Global cocaine trafficking flows, 2014–2018: UNODC |
Όπως αποκαλύπτει το nordicmonitor.com, η προσοχή στράφηκε στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2020 όταν η Αστυνομία ναρκωτικών της Κολομβίας κατέσχεσε σχεδόν πέντε τόνους κοκαΐνης. Τα ναρκωτικά ήταν σε δύο containers που επρόκειτο να ταξιδέψουν δια θαλάσσης από το λιμάνι της Buenaventura στην Τουρκία και είχε εμπορική αξία 265 εκατομμυρίων δολαρίων στην παράνομη αγορά.
Ο Carlos Holmes Trujillo, ο αείμνηστος Υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, ανακοίνωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι 4.9 τόνοι κοκαΐνης είχαν κατασχεθεί από Κολομβιανές μονάδες ναρκωτικών.
Η ανάρτηση του Υπουργού Άμυνας της Κολομβίας σχετικά με την κατασχεθείσα κοκαΐνη που προοριζόταν για την Τουρκία.
Ο διοικητής της δίωξης ναρκωτικών, στρατηγός Luis Ramírez, δήλωσε ότι όταν επιθεωρήθηκε το φορτίο από καουτσούκ, ένας σκύλος ανίχνευσε την κοκαΐνη, η οποία ήταν καμουφλαρισμένη σε 1.733 λευκούς μουσαμάδες βάρους 30 κιλών ο καθένας, για συνολικά 4.928 κιλά.
Προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι η κοκαΐνη προοριζόταν να μεταφερθεί κατά μήκος της κολομβιανής Ακτής του Ειρηνικού στην Κεντρική Αμερική και αργότερα στην Τουρκία. Μια ποσότητα με κατά προσέγγιση αξία ύψους 265 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρωπαϊκή αγορά, πράγμα που σημαίνει τεράστια ώθηση στα οικονομικά των παράνομων οργανώσεων που προσπάθησαν να διακινήσουν την κοκαΐνη, πρόσθεσε ο Ramírez.
Το Κολομβιανό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσημα ότι η κατασχεθείσα κοκαΐνη προοριζόταν για την Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες από μόνες τους είχαν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ χώρα διέλευσης ή προορισμού για την κοκαΐνη.
Ωστόσο, ξεκίνησε έρευνα με την υποστήριξη του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα για τον προσδιορισμό των ιδιοκτητών των ναρκωτικών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αυτή ήταν η μεγαλύτερη ναυτιλιακή αποστολή κοκαΐνης που είχε κατασχεθεί εδώ και μήνες.
"Πέντε τόνοι κοκαΐνης είναι μια απίστευτα μεγάλη ποσότητα για την Τουρκία τόσο ως προορισμό όσο και ως χώρα διέλευσης. Η μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που είχαμε στην Τουρκία δεν είχε ξεπεράσει ποτέ μερικές εκατοντάδες κιλά", δήλωσε στο Nordic Monitor ένας πρώην επιθεωρητής της δίωξης ναρκωτικών που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας.
Τα παράνομα ναρκωτικά ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους και μέσα υπό την προστασία εγκληματικών οργανώσεων, με την κοκαΐνη να προέρχεται κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βολιβία, το Περού και η Κολομβία. Οι στατιστικές του UNODC δείχνουν ότι η κοκαΐνη, γενικά, ταξιδεύει στην Ευρώπη δια θαλάσσης ή από αέρος, ίσως μέσω των ΗΠΑ ή της Αφρικής.
"Χωρίς μια αγορά που είναι έτοιμη για διανομή και κατανάλωση, χωρίς όλα τα κομμάτια στη θέση τους και χωρίς όλες τις απαραίτητες διασυνδέσεις – εγχώριες και ξένες – καθιερωμένες, κανένας βαρόνος ναρκωτικών στο σωστό μυαλό του δεν θα επιχειρούσε να φέρει τόσο μεγάλη ποσότητα στην Τουρκία", δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας.
Η Τουρκία δεν είχε αναφερθεί ποτέ στις παγκόσμιες οδούς διακίνησης κοκαΐνης του ΟΗΕ μέχρι πρόσφατα. Ακόμη και τότε, η διαδρομή που αφορά την Τουρκία παρέμεινε μικρή με αμελητέες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν σε σύγκριση με άλλες κύριες διαδρομές.
"Πρέπει να υπάρχει κάτι που να προκάλεσε αλλαγή στη δυναμική του συστήματος, ή ενδεχομένως να υπάρχει ένας νέος και ισχυρός παίκτης που θέλει να έχει το δικό του μερίδιο εντός του καθιερωμένου συστήματος", προειδοποίησε ο επιθεωρητής της αστυνομίας, υποδεικνύοντας ότι ένα νέο σύστημα με νέο παίκτη πρέπει να έχει ισχυρή πολιτική κάλυψη στην Τουρκία για να τολμήσει να μετακινήσει τόσο μεγάλη ποσότητα μέσω της χώρας.
Global cocaine trafficking flows, 2014–2018: UNODC
Global cocaine trafficking flows, 2012–2016: UNODC
Global cocaine trafficking flows, 2008: UNODC
Η Τουρκία είχε ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα κατά τις δύο δεκαετίες πριν από το 2013 χάρη στις πολιτικές για τα μέτρα οικοδόμησης ικανοτήτων και την προσέλκυση ειδικευμένου προσωπικού, ιδίως στην αστυνομική δύναμη.
Η Τουρκία επίσης κατατασσόταν σταθερά μεταξύ των χωρών που πραγματοποιούσαν τον μεγαλύτερο αριθμό κατασχέσεων παράνομων ναρκωτικών, με την επιβολή του νόμου να έρχεται δεύτερη μόνο μετά το Ιράν στον μεγαλύτερο αριθμό παράνομων κατασχέσεων ναρκωτικών ετησίως.Σε μερικά χρόνια, ο αριθμός των τουρκικών κατασχέσεων ξεπέρασε εκείνους του Ιράν.
"Με την εκκαθάριση ικανών αξιωματικών και ειδικών από την επιβολή του νόμου, η Τουρκία έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητά της στη μάχη κατά των ναρκωτικών, ανοίγοντας το δρόμο για την κυριαρχία διεφθαρμένων γραφειοκρατών", σημείωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας.
Υπό το πρόσχημα της διερεύνησης πιθανών συνωμοσιών εναντίον της κυβέρνησης, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και φυλάκισε χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων πολλών εισαγγελέων, δικαστών και αστυνομικών που εμπλέκονταν στη διερεύνηση διαφθοράς, ριζοσπαστικών ομάδων και εμπόρων ναρκωτικών.
Μια σειρά ερευνών διαφθοράς που δημοσιοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 είχε εμπλέξει τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον εσωτερικό κύκλο. Απορρίπτοντας τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος από το κίνημα Gülen και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν εκκαθάρισε βετεράνους διοικητές της Αστυνομίας και τους αντικατέστησε με φίλους που έχουν ποινικό μητρώο και συνδέσμους με συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος.
Το τμήμα ναρκωτικών δέχτηκε επίσης ένα τεράστιο πλήγμα. Ο Ερντογάν έφερε τον Süleyman Soylu, ο οποίος είχε εμπλακεί σε ένα κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, ως υπουργός Εσωτερικών. Ένα σχέδιο συνεργασίας με την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) δέχθηκε ένα σοβαρό χτύπημα αφού η Τουρκία συνέλαβε και φυλάκισε τον Metin Topuz, έναν εδώ και πολλά χρόνια διερμηνέα στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη αργότερα βοηθό με τη DEA και βοήθησε στην κατασκευή μιας ψεύτικης υπόθεσης για να τον καταδικάσει με κατασκευασμένες κατηγορίες τρομοκρατίας τον Ιούνιο του 2020.
Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έτρεξαν εκστρατείες εναντίον πρακτόρων της DEA που κακοποιήθηκαν σε μια κυβερνητική εκστρατεία για να στοχεύσουν αξιωματούχους των ΗΠΑ.