Από: newpost.gr
Νέα εστία έντασης δημιουργεί η Άγκυρα παρά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών επιστρατεύοντας το Cesme («Τσεσμέ»).
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση αφού σε προφορικό διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα παράτυπη τουρκική Navtex που αφορά έρευνες του ωκεανογραφικού πλοίου στο Βόρειο Αιγαίο προχώρησε την Πέμπτη η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα.
Μάλιστα η Αθήνα μολονότι κρατάει χαμηλούς τόνους για τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων δεν προτίθεται, όπως ήδη φανερώνει και το διάβημα, να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Αντίθετα θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διπλωματικές οδούς και θα πραγματοποιήσει και ρηματική διακοίνωση για την παράτυπη Navtex.
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τη Navtex το ωκεανογραφικό σκάφος προγραμμάτιζε υδρογραφικές έρευνες με ημερομηνία έναρξης 18 Φεβρουαρίου, δηλαδή Πέμπτη, και λήξη στις 2 Μαρτίου. Η Αθήνα θεωρεί την τουρκική Navtex παράτυπη καθώς σ’ αυτήν την περιοχή την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex την έχει η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικότερα ο σταθμός της Λήμνου. Αυτό εξάλλου επισήμανε και την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, διαμηνύοντας στην Αγκυρα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι’ αυτή την περιοχή».
Η ακριβής θέση του ωκεανογραφικού, το οποίο σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου, παραμένει άγνωστη.
Το Cesme, που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic.
Μέχρι αυτή την ώρα, το ερευνητικό σκάφος δεν συνοδεύεται και από κάποιο πολεμικό τουρκικό πλοίο, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα «ραντάρ» της Αθήνας το Cesme
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Αμυνας παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Οπως είναι ξεκάθαρο και μετά από όσα συνέβησαν τους περασμένους μήνες η Αθήνα και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την ετοιμότητα να απαντήσουν με όλους τους τρόπους αν απαιτηθεί.
Σε ό,τι αφορά το «Cesme» είναι ένα παλαιό σκάφος, με έτος ναυπήγησης το 1965 και ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα πρόκληση της Τουρκίας εκδηλώνεται παραμονές της έναρξης του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο προκαλεί ερωτήματα. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά έχει δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες στην τουρκική για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών αυτή τη φορά στην Αθήνα, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, και περιμένει την απάντηση των Τούρκων. Μένει να φανεί, λοιπόν, αν η Αγκυρα επιθυμεί να «τορπιλίσει» τις επαφές ή επιδιώκει κάτι άλλο.
Στο μεταξύ, αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έκανε και χθες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται προκλητικές ενέργειες που είναι αντίθετες με τη Συμμαχία.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο Κωνσταντίνος Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εξήγησε στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 που το… πάει ο Ερντογάν.
Για την έξοδο του Τσεσμέ τόνισε: «Είναι μία κίνηση με ελάχιστο ρίσκο γιατί ξέρει πάρα πολύ ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν πήραμε άδεια, γιατί περί αυτού πρόκειται, αλλά μπορούμε να την κατηγορήσουμε για παρατυπίες αλλά όχι για παρανομίες. Είναι μία πολύ προσεκτικά επιλεγμένη κίνηση έτσι ώστε να μη δίνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά».