Πολεμικό Ναυτικό: «Ντρίμπλα» για τις νέες φρεγάτες – Πώς θα αποφύγει την «ξέρα» της ενδιάμεσης λύσης

Στα χέρια Παναγιωτόπουλου και Πετράκη οι προσφορές Γάλλων και Αμερικανών – «Ζορίζονται» οι μνηστήρες για το πλοίο που θα παραχωρήσουν στον ελληνικό Στόλο – Οι έτοιμοι Ολλανδοί και Άγγλοι και οι εκπλήξεις...

Από: newsbomb.gr

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με το ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό.

ην εβδομάδα αυτή πέρασαν την πύλη της λεωφόρου Μεσογείων δύο από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» της... ναυμαχίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι. Αμφότεροι φέρονται αποφασισμένοι να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις και... παραχωρήσεις ενδεχομένως ώστε να κερδίσουν τη συμφωνία των 5 δισ. για τις νέες ελληνικές φρεγάτες.

Πάμε όμως να δούμε τι συνέβη τις προηγούμενες μέρες στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων.

Οι Αμερικανοί της Lockheed Martin μετέβησαν την Τρίτη στο Πεντάγωνο και συναντήθηκαν με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ενημερώνοντας για το πλοίο που προτείνει η Ουάσιγκτον, ενώ είχαν συνομιλία και με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η πρότασή τους ήταν γνωστή εδώ και καιρό και αφορά τις φρεγάτες MMSC (MultiMission Surface Combatant) της εταιρίας Lockheed Martin, με τους Αμερικανούς να έχουν απάντηση για κάθε απαίτηση της Αθήνας... Ναυπήγηση αριθμού των φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία, παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης (σ.σ. όχι όμως αυτό που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό), ανάληψη του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και δεν είναι άλλο από το πλοίο ενδιάμεσης λύσης, το οποίο θα αποδεσμευτεί από τον αμερικανικό στόλο και θα ενταχθεί στον ελληνικό μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες. Όπως έχουμε τονίσει, η Ελλάδα ζητάει το καταδρομικό Arleigh Burke, με τους Αμερικανούς ωστόσο να αρνούνται και να προτείνουν πλοία όπως τα θηριώδη Ticonderoga τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν το Πολεμικό Ναυτικό, ή τις παλιές φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry οι οποίες επίσης δεν θα βοηθήσουν τη Διοίκηση Φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στους Αμερικανούς πως η πρότασή τους αξιολογείται από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού - όπως και των υπολοίπων χωρών - και πως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, επαναλαμβάνοντας πως επιθυμία της Αθήνας θα ήταν η παραχώρηση Arleigh Burke. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο κ. Παναγιωτόπουλος να στείλει LOR (Letter Of Request) στην Ουάσινγκτον στο οποίο θα περιγράφει το ελληνικό ενδιαφέρον για την φρεγάτα MMSC, ενώ θα ζητείται από τις ΗΠΑ να προτείνουν πλοίο ενδιάμεσης λύσης, έχοντας φυσικά στα χέρια τους και το επίσημο αίτημα για τα Arleigh Burke.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι μη δεσμευτικό και το ζητούν απαραιτήτως οι Αμερικανοί προκειμένου να έχουν εγγράφως το ελληνικό ενδιαφέρον για το πλοίο τους, διαφορετικά δεν ξεκινούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Ας δούμε όμως τι έγινε και με τους Γάλλους.

Όπως έχουν τονίσει, οι Γάλλοι έχουν ενθουσιαστεί από τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τα Rafale, επιθυμώντας διακαώς να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα.

Την Πέμπτη λοιπόν (10.02), γαλλική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεζονέβ αλλά και τον αντιπροέδρου της Νaval Group, παρέδωσε στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη την ολοκληρωμένη πρόταση της Γαλλίας για 4 φρεγάτες Belh@rra πολλαπλού ρόλου, με τους Γάλλους μάλιστα να πραγματποιούν λεπτομερή περιγραφή για τις δυνατότητες του σκάφους, τόσο της γαλλικής διαμόρφωσης FDI, όσο και της ελληνικής (Belh@rra Helleniques).

Όσο για την ενδιάμεση λύση, οι Γάλλοι κράτησαν κλειστά χαρτιά, παραπέμποντας την πρόταση για το... μέλλον και αφού επικοινωνήσει εκ νέου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί η οποία θα τον ενημερώσει για τα διαθέσιμα πλοία που έχει το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γάλλοι, θα προτείνουν τις φρεγάτες La Fayette, αφού πρώτα ενσωματώσουν τον οπλισμό που απαιτεί η Αθήνα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους μνηστήρες... οι Ολλλανδοί φέρονται να έχουν την πιο ολοκληρωμένη προσφορά, την οποία όμως δεν έχουν καταθέσει ακόμα. Όπως έχουμε αναφέρει, προτείνουν τις φρεγάτες Sigma με πιθανή ενδιάμεση λύση τις δύο φρεγάτες Μ του Ολλανδικού πολεμικού ναυτικού.

Φρεγάτα τύπου Sigma

Όσον αφορά τους Βρετανούς, φέρονται να ετοιμάζουν δυναμικό μπάσιμο. Μάλιστα, φτάνουν στο ελληνικό «Πεντάγωνο» την προσεχή εβδομάδα προτείνοντας την φρεγάτα Type 31 και ενδιάμεση λύση τις φρεγάτες Type 23.

Βρετανική φρεγάτα Type 31

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας φτάνουν στο κτήριο της Μεσογείων και οι Γερμανοί προτείνοντας τις πανίσχυρες φρεγάτες Α200.

Γερμανική φρεγάτα Α200

Όσο για τους Ισπανούς, φέρονται να προτείνουν την F110, ένα πλοίο με πάρα πολλές δυνατότητες, που ικανοποιεί πολλές απαιτήσεις της Αθήνας. Συμμετοχή στο συγκεκριμένο πλοίο θα έχουν και οι ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα οπλικά και άλλα συστήματα της F-110 είναι αμερικανικά. Ωστόσο, οι Ισπανοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για ενδιάμεση λύση.

Ισπανική φρεγάτα F110

Ποια είναι λοιπόν τα δεδομένα; Αμερικανοί και οι Γάλλοι κατέθεσαν προσφορές για πλοία, αλλά όχι για πλοίο ενδιάμεσης λύσης, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ετοιμάζονται να πάμε στο «Πεντάγωνο», ενώ οι Ολλανδοί αναμένεται να είναι οι επόμενοι μαζί με τους Ισπανούς που έχουν ζητήσει λίγο χρόνο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλοι θέλουν να πουλήσουν, αλλά όταν η κουβέντα πάει στην ενδιάμεση λύση, όλοι πετούν την μπάλα στην κερκίδα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος λοιπόν, ετοιμάζει... ντρίμπλα. Αφού συγκεντρώσει τις προτάσεις για τα πλοία, θα επικοινωνήσει με τους ομολόγους του ζητώντας την πρότασή τους για ενδιάμεση λύση. Ουσιαστικά λοιπόν, φέρνει τους μνηστήρες προ των ευθυνών τους. «Θες τη συμφωνία των 5 δισ.; Δώσε μου ένα καλό πλοίο μέχρι να μου το φτιάξεις». Όποιος είναι διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις, θα κερδίσει και ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά πακέτα που έχει δαπανήσει ποτέ η Ελλάδα.

Επαναλαμβάνουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα. «Εδώ και τώρα» πρέπει να ενταχθούν νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια και να αποφευχθεί πάση θυσία ο χρονοβόρος διεθνής διαγωνισμός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail