«Αγαπητέ μου κ. Υπουργέ, αγαπητέ μου Fouad,
[(Προσφώνηση στα αραβικά) Ειρήνη για όλους, καλώς ήρθατε στην Αθήνα.]
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ιρακινό ομόλογό μου για τη σημερινή ανταποδοτική επίσκεψή του, λίγους μήνες μόλις μετά την δική του επίσκεψη στη Βαγδάτη, τον περασμένο Οκτώβρη. Εκείνη η επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη Βαγδάτη, στο Ιράκ, μετά από 20 χρόνια. Και αυτό δείχνει πόσο μεγάλο περιθώριο υπάρχει για την εμβάθυνση και βελτίωση των σχέσεών μας.
Πριν επεκταθώ σε αυτά που συζητήσαμε σήμερα και χθες το βράδυ με τον κ. Υπουργό, θέλω να καταδικάσω απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον άμαχου πληθυσμού στη Βαγδάτη την 21η Ιανουαρίου και να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας στην κυβέρνηση του Ιράκ και στο λαό του Ιράκ.
Οι χώρες μας έχουν πάρα πολλά κοινά. Είναι και οι δυο κοιτίδα αρχαίων πολιτισμών. Η ιστορική παρουσία και μόνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια ενοποιό δύναμη ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράκ.
Και επίσης, οι δυο χώρες σήμερα είναι σταθερά προσηλωμένες στις αξίες που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σταθερά προσηλωμένες στον πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, που συμπεριλαμβάνει βέβαια και το δίκαιο της θάλασσας. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της ειρήνης. Είναι προσηλωμένες στην προάσπιση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Η Ελλάδα καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ’ ευφημισμό ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Εμείς πιστεύουμε σαν θέμα αρχής ότι οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Η απειλή βίας, η χρήση βίας δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει.
Και επίσης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας υποστηρίζουμε ότι οι χώρες έχουν υποχρέωση να αποφεύγουν εκβιασμούς. Οποιουσδήποτε εκβιασμούς. Η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οργάνωσε χθες το Φόρουμ Φιλίας με τη συμμετοχή επτά χωρών. Και θα επαναλάβω και σήμερα ότι το Φόρουμ Φιλίας, και αυτό έχει σημασία, δεν είναι συμμαχία. Δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε. Είναι μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές που ήδη συμμετέχουν, που σέβονται το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Και είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις. Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.
Σήμερα όμως είχαμε με το φίλο Υπουργό την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Δυστυχώς για λόγους ανώτερης βίας, όταν ήμουν στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να μεταβώ στο Ερμπίλ, όπως ήταν το αρχικό μου πρόγραμμα και όπου η Ελλάδα ως γνωστόν, διατηρεί Προξενείο.
Συμφωνήσαμε ότι θα επιστρέψω σύντομα στη Βαγδάτη και επίσης θα επισκεφτώ με αυτή την ευκαιρία και το Ερμπίλ και τη Βασόρα, γιατί αυτό θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη και των οικονομικών μας σχέσεων που έχουν σημαντικό, πολύ σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης.
Εκτός από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου - είμαστε ένας πολύ μεγάλος πελάτης του ιρακινού πετρελαίου - πρέπει να επεκτείνουμε, να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς. Ο κατασκευαστικός τομέας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα γεωργικά προϊόντα, είναι τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Ο τουρισμός είναι τομέας στον οποίο μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Γι’ αυτό και θα προτείνω να οργανωθεί μια εμπορική αποστολή, η οποία θα έρθει μαζί μου και μαζί με τον Κώστα Φραγκογιάννη στην επόμενη επίσκεψή μας στο Ιράκ.
Βεβαίως, απαραίτητο για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών στοιχείο είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις.
Αγαπητέ μου Υπουργέ, τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω εσάς και το Ιράκ για τη συμβολή σας στη στήριξη των ελληνικών θέσεων στους διαφόρους διεθνείς οργανισμούς.
Και η Ελλάδα στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας θα συνεχίζει να υποστηρίζει το Ιράκ, αρχής γενομένης από τα θέματα του Ιράκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι για τη σημερινή σας παρουσία στην Αθήνα και μάλιστα υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες. Προσβλέπω να σας συναντήσω και πάλι πολύ σύντομα στη Βαγδάτη.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.»