Πόσο κοστίζει το lockdown στην οικονομία - Τρομάζουν τα νούμερα

Από τις 6 το πρωί χθες η Αττική μπήκε σε νέο σκληρό λοκντάουν και η ελληνική οικονομία οδηγείται ξανά στον «αναπνευστήρα».  Τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λεκανοπέδιο όπου παράγεται  σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της χώρας επιφέρουν νέα πλήγματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και η κυβέρνηση για να τα επουλώσει επεκτείνει τα μέτρα στήριξης.

Από: Τα Νέα - Μαρία Βουργάνα

Με την αγορά κλειστή στην Αττική, το συνολικό κόστος για την οικονομία ανεβαίνει στα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ την ίδια ώρα ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για τον Φεβρουάριο υπολογίζεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ . Η βεντάλια των ενισχύσεων ανοίγει συνεχώς για να καλύψει τις απώλειες τζίρου και εισοδημάτων, αλλά «οι πόροι είναι πεπερασμένοι» όπως διαμηνύουν οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Στα 10 δισ. ο λογαριασμός

Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης όλο το 2021 και με τους υπολογισμούς πριν από το σκληρό λοκντάουν της Αττικής θα φθάναμε στον Μάρτιο έχοντας αναλώσει τα 5,9 δισ. ευρώ πρώτο τρίμηνο του έτους. Ποσό που υπερβαίνει τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Ο λογαριασμός των μέτρων που θα απαιτηθούν φέτος για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 δισ. ευρώ. Οπως φάνηκε και στις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες για το σκληρό λοκντάουν στην Αττική, νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων, ιδιοκτητών ακινήτων δεν δρομολογούνται.  Ωστόσο, τα «εργαλεία» που έχουν ενεργοποιηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας θα παραταθούν πέρα από το αρχικό σενάριο και δεν αποκλείεται να φθάσουν μέχρι και τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιδότηση μισθών - εισφορών μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα επιδόματα ανεργίας, το κούρεμα έως 100% των ενοικίων, οι αφορολόγητες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα μέτρα που θα κρατήσουν περισσότερο.

Κρίσιμος Μάρτιος

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία πλέον θα είναι ισχυρότερες. Εξηγούν ωστόσο πως το καθοριστικό στοιχείο για τις αντοχές και της οικονομίας και των ταμείων είναι αν θα λειτουργήσει ο Μάρτιος με συνθήκες σχετικής «κανονικότητας». Δηλαδή αν θα πετύχει η μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα στον μήνα, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει σε έναν βαθμό και σταδιακά η αγορά. Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Πρώτο Θέμα 104,6) «το κρίσιμο δημοσιονομικά πρόβλημα δεν είναι τόσο οι δύο εβδομάδες, αφού το λιανεμπόριο στην Αττική δεν δούλευε ήδη, όσο η διάρκεια του λοκντάουν και το τι θα συμβεί μόλις ανοίξει εκ νέου η οικονομία, ειδικότερα στο λιανεμπόριο, που αποτελεί σοβαρό κομμάτι της».

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, θα πρέπει όλοι να κινηθούν προσεκτικά, δεδομένου ότι τα χρήματα που τώρα δίνονται προέρχονται από δημόσιο δανεισμό, από το εξωτερικό, τα οποία το κράτος θα πρέπει στο μέλλον να τα αποπληρώσει και στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να συμβεί από μέρισμα ανάπτυξης» σημείωσε για να προσθέσει πως «μέλημα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα εξόδου από την κρίση της πανδημίας να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης». Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ανέφερε ότι ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail