-Ο Μητσοτάκης φιμώνει τους υπουργούς για να σταματήσει το «αλαλούμ»
-Αγωνία και σύγχυση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που φοβούνται κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις μετά το «φιάσκο» της Ικαρίας
Από: Το Παρόν
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η κυβέρνηση. Στη χειρότερη στιγμή από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας. Υπό την πίεση της πανδημίας και των συνεπειών της, θυμίζει περισσότερο ακυβέρνητο καράβι στο έλεος μιας μεγάλης τρικυμίας, με ό,τι κινδύνους μπορεί όλο αυτό να εγκυμονεί για τη χώρα και τα εκατομμύρια των ελλήνων. Πολιτικοί αναλυτές και αντιπολίτευση εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση.
Οι γκάφες, οι αστοχίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Και ακόμη κόντρες, διαφωνίες, ίντριγκες και «πισώπλατα χτυπήματα». Η διαχείριση της πανδημίας εξελίσσεται σε μια μεγάλη αποτυχία, με απρόβλεπτες αυτήν τη στιγμή επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία αλλά και τη χώρα γενικότερα.
Στην κοινωνία ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση. Κορυφαίοι υπουργοί αποδεικνύονται κατώτεροι των κρίσιμων περιστάσεων που έχει δημιουργήσει η επέλαση του κορονοϊού και αντί να αμβλύνουν τα προβλήματα τα διογκώνουν, επιτείνοντας έτσι την ανησυχία των πολιτών. Έρμαιο της σύγχυσης που επικρατεί στην κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, που με τον… πρωταγωνιστικό ρόλο του στο «φιάσκο» της Ικαρίας έβαλε τη σφραγίδα του στο γενικό «αλαλούμ».
Η σύγχυση και ο προβληματισμός στις τάξεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας διευρύνονται προϊόντος του χρόνου και προκαλούν… εφιάλτες για την επόμενη ημέρα. Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις παραφωνίες, ο πρωθυπουργός επέβαλε σιωπητήριο κυρίως σε υπουργούς αλλά και στελέχη, με σαφή προειδοποίηση ότι οι συνέπειες θα είναι άμεσες για τους… τυχόν παραβάτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δίνει ανάλογες εντολές, όμως όλες τις προηγούμενες φορές αγνοήθηκαν από συγκεκριμένους υπουργούς. Θα αλλάξει κάτι τώρα;
Υπουργοί-«βαρίδια»
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό με βασικό στόχο να διορθώσει τις στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και να βάλει τέλος στις αρρυθμίες. Τα γεγονότα των τελευταίων αυτών εβδομάδων απέδειξαν ότι οι αλλαγές δεν είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρωταγωνιστής των ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος με την παρορμητικότητα που τον διακρίνει και την «εξάρτησή» του από την προβολή και τη δημοσιότητα υποπίπτει συνεχώς σε αστοχίες.
Οι χειρισμοί του ως προς το ζήτημα των καταστημάτων εστίασης ήταν κάτι περισσότερο από ατυχείς και, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων (διαμαρτυριών), ενώ υποχρέωσαν τον κ. Μητσοτάκη να σπεύσει προσωπικά ο ίδιος να σβήσει τη φωτιά. Η εκ των υστέρων συγγνώμη του κ. Γεωργιάδη ήταν χωρίς αντίκρισμα.
Με ανάλογη… επιτυχία χειρίσθηκε όμως και το ζήτημα με το click away, με διαδοχικές –αντικρουόμενες– δηλώσεις, που προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές και οργή μεταξύ των καταστηματαρχών.
Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας χρεώνεται το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με τις δηλώσεις του προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα, πριν ακόμη οι επιδημιολόγοι υποβάλουν τις τελικές προτάσεις τους. Το κλίμα σύγχυσης έρχεται να επιτείνει η διάσταση απόψεων που προκύπτει συχνά πυκνά ως προς την εφαρμογή των μέτρων μεταξύ του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα. Με τον πρωθυπουργό σε… ρόλο πυροσβέστη.
Βουλευτές κατά Μαξίμου
Το κλίμα στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης κάθε άλλο παρά εύκρατο και υγιεινό είναι. Βουλευτές και στελέχη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών στο ζήτημα της πανδημίας αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει γενικότερα η κυβέρνηση. Δεν κρύβουν όμως και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς θεωρούν ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τη συνέπεια και την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Η κριτική των στελεχών ακουμπά πλέον, για πρώτη φορά ίσως από τις εκλογές, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τα πρόσωπα που απαρτίζουν το στενό επιτελείο του. Είναι αρκετοί εκείνοι που με αφορμή και το «φιάσκο» της Ικαρίας θέτουν θέμα επικοινωνιακής πολιτικής και –με χαμηλότερη ένταση– ζήτημα συντονισμού της κυβέρνησης.
Τονίζουν δε ότι η προβολή και υπεράσπιση των θέσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης δεν γίνεται με επιτυχημένο τρόπο και έτσι δημιουργείται στρεβλή εικόνα στους πολίτες ως προς τους πραγματικούς στόχους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ευρύτερα στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν σύμβουλοι, επικοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι κ.ά., ων ουκ έστιν αριθμός, με αρμοδιότητες στον τομέα αυτό.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα υφίσταται εδώ και αρκετούς μήνες και στον πρόσφατο ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε διορθωτικές κινήσεις. Χωρίς, ωστόσο, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.