Pexels / pixabay |
Σημαίνει να υποβάλλεις (και να απαντήσεις) δύσκολες ερωτήσεις:
1. Πού είναι πιο ευάλωτη η Ελλάδα και πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι ευπάθειες;
2. Ποιες λειτουργίες είναι απαραίτητες και πρέπει να δοθούν προτεραιότητες;
3. Πού μπορούμε να αναλάβουμε κάποιο κίνδυνο;
Επιπλέον, τα αποτελεσματικά πλαίσια ανθεκτικότητας βασίζονται σε μια πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος απειλής για να προβλέψουμε και να είμαστε ενεργοί στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων. Αυτό σημαίνει επένδυση σε στρατηγικές δυνατότητες πληροφοριών για την απειλή για την κατανόηση των εξελισσόμενων αντιπάλων, των δυνατοτήτων και των στόχων καθώς και τη συνεργασία με άλλους, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και σε συμμάχους και εταίρους.
Φυσικά, τα στοιχεία μιας προσέγγισης που βασίζονται στην ανθεκτικότητα θα ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα και τη λειτουργία αφού το καθένα καθορίζεται από τους δικούς του ενδιαφερόμενους, τις απαιτήσεις, τις μοναδικές τεχνολογίες, τους τύπους απειλών, τη σχέση με την κοινωνία και ούτω καθεξής. Με άλλα λόγια, η οικονομική ανθεκτικότητα, η οποία είναι κρίσιμη για την οικονομία μας, είχε θεμελιωδώς διαφορετικές απαιτήσεις από την ανθεκτικότητα της ενεργειακής υποδομής, ή την ανθεκτικότητα του ελληνικού αποτρεπτικού παράγοντα, ή την ανθεκτικότητα των ελληνικών συμμαχιών.
Τούτου λεχθέντος, το να αρχίσουμε να ενσωματώνουμε την ανθεκτικότητα στην στρατηγική και να δημιουργούμε κίνητρα στην αγορά για τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνητικές οντότητες για να δώσουμε προτεραιότητα και να επενδύσουμε στην ανθεκτικότητά τους είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την ανανέωση της ελληνικής υψηλής στρατηγικής για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε έναν ανταγωνισμό ισχύος, η ανθεκτικότητα είναι πιθανό να είναι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.