Γιατί να μην τους βγει ξινή η βόλτα του «Τσεσμέ»;

«Θέλει η Ελλάδα πόλεμο;» Αυτό διερωτάται ο τουρκικός Τύπος και επειδή ο Τύπος στη γείτονα δεν έχει δικές του απορίες, τη γραμμή του καθεστώτος μεταφέρει -όσοι δημοσιογράφοι είχαν αυτόνομες ανησυχίες βρίσκονται πίσω από κάγκελα ή δεν βρίσκονται καν μαζί μας- καλό είναι να μην θεωρείται το ερώτημα ρητορικό.

Από: pagenews.gr - Λάμπρος Καλαρρύτης

Τα σχετικά δημοσιεύματα συνοδευόμενα από τις απαραίτητες δηλώσεις αξιωματούχων ή αποστράτων εγείρουν ξανά το θέμα μίας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αυτή τη φορά με αφορμή την έξοδο του υδρογραφικού Τσεσμέ στο Αιγαίο και τη δήθεν ή υπαρκτή «παρενόχλησή» του από ελληνικά F-16. 

«Η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση από τις 25 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διερευνητικές συνομιλίες», αναφέρει η εφημερίδα Sabah η οποία φιλοξενεί την άποψη (ακόμα) ενός αποστράτου ναυάρχου, του Αλί Ντενίζ Κουτλούκ.

Θα πείτε, γιατί να ασχολούμαστε με τις δηλώσεις ενός Τούρκου απόστρατου; Μόνο επειδή απηχεί – και αυτός όπως και άλλοι- τη σκέψη του τουρκικού καθεστώτος, οπότε έχει νόημα. Για να μην βγαίνει κάθε μέρα ο Ακάρ, οποίος κοντεύει να καταντήσει μονοθεματικός μαϊντανός σε πρωινάδικο ασχολούμενος νυχθημερόν με την Ελλάδα, αναλαμβάνουν εκ περιτροπής βάρδια διάφοροι στραταίοι.

«Οι Έλληνες πιλότοι μεγάλωσαν με εχθρότητα για την Τουρκία. Αλλά αυτή η παρενόχληση είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις στρατιωτικές τακτικές. Το «Τσεσμέ» είναι ελεύθερο να διεξάγει επιστημονική έρευνα σε αυτήν την ανοικτή θάλασσα και τα διεθνή ύδατα. Δεν απειλεί κανέναν».

Αυτά λέει ο Κουτλούκ. Ας ξεκινήσουμε με το ιλαρό της υπόθεσης. Να μιλά η Τουρκία για Διεθνές Δίκαιο είναι σαν να μιλά χασάπης για το οφέλη της χορτοφαγίας ή διαρρήκτης για τη χρησιμότητα των συναγερμών στα σπίτια.

Σχετικά με το ότι το Τσεσμέ «διεξάγει επιστημονική έρευνα σε ανοικτή θάλασσα και διεθνή ύδατα», αυτό που δεν λέει ο Κουτλού, μεταξύ άλλων, είναι ότι διεξάγει έρευνα με βάση παράνομη ΝAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία ενώ η αρμοδιότητα έκδοσης ανήκει στην Ελλάδα. Το «Τσεσμέ» δεν διεξάγει επιστημονική έρευνα, η αποστολή του είναι να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για αυτό και ο πλους του συμπυκνώνει όλη την τουρκική αναθεωρητική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Πρώτον, αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ εξ ου και δήθεν «αθώα» κάνει λόγο για διεθνή ύδατα, στα οποία όμως υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα, εν προκειμένω της Ελλάδας.

Δεύτερον, αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ για αυτό και δεσμεύει περιοχές ανοιχτά των νησιών 6νμ και 12νμ. Τρίτον «υπενθυμίζει» την επιδίωξη διχοτόμησης του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, επιλέγοντας να δεσμεύει περιοχή ακριβώς εκεί και εκδίδει την παράνομη NAVTEX διεκδικώντας παρανόμως την αρμοδιότητα.

Άρα, το «αφελές» ότι το «Τσεσμέ» – το οποίο σημειωτέον είναι πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας και συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη – «δεν απειλεί κανέναν», προφανώς και δεν ισχύει διότι όλη αυτή η αποστολή δεν είναι επιστημονική, αλλά επιχείρηση αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας.

Οπότε αν ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από το «Τσεσμέ» καλώς πέταξαν και αν δεν πέταξαν κακώς δεν πέταξαν.

svg%3E

Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις (αν και κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία) επαναφέρει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών (για να τα καταλάβουν δίχως κίνδυνο πανωλεθρίας), καθώς και κυριαρχίας δεκάδων νησιών, νησίδων κλπ τα οποία σύμφωνα με την τουρκική ψευδο-επιχειρηματολογία έχουν «αδιευκρίνιστο καθεστώς».

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Ελλάδα επικοινωνιακά και σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας υπολείπεται, αφήνοντας την Τουρκία να μονοπωλεί την ατζέντα με παράνομες και εξωφρενικές διεκδικήσεις.

Μία καλή αρχή θα ήταν αφού η Αθήνα διοργανώσει μία εκτεταμένη και διαρκή επιχείρηση ενημέρωσης για τις Διεθνείς Συνθήκες που καθορίζουν απολύτως και με λεπτομέρειες το καθεστώς στο Αιγαίο, να εγείρει με νομική τεκμηρίωση, η οποία υπάρχει, απαίτηση επιστροφής στην Ελλάδα 17 νησιών τα οποία παρανόμως κατέχει η Τουρκία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης. Θα είναι εθνικά ωφέλιμο, διπλωματικά χρήσιμο και αρκετά διασκεδαστικό.

Γιατί να ακούνε οι ξένοι την Τουρκία να διεκδικεί ελληνικά νησιά ως δήθεν δικά της και όχι την Ελλάδα να αξιώνει νόμιμα την επιστροφή νησιών της που παρανόμως κατέχει η Τουρκία; Θα είναι ένα πολύ πειστικό μήνυμα ότι η κάθε βόλτα του «Τσεσμέ», εκτός από τις υπερπτήσεις ελληνικών μαχητικών, θα τους βγαίνει ξινή και για άλλους λόγους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail