Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την ερχόμενη Τρίτη 8 Φεβρουαρίου μόλις επτά μήνες έπειτα από την τελευταία φορά που βρέθηκε στο Τελ Αβίβ τον Ιούνιο του 2020 σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην ισχυρή σχέση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο κρατών. Πριν από ένα μήνα το Ισραήλ είχε επισκεφθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ενώ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε πραγματοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι ταξίδι "άστραπή" στο Ιραηλινό επιτελείο όπου συνάντησε τον ομόλογό του Aviv Kohavi με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.
Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να μπει "σφήνα" στον άξονα Αθήνας-Τελ Αβίβ με "άνοιγμα" και δελεαστικές προτάσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ φαίνεται ότι το Ισραήλ δείχνει να έχει επιλέξει "στρατόπεδο". Και με τις ευλογίες των ΗΠΑ αλλά κυρίως με βάση τα συμφέροντά του στην περιοχή να ποντάρει στη σχέση με την Αθήνα και στον άξονα σταθερότητας που πρεσβεύει παρά στην τυχοδιωκτική κα ωφελιμιστική στάση της Τουρκίας.
Με τις βάσεις για συνεργασία σε οικονομικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο να έχουν ήδη μπει πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα συζητηθούν θέματα περαιτέρω ανάπτυξης στις σχέσεις των δύο κρατών. Ήδη πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατηγική συμφωνία με την Ισραηλινή εταιρία Elbit για το νέο διεθνές αεροπορικό κέντρο στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Συμφωνία με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία αφού θα αφορά την εκπαίδευση των Ελλήνων ίκαρων για τα επόμενα 22 χρόνια επιλύοντας ένα σημαντικό πρόβλημα για την Πολεμική μας Αεροπορία.
Με τη μέθοδο της χρονομίσθωσης οι Ισραηλινοί της Elbit-εκπαιδεύουν και τους ιπτάμενους της IAF-έρχονται στην Καλαμάτα και φέρνουν μαζί τους δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 προκειμένου να αντικαταστήσουν τα γερασμένα Τ-2 Buckey. Συμφωνία 1.365 δις ευρώ η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών.
Επιπλέον θεωρείται ότι έχει "κλειδώσει" η επένδυση της Ισραηλινής κοινοπραξίας SK Group και Plasan στη ΕΛΒΟ. Ήδη η κοινοπραξία κατέβαλε την πρώτη δόση για την απόκτηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων γεγονός το οποίο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρία η οποία βρισκόταν υπό καθεστώς εκκαθάρισης για πολλά χρόνια. Η τελική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες με τους Ισραηλινούς να διαθέτουν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο business plan για την ανάπτυξη της εταιρίας.
Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τα Ισραηλινά μη επανδρωμένα UAV HERON πρόκειται να μεταφερθούν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο για να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση. Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ και εκπαιδεύεται εντατικά με τη συμφωνία η οποία έγινε με leasing για τρία χρόνια να κοστίζει συνολικά 39 εκ ευρώ. Στο Ελληνικό επιτελείο οι προετοιμασίες είναι εντατικές ενώ στην Ελλάδα και στη Σκύρο αναμένεται το πρώτο διάστημα να βρεθούν και Ισραηλινοί.
Όμως το Ελληνικό ενδιαφέρον για οπλικά συστήματα από το Ισραήλ δεν σταματά εδώ. Όπως έχουμε αναφέρει οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βάλει στο "μικροσκόπιο" και βρίσκονται σε επαφές με το Τελ Αβίβ για το πυραυλικό σύστημα SPIKE NLOS ενώ στο "στόχαστρο" των Ελλήνων επιτελών βρίσκεται και το IRON DOME ένα αντιαεροπορικό σύστημα υψηλής τεχνολογίας.Προτάσεις για το νέο Εθνικό Όπλο το οποίο θα αντικαταστήσει το G3 έχουν κάνει μεταξύ άλλων και οι Ισραηλινοί με το σχετικό πρόγραμμα να έχει αναλάβει να «τρέξει» με διαδικασίες Fast Track ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.