Αντιαεροπορική «ασπίδα» σε Αιγαίο κι Εβρο: Λύση IRON DOME από το Ισραήλ απέναντι στα Τουρκικά UAV και τους πυραύλους ATMACA

Το οπλικό σύστημα το οποίο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων επιτελών δεν είναι άλλο από το Ισραηλινής κατασκευής αντιαεροπορικό IRON DOME.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Απάντηση στον Τουρκικό στόλο των μη επανδρωμένων UAV αναζητά το Ελληνικό επιτελείο την ώρα που η Άγκυρα όχι απλά αναπτύσσει συνεχώς την εγχώρια κατασκευή τους αλλά ήδη τα έχει χρησιμοποιήσει με επιτυχία σε τρία πολεμικά μέτωπα. Αρχικά στη Συρία, στη συνέχεια στη Λιβύη και πρόσφατα στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το οπλικό σύστημα το οποίο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Ελλήνων επιτελών δεν είναι άλλο από το Ισραηλινής κατασκευής αντιαεροπορικό IRON DOME. Ήδη έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με πληροφορίες με απόλυτη επιτυχία απέναντι σε μαζικές επιθέσεις τόσο από ρουκέτες και πυραύλους όσο και από μη επανδρωμένα UAV. Και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σύμφωνα με τους Ισραηλινούς το 90% αφού κατάφερε να σταματήσει το 2012 σε επιθέσεις που έγιναν από Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις σχεδόν το σύνολο των 220 πυραύλων και των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν.

Το IRON DOME ήδη μετρά 9 χρόνια επιχειρησιακής ένταξης στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης. Ήδη το ΓΕΕΘΑ έχει εκφράσει προς το Τελ-Αβιβ το ενδιαφέρον του για το αντιαεροπορικό σύστημα που κατασκευάζεται από την RAFAEL,την εταιρία δηλαδή η οποία κατασκευάζει και το SPIKE NLOS, πυραυλικό σύστημα το οποίο επίσης ενδιαφέρει τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Με το IRON DOME οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι έχουν προχωρήσει συνολικά σε 2000 καταρρίψεις απέναντι σε κάθε είδους εναέριους στόχους όπως πυραύλους, όλμους, βλήματα πυροβολικού, αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα UAV. Και μάλιστα υπολογίζουν ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οικονομικό αντιαεροπορικό σύστημα απέναντι σε μη επανδρωμένα UAV αφού κάθε κατάρριψη κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια την ώρα που αντίστοιχη ενέργεια με χρήση A/APatriot-τα οποία διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία-ξεπερνά τα 3.000.000 δολάρια. Ο πύραυλος Tamir τον οποίο εκτοξεύει το IRON DOME κοστίζει 40.000 δολάρια ενώ η τιμή του εκτοξευτή αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιαεροπορικό σύστημα με βεληνεκές από 4 έως 70 χλμ ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να φτάσουν την ακτίνα δράσης του έως τα 250 χλμ μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα  μεγάλου βεληνεκούς. Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Όπως εκτιμούν Έλληνες επιτελείς η ενσωμάτωση του IRON DOME στην αντιαεροπορική «ομπρέλα» πάνω από Αιγαίο και Έβρο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα Α/Α συστήματα που ήδη διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο σε απροσπέλαστη περιοχή ειδικά απέναντι σε κάθε προσπάθεια μαζικής επίθεσης με χρήση μη επανδρωμένων UAV.

Οι άριστες σχέσεις  σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αλλά και οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Στρατηγό Aviv Kochavi  δίνουν τη δυνατότητα στην Αθήνα να προσεγγίσει το Τελ-Αβιβ για την απόκτηση του IRON DOME.

Ταυτόχρονα το ΓΕΕΘΑ σχεδιάζει την απόκτηση και ηλεκτρονικών συστημάτων ‘’SOFT KILL’’-το Ισραήλ ήδη έχει αναπτύξει σχετική τεχνολογία- ώστε ταυτόχρονα με τα Α/Α οπλικά συστήματα να δημιουργηθεί ένα πλέγμα άμυνας που θα σταματά τα Τουρκικά μη επανδρωμένα και όσα καταφέρουν να περάσουν να καταρρίπτονται με σχετικά χαμηλό κόστος χωρίς να απαιτείται η εμπλοκή μαχητικών.

--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail