-Διερευνητική LOR για την ενδιάμεση λύση στις ΗΠΑ
-Η Lockheed Martin κατέθεσε την πρόταση και αναμένονται οι Γάλλοι
Επιχείρηση «ανοιχτά χαρτιά» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση που κρατά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία, απέναντι στους «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που στη Λεωφ. Μεσογείων ξεκίνησε από το πρωί η έντονη κινητικότητα για το μείζον ζήτημα της απόκτησης των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου.
Από: hellasjournal.com
Στην προσπάθεια αυτή του υπουργείου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκφράστηκαν σκέψεις να ενεργοποιήσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τις αμέσως επόμενες ημέρες την LOR προς την Αμερικανική κυβέρνηση. Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να περιλαμβάνει την πρόταση της Αμερικανικής εταιρίας για τις φρεγάτες MMSC, όμως ουσιαστικά θα καλεί την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να πάρει ξεκάθαρη θέση για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης.
Επιτελείς του υπουργείου σημείωναν ότι θέλουμε και από τους Αμερικανούς να ξέρουμε ποιο είναι το πλοίο το οποίο μπορούν ή καλύτερα, θέλουν ν’ αποδεσμεύσουν στην Ελλάδα ως ενδιάμεση λύση. Και με αυτό τον τρόπο να μην υπάρχει το «κρυφτό» ανάμεσα στους «μνηστήρες» του Πολεμικού Ναυτικού.
Μέσα από τις συσκέψεις που γίνονται ανάμεσα στην πολιτική και την στρατιωτική ηγεσία, διαφαίνεται συγκεκριμένος σχεδιασμός. Τα κράτη από τα οποία προέρχονται οι εταιρίες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να «χτίσουν» τις φρεγάτες του μέλλοντος για το Πολεμικό Ναυτικό, ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους- πέραν την πρότασης για τα νέα πλοία- και για την ενδιάμεση λύση, δηλαδή ποιο είναι το πλοίο που δίνουν τώρα για τις ανάγκες του ΠΝ και σε πόσο χρονικό διάστημα αποδεσμεύεται.
- Ανάμεσα στο Γαλλό-Αμερικανικό bras de fer συγκεντρώνεται σημαντικό ενδιαφέρον διότι η κάθε πλευρά έχει και τύπους προσφερόμενων μονάδων επιφανείας. Οι φρεγάτες La Fayette λένε οι πληροφορίες από την Γαλλία πως είναι τα δυο πλοία που φέρεται η Γαλλική πλευρά να προσφέρει ως ενδιάμεση λύση. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό βλέπει με πολύ θετικό μάτι έστω μια εκ των δυο φρεγατών να είναι τύπου FREMM.
Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προσφέρουν είτε τα προς παροπλισμό Καταδρομικά Ticonderoga είτε τις παροπλισμένες φρεγάτες τύπου Perry, είτε αν θέλουν να ικανοποιήσουν την Ελληνική πλευρά, θα ικανοποιήσουν το αίτημα για δυο Αντιτορπιλικά Arleigh Burke. Για τους δυο πρώτους τύπους των πλοίων, το ναυτικό Επιτελείο έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν προβληματισμό για μια σειρά από ζητήματα.
Πάντως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Γάλλοι ανοίγοντας μόνο έναν «άσσο» από την βεντάλια των χαρτιών που κρατούν, έχουν δηλώσει ότι τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες θα κατασκευαστούν στα Ελληνικά ναυπηγεία.
- Οι Ολλανδοί ως ενδιάμεση λύση έχουν προτείνει τον διάδοχο των γνωστών φρεγατών του Ελληνικού στόλου, τύπου S, τις Μ οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με Επιτελείς ενώ αρχικά ήταν άμεσα διαθέσιμες, οι τελευταίες ενδείξεις που έχουν κάνουν λόγο για αποδέσμευση μετά από περίπου μια τετραετία.
Άγνωστο έως τώρα παραμένει αν θα υπάρξει ενδιάμεση λύση από τους Ισπανούς οι οποίοι αν και δεν έχουν «κατεβάσει» ακόμη τη δική τους πρόταση για την φρεγάτα F110, έχει φανεί μέσα από δημοσίευμα της Καθημερινής ότι προτίθενται να συνεργαστούν με την Αμερικανική ΟΝΕΧ για την κατασκευή πλοίων στην Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα δεύτερο «πλοκάμι» των ΗΠΑ οι οποίες δείχνουν ότι θέλουν να παραμείνουν ζωντανοί σ’ αυτή τη γιγαντιαία διαπραγμάτευση που θα φέρει στην Ελλάδα τέσσερις νέες φρεγάτες.
- Η Lockheed Martin στο Επιτελείο, τι ξεκαθάρισε ο υπουργός…
Το πρωί της Τρίτης τα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίες των φρεγατών MMSC πέρασαν την πύλη της Λεωφ. Μεσογείων και είχαν τετ α τετ με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.
Η Αμερικανική πρόταση, λίγο πολύ γνωστή, για τις φρεγάτες MMSC, με τον φάκελο να παραδίδεται στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, προς νέα αξιολόγηση.
- Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά τη συνάντηση με το ναυτικό Επιτελείο, οι Αμερικανοί έγιναν δεκτοί και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ξεκαθάρισε γι’ ακόμη μια φορά- κάτι που είχε κάνει τόσο στη βουλή, όσο και σε συνεντεύξεις τους- ότι πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία όλες οι προτάσεις είναι χρήσιμες για να επιλεγεί η καλύτερη δυνατή για το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο υπουργός μάλιστα φέρετε να επανέλαβε ότι τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» μέχρι να φτάσουν στο ναυτικό όλες οι προτάσεις, να μελετηθούν- αξιολογηθούν από τους Επιτελείς, διότι αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι ν’ αποφασίσουν με ποιον τύπο φρεγάτας θα πορευτεί ο πολεμικός στόλος τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσει την προβολή ισχύος στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και πέρα απ’ αυτήν.
Η Πέμπτη είναι η μέρα όπου η Γαλλική Group Naval κατασκευάστρια εταιρία των φρεγατών Belh@ra, στελέχη του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να φέρουν την πρόταση της Γαλλίας. Αν συνυπολογίσουμε τα όσα είχε δηλώσει η Γαλλίδα υπουργός Φλορανς Παρλί ότι δηλαδή θα υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση το επόμενο διάστημα, δεν αποκλείεται σ’ αυτό τον γύρο της διαδικασίας να συμπεριλαμβάνεται στην Γαλλική πρόταση και η ενδιάμεση λύση….