Από: eleftherostypos.gr - Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», η Αγκυρα προχώρησε στην αγορά νέου πλωτού γεωτρύπανου από τη Νορβηγία, το οποίο θα αφιχθεί στην Τουρκία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το πλοίο, που φέρει την ονομασία «Bolette Dolphin», κατασκευάστηκε το 2004 στη Νότια Κορέα και αγοράστηκε στη συνέχεια από τη νορβηγική εταιρία Fred Olsen Energy. Εχει μήκος 229 μ. και πλάτος 36 μ., ενώ αποκαλείται «θρύλος» των γεωτρητικών βαθιών υδάτων, αφού μπορεί να τρυπήσει έως και 12 και πλέον χιλιάδες μέτρα.
Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη αφού πρώτα περατωθούν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εργασίες συντήρησης και εκπαίδευσης του προσωπικού που θα εργάζεται σε αυτό.
Η Τουρκία διαθέτει ήδη τρία πλωτά γεωτρύπανα -τα «Πορθητής», «Γιαβούζ» και «Κανουνί»-, τα οποία αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με το «Γιαβούζ» να είναι τώρα αγκυροβολημένο στην Ανατολική Μεσόγειο, και τα άλλα δύο σε ερευνητικές δραστηριότητές στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα γεωτρύπανα αυτά αποτελούν μέρος της εφαρμογής στην πράξη του αναθεωρητικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Δορυφορικά
Στις 29 Οκτωβρίου 2023 η Τουρκία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και ο Ερντογάν δηλώνει ότι θέλει να εντάξει τη χώρα του στην κατηγορία των πιο προηγμένων τεχνολογικά κρατών του πλανήτη. Στη χθεσινή παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος έθεσε κάποια σχέδια προς υλοποίηση, μεταξύ των οποίων την παρουσία της Τουρκίας στον διαστημικό χώρο και ειδικότερα σε έρευνες στη Σελήνη.
Ο Ερντογάν έκανε, μάλιστα, λόγο και για την εγκατάσταση ενός διαστημικού σταθμού-παρατηρητηρίου, ενδεχομένως με δυνατότητα ανθρώπινης παρουσίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει εκτοξεύσει επτά δορυφόρους, που εξυπηρετούν και στρατιωτικούς σκοπούς.
Τέλος, αρχίζει σήμερα στο Πακιστάν και στην Αραβική Θάλασσα η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην περιοχή, που διαρκεί μία εβδομάδα και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, με την επωνυμία «ΑΜΑΝ-21». Για πρώτη φορά συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις από 46 κράτη, καθώς και 115 παρατηρητές.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής