«ΤΙ είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα». Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει πλήρως στην περίπτωση της κατοχικής Τουρκίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αρχίσει οι διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας και προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, η Άγκυρα προχωρεί σε νέες έρευνες. Ανακοίνωσε πως από σήμερα 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου, το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσέσμε», θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, Σκύρου και Αλοννήσου.
Από: philenews.com
ΤΙ σημαίνει αυτή η ενέργεια της Άγκυρας; Η Αθήνα έχει προτείνει νέες ημερομηνίες για συνάντηση επί ελληνικού εδάφους, στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών, για τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου. Μια τέτοια κίνηση από πλευράς της Ελλάδος σαφώς και στέλνει το μήνυμα ότι θέλει συνέχιση των συναντήσεων, της διαδικασίας αυτής εν γένει. Τι απάντησε η κατοχική δύναμη; Εξέδωσε NAVTEX για ένα νέο γύρο σεισμικών παράνομων ερευνών στη θάλασσα του Αιγαίου. Κοντολογίς, η κατοχική Τουρκία δημιουργεί ένα σκηνικό έντασης. Δεν είναι πρώτη φορά. Αυτή είναι μια προσέγγιση, ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, που χρησιμοποιείται από την Τουρκία με στόχο την επιβολή των επιδιώξεών της.
ΔΥΟ παράλληλες διαδικασίες, στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά, δρομολογούνται και η Τουρκία, επιμένει, δεν εγκαταλείπει την τακτική του εκφοβισμού, δεν σταματά την εφαρμογή των επεκτατικών της σχεδιασμών. Και γιατί να κάνει πίσω; Έχει κόστος από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών; Όχι. Αντίθετα, φαίνεται πως υπάρχουν κράτη και Διεθνείς Οργανισμοί, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν δώρα στην κατοχική δύναμη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία κράτη-μέλη είναι η Ελλάδα και Κύπρος, αντί να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της κατοχικής δύναμης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Κομισιόν φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με την κυβέρνηση Ερντογάν για τη δημιουργία Επενδυτικής Πλατφόρμας, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια, επιχορηγήσεις και εγγυοδοτήσεις για συγχρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων την περίοδο 2021-27. Αυτό είναι επιβράβευση προς την Άγκυρα. Με τέτοιες προσεγγίσεις αποθρασύνεται η κατοχική δύναμη. Με τέτοιες προσεγγίσεις ανοίγει η όρεξη της Άγκυρας και ζητά κι άλλα, χωρίς να έχει διάθεση για συνεργασία.
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι τις τελευταίες ημέρες, τα τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν, όχι τυχαία, τον χάρτη τουStratfor από το 2009, που είχε καταρτίσει ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών και γεωπολιτικών αναλύσεων και παρουσιάζει την Τουρκία ως υπερδύναμη έως το 2050. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον χάρτη, η Τουρκία αναβιώνει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτό αναφέρθηκε και στα τηλεοπτικά πάνελ, που παρουσιάσθηκε ο χάρτης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, τη Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας!
ΟΛΑ αυτά είναι μηνύματα προς διάφορους αποδέκτες, κυρίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Τουρκία τα θέλει όλα και εάν δεν γίνουν αποδεκτά, προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ. Η κατοχική δύναμη ενοχλείται με οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Παράδειγμα, η αντίδραση της στο πρόσφατο «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Αντιδρά στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, στις τριμερείς συνεργασίες.