Ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου και φέτος

Μείωση έως μηδενισμό της προκαταβολής φόρου  σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία δρομολογεί για το 2021 η κυβέρνηση, καθώς τα τεράστια προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά θα συνεχισθούν όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους. Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η μειωμένη προκαταβολή φόρου αποτέλεσε ένα από τα βασικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων το έτος που πέρασε και προσέφερε ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Το μέτρο αυτό, αν και θα αποφασισθεί και θα ανακοινωθεί τον Μάιο, θα επαναληφθεί και το 2021, όπου η κυβέρνηση θα έχει ακριβή εικόνα της έκτασης της ζημιάς που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το κόστος της μειωμένης προκαταβολής φόρου θα είναι μικρότερο καθώς τα δηλωθέντα κέρδη για το 2020 που θα φορολογηθούν το 2021 αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή του ίδιου τρόπου υπολογισμού της προκαταβολής φόρου.

Συγκεκριμένα, θα περιορίζεται ανάλογα με το ύψος του τζίρου: 

• Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

• Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

• Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

• Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Σημειώνεται ότι το 2020 η προκαταβολή φόρου που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις για το 2021 ανήλθε σε 1,8 δισ., ενώ το 2019 η προκαταβολή φόρου για το 2020 ήταν υψηλότερη και συγκεκριμένα είχε φθάσει τα 3,34 δισ. Δηλαδή, η προκαταβολή φόρου μειώθηκε κατά 1,5 δισ. περίπου. 

Ενας ακόμα λόγος που η κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση έως και μηδενισμό έγκειται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς κυρίως οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Επί της ουσίας η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με τις οφειλές ύψους 3 δισ. (αφορούν φόρους και εισφορές) που βρίσκονται σε αναστολή είναι ένας πρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Οπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ οι οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ και όπως φαίνεται τους τελευταίους δύο μήνες του έτους τα χρέη θα έχουν αυξηθεί κατά 2 δισ. ευρώ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail