Πράγματι, η συμμόρφωση προς τον ...ευγενικό Αμερικανό κηδεμόνα απέτρεψε τον γενικό πόλεμο, αλλά η λήξη της κρίσης είχε κόστος ανθρώπινο και εθνικό. Είχε το θάνατο τριών αξιωματικών μας και την ντεφάκτο απώλεια ελληνικής κυριαρχίας. Απώλεια όχι μόνο στις δύο ελληνικότατες βραχονησίδες, αλλά και σε εκατοντάδες βραχονησίδες σε όλο το Αιγαίο.
Ήταν μια τακτική και στρατηγική που πρέπει να μας διδάξει ότι:
Η πολιτική ηγεσία οφείλει, ήδη από την εποχή της ειρήνης, να μαθαίνει να διαχειρίζεται και πόλεμο (αν της επιβληθεί) και ειρήνη (αν δεν έχει ταπεινωτικό κόστος).
Στην περίπτωση των Ιμίων, είχαμε έναν ανίδεο περί την στρατηγική κουλτούρα Πρωθυπουργό, ο οποίος ήθελε πάση θυσία απεμπλοκή.
Και έναν θαρραλέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ που όμως ήθελε, πάση θυσία, χτύπημα με το πρώτο...μπάμ και κάτω!
Και βέβαια, έναν λαό του χρηματιστηρίου που δεν κατέβηκε ποτέ σε μια διαδήλωση για την υποστολή της ελληνικής σημαίας σε ελληνικό έδαφος.
Όχι για τη σημαία που αυθορμήτως έστησε ο δήμαρχος Καλύμνου Διακομιχάλης σε νησίδα που νοίκιαζε, εν συνειδήσει δικαίου, σε Έλληνα βοσκό, για την οποία σημαία ο Σημίτης από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του διαβεβαίωσε ότι ΔΕ ΘΑ ΥΠΟΣΤΑΛΛΕΙ... Αλλά τη σημαία που, μετά την υποστολή της από τους Τούρκους δημοσιογράφους της "Χουριέτ", έστησε πλήρωμα ελληνικού πολεμικού με εντολή της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου.
Όπως είναι γνωστό, αλλά το ...ξεχνάμε:
Ο...ευγενικός και... Δημοκρατικός Κώστας Σημίτης, διαδεχθείς στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον ανίκανο, λόγω υγείας, να κυβερνήσει "τριτοκοσμικό" Ανδρέα Παπανδρέου και, κατανικώντας στο συνέδριο το φθαρμένο Παπανδρεϊκό στρατόπεδο, εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 1996 από τον ελληνικό λαό νικητής με ποσοστό 41 % κι ας είχε κατεβάσει τον Ιανουάριο την ελληνική σημαία.
Κι έτσι...υπερπατριώτες και σώφρονες, εθνικιστές και εθνομηδενιστές, μιλιταριστές και ειρηνιστές, συνεχίσαμε να τιμούμε την ελληνική σημαία στη... Μύκονο και...
Και φέτος στο...Ντουμπάι...
Αναμένοντας μια νέα, ευγενική και... Δημοκρατική, αλά Μπάιντεν, εντολή στις διερευνιτικές...
Του θεσμικού Μπάιντεν, που, σύμφωνα με δήλωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, την 1η Φεβρουαρίου το 1996, όπως την παραθέτω πλήρη στο βιβλίο μου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ:
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν καμιά κυριαρχία στα νησιά Ίμια- Καρντάκ".