Από: liberal.gr - Νίκος Μελέτης
Λίγο πριν ο γ.γ. του ΟΗΕ αποστείλει τις προσκλήσεις για τη σύγκληση της Άτυπης Πενταμερούς, η Τουρκία ενθαρρυμένη τόσο από τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Γκουτέρες που έδειξε έτοιμος να αποδεχθεί διεύρυνση της ατζέντας όπως απαιτεί η Τουρκία για αναζήτηση λύσης πέραν της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όσο και από τη φοβική στάση των Ευρωπαίων, η Τουρκία εκ του ασφαλούς υιοθετεί σκληρή θέση και στο Κυπριακό. Με στόχο να μεταφέρει την πίεση στην Ελληνοκυπριακή πλευρά προκειμένου να αποδεχθεί παράκαμψη του μέχρι τώρα πλαισίου που έχει τεθεί με αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, των αποφάσεων των συναντήσεων Κορυφής αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους και μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη συμφωνήθηκε να επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες την Κύπρο σε μια κίνηση και με συμβολικό χαρακτήρα προκειμένου όμως να αποσταλούν μηνύματα στη διεθνή κοινότητα, ότι δε θα γίνει αποδεκτή εκτροπή από την επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Τσαβούσογλου λίγο πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Αττάλεια αναφέρθηκε και πάλι στον «δίκαιο διαμοιρασμό» που επιζητεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι η άρνηση της Ελλάδας και της «Κυπριακής Διοίκησης» επέβαλαν στην Τουρκία να αλλάξει τακτική.
«Πήγαμε στο πεδίο και κάναμε τη σημαία μας να κυματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα όλοι έχουν μάθει πώς να συνεργάζονται με την Τουρκία και τώρα είπαμε ότι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτό σε όλους, αν έχετε αυτοπεποίθηση, ελάτε και καθίστε γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε τα πάντα…».
Όμως ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θέλησε να παρουσιάσει τόσο τις διερευνητικές όσο και τις συνομιλίες για το Κυπριακό ως «αντάλλαγμα» στην υποχώρηση της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και την «εγκατάλειψη της πολιτικής των απειλών» εκ μέρους των Βρυξελλών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία απέδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τόσο την «ήπια, όσο και τη σκληρή ισχύ».
Η Τουρκία απλώς θέλει με απροκάλυπτο μάλιστα τρόπο να εκβιάσει την ΕΕ, δηλώνοντας ότι εάν επαναληφθεί συζήτηση περί κυρώσεων, τότε θα επιστρέψει στην πολιτική επίδειξης ισχύος εγκαταλείποντας το τραπέζι του διαλόγου.
Η ΕΕ μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου να στείλει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα που τόσο έχει ανάγκη η Τουρκία και να μεταθέσει όμως για τον Ιούνιο τα όποια πρακτικά βήματα για την προώθηση της θετικής ατζέντας, καθώς τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας και κυρίως της Κύπρου.
Όμως η Τουρκία θεωρώντας ότι έχει εξασφαλίσει μια ιδιότυπη ασυλία απλώς και μόνο επειδή απέσυρε μετά από πολύμηνες παράνομες έρευνες το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ, έχει περάσει στην επόμενη φάση του σχεδίου της ,να διαμορφώσει δηλαδή την ατζέντα και των Διερευνητικών και της Πενταμερούς κατά βούληση.
Στις διερευνητικές δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν ότι υπήρξε διαφοροποίηση της τουρκικής στρατηγικής, να μετατρέψει αυτήν τη διαδικασία άτυπων επαφών σε διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης, όπου σε περίπτωση άρνησης της Ελλάδας να διατηρήσει επί μακρόν αυτού του είδους τον διάλογο θα οδηγούσε σε blame game εις βάρος της Ελλάδας.
Έτσι και στο Κυπριακό, παρά τις παλινωδίες που έχουν υπάρξει και από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι σαφές ότι δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από Αθήνα και Λευκωσία οποιαδήποτε εκτροπή από το πλαίσιο που έχει τεθεί για επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Η Τουρκία και πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα είχε φροντίσει να δωσει το στίγμα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που χαρακτήριζε «απαράδεκτη την επιμονή του ΣΑ να προκρίνει τη λύση της ΔΔΟ» και καλούσε το ΣΑ να «...ετοιμάσει το έδαφος που θα επέτρεπε την προβολή νέων ιδεών για να καταστεί δυνατή η διευθέτηση, αντί να επιβάλει στις πλευρές μια δοκιμασμένη και εξαντλημένη διαδικασία που δε θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίλυση»…
Καθώς σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους Ε. Τατάρ στις επαφές που είχε χθες με την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και μετά τη συνάντηση με τον «ΥΠΕΞ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, έβαλε την κόκκινη γραμμή, τονίζοντας ότι μετά από 52 χρόνια δεν μπορεί να συνεχισθεί η συζήτηση για λύση Ομοσπονδίας και ότι η Πενταμερής θα έχει ως αντικείμενο να διερευνηθεί το τι ακριβώς θα είναι το… αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από Αθήνα και Λευκωσία.