Την επιλογή έκαναν στην Σύνοδο της Γενεύης του ΟΗΕ, αντιπροσωπεία όλων των πλευρών, των φατριών και των φυλών της Λιβύης. Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου ψηφίστηκε ο Μοχάμεντ Μενφί. Πολλοί λίγοι θα θυμόμαστε ότι είναι ο τελευταίος Πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα. Αυτόν που απέλασε η κυβέρνηση της χώρας μας, γιατί δεν παρέδωσε μέσα σε 48 ώρες τους χάρτες του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.
Θυμίζω ότι, η ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε σχέσεις με την άλλη κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, και προσκάλεσε τον Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τον επισκέφτηκε στην Βεγγάζη.
Οι ενέργειες αυτές είχαν διπλωματικό κόστος για την χώρα μας η χώρα μας, και από την άλλη δεν είχε κανένα όφελος.
Θυμίζω επίσης ότι, λόγω του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη, μετά την δολοφονία του Καντάφι από διαδηλωτές τον Οκτώβριο του 2012, απέσυρε για λόγους ασφαλείας τον Έλληνα πρέσβη και το προσωπικό της πρεσβείας το 2014, και από τότε δεν έχουμε διπλωματική παρουσία στην Τρίπολη με την διεθνώς ανεγνωρισμένη κυβέρνηση.
Η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, δηλαδή όλες οι χώρες που υποστηρίζουν τις αντίπαλες ομάδες στην Λιβύη, αναγνώρισαν την νέα ηγεσία της Λιβύης, και δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το συμφωνημένο πρόγραμμα που οδηγεί σε εκλογές για την νέα βουλή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Την νέα ηγεσία αναγνώρισε και η δική μας κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα βοηθήσει με κάθε νόμιμο τρόπο την επίτευξη των στόχων της, και πως σύντομα θα στείλει πρέσβη στην Λιβύη.
Πέρα από την αμφιβολία που μπορεί να έχει κάποιος για τις επιλογές της κυβέρνησής μας, θα έχει ενδιαφέρον, να στείλουμε πρέσβη στην Λιβύη τον διπλωμάτη που επέδωσε το έγγραφο της απέλασης στον Μοχάμεντ Μένφι.
Φαντάζομαι να τον αποδεχτεί ως εκπρόσωπο της χώρας μας ο Μένφι ως Πρόεδρος της Λιβύης τώρα, και να συνεχίσουν την συζήτηση εκεί που την άφησαν, στα σκαλοπάτια του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών, όταν τον αποχαιρετούσε.
Ελπίζω να του θυμίσει και να ακυρώσει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.