωχθούν, θα φυλακιστούν και θα καταδικαστούν σε μακρές ποινές φυλάκισης εάν επιστρέψουν ποτέ στην Τουρκία. Εν τω μεταξύ, οι αγαπημένοι και οι συγγενείς τους θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν εκδικητικές νομικές ενέργειες λόγω της σύνδεσής τους με κριτικές στο εξωτερικό. Τα περιουσιακά τους στοιχεία πιθανόν να κατασχεθούν και από τις τουρκικές αρχές.
Τα έγγραφα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά επεκτατικές, μυστικές και εχθρικές δραστηριότητες που διεξάγονται από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Δείχνουν επίσης πόσο μακριά είναι πρόθυμη να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ερντογάν για να παραβιάσει τους διεθνείς νόμους και τους κανόνες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των διπλωματών και των προξενικών αξιωματικών.