Από: hellasjournal.com
Μπορεί να βρισκόμαστε θεωρητικά σε περίοδο ύφεσης των Ελληνοτουρκικών εντάσεων, ελέω των διερευνητικών επαφών, όμως τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού παρά τις λίγες ανάσες που πήραν μετά το σερί της 5μηνης κρίσης, προχωρούν στην προβολή ισχύος, σε όλα τα μήκη και πλάτη των περιοχών ενδιαφέροντος της χώρας, ως συνεχιστές της ναυτικής παράδοσης και της ναυτικής ισχύος των Ελλήνων.
Ένα δαιδαλώδες επιχειρησιακό παζλ βρίσκεται αυτό τον καιρό σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην ευρύτερη περιοχή ως η χώρα που είναι πυλώνας σταθερότητας.
Ακόμη και 3.500 ναυτικά μίλια μακριά από τα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου που φτάνει η Ελληνική υφαλοκρηπίδα, συναντά κανείς την Ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό Ελληνικής φρεγάτας.
- Η ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο
Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τον Περσικό Κόλπο. Εκεί η Ελληνική σημαία είχε να φανεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια, όταν οι Ελληνικές φρεγάτες λάμβαναν μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ «ATALANDA», κατά της πειρατείας σε εμπορικά πλοία.
Τότε τα Ελληνικά πληρώματα των φρεγατών, όπως και τα πληρώματα των ελικοπτέρων Augusta Bell 212 & S-70 Sikorsky, είχαν εντυπωσιάσει με τις ικανότητες τους και τις αποτρεπτικές ενέργειες που έκαναν, αφοπλίζοντας ουσιαστικά τους πειρατές οι οποίοι καμουφλάρονταν ως ψαράδες αλλά μέσα στις βάρκες τους είχαν όλα εκείνα που χρειάζονταν ώστε να κάνουν ρεσάλτο στα εμπορικά πλοία.
Η εμφάνιση της φρεγάτας ή του οργανικού ελικοπτέρου ήταν αρκετό ώστε οι πειρατές να πετούν στην θάλασσα, σκάλες, γάτζους, καλάνσικοφ, ρουκετοβόλα κι’ ότι άλλο είχαν για να απειλήσουν το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου που είχαν βάλει στο μάτι.
Η δράση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον κόλπο του Άντεν έχει καταγραφεί ως μια από τις πλέον πολύτιμες συμμετοχές στη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή επιχείρηση.
Η φρεγάτα Ύδρα κατά τη διάρκεια του απόπλου της από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ θα διανύσει συνολικά 7.000 ναυτικά μίλια προς τα ΗΑΕ και πίσω στην Ελλάδα. ΠΗΓΗ: ΓΕΕΘΑ
- Η φρεγάτα ΎΔΡΑ θα βρεθεί στα νερά του Περσικού Κόλπου στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού που διοργανώνεται στο Άμπου Ντάμπι. Η συμμαχία που έχει αναδυθεί ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα είναι γνωστή κι έχει φανεί μέσα από πληθώρα δράσεων αμυντικής συνεργασίας.
Μπορεί να πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κοστοβόρο και πολυήμερο ταξίδι για το πλήρωμα της φρεγάτας, όμως οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που πλέουν προς τον Περσικό κόλπο είναι πρεσβευτές της χώρας, οι οποίοι θα επιστρέψουν πίσω το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά θα έχουν προβάλει την Ελληνική σημαία 3.500 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ελληνικά νερά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η φρεγάτα ΥΔΡΑ πριν το ταξίδι στο Άμπου Ντάμπι λάμβανε μέρος στην επιχείρηση UNIFIL στο Λίβανο και αμέσως μόλις άλλαξε, αντί για το ναύσταθμο, είχε βάλει πλώρη προς την Αλεξάνδρεια στο πλαίσιο σύσφιξης των Ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων. Και αφού επέστρεψε, την επαναεξυπηρέτησε το πλήρωμά της, απέπλευσε ξανά και θα διανύσει συνολικά 7.000 ναυτικά μίλια.
- Σε τρεις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο ελληνικές φρεγάτες
Η φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ πριν λίγες ημέρες ανέλαβε καθήκοντα ως πλοίο Διοικήσεως της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI». Την σκυτάλη πήρε από την φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ που ήταν σε εν πλω υπηρεσία στα νερά της Μεσογείου επί τρεις μήνες.
Μάλιστα η ενισχυμένη ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών έχει δείξει σε όλες τις Ειδικές Δυνάμεις που βρίσκονται στις άλλες αποστολές, τον υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και την εμπειρία που έχουν οι Έλληνες «βάτραχοι» .
Στο πλαίσιο της μόνιμης αποστολής του ΟΗΕ UNIFIL αυτό το διάστημα βρίσκεται η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ, όπου εκεί εκτός της αποστολής που έχει στ’ ανοιχτά του Λιβάνου, δεν σταματά να πλέει δίπλα δίπλα με τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης του ναυτικού της Κύπρου, πραγματοποιώντας πληθώρα ασκήσεων ναυτικού πολέμου αλλά και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σε λίγες ημέρες η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, τύπου ΜΕΚΟ θα βρίσκεται κι αυτή στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Νατοϊκής επιχείρησης SEA GUARDIAN, ενώ ήδη από τις 05/02 η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ μετέχει στην επιχείρηση SNMG 2, επίσης στη Μεσόγειο και το επόμενο διάστημα μαζί με το υποβρύχιο τύπου 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θα μεταβούν στην Ιταλία για τη Νατοϊκή άσκηση Νομπλ Ντίνα.
Την ίδια στιγμή όσες φρεγάτες βρίσκονται στη Σαλαμίνα αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες ν’ αποπλεύσουν και να ξεχυθούν στο Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ κατά την οποία εξετάζονται όλα τα σενάρια ναυτικού πολέμου και σε κάθε πλοίο αξιολογείται το πλήρωμά του από τους Επιτελείς για τις έκτακτες ανάγκες που μπορεί ν’ απαιτηθούν κατά τον πλου.
- Όπως σημείωναν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σε μόνιμη βάση εκτός ναυστάθμου βρίσκονται επίσης τουλάχιστον δυο υποβρύχια τα οποία με την αφάνειά τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες ασφαλείας και αποτροπής στο Αιγαίο.
Μόνιμα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στην οριογραμμή είναι τα πλοία επιπέδου Κανονιοφόρων και Πυραυλακάτων που δεν εγκαταλείπουν 365 ημέρες το ανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι αυτή των εξελίξεων για τις νέες φρεγάτες, με το υπουργείο Εθνικής άμυνας, το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό να περιμένουν τις προσφορές και αναθεωρημένες προτάσεις των «μνηστήρων».
Το πιο πάνω παζλ των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού δείχνει ίσως περισσότερο από ποτέ την ανάγκη που υπάρχει για νέες κύριες μονάδες επιφάνειας, καθώς όλοι μπορούν να παρατηρήσουν την αδιάκοπη δραστηριότητα του ΠΝ που ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε πρόκληση στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο κι έξω από αυτήν…