Οι δύο υψηλόβαθμοι πράκτορες της MİT που «κάρφωσαν» τις σχέσεις Ερντογάν με τζιχαντιστές μεταξύ των νεκρών αιχμαλώτων στο όρος Γκαρά

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 13 Τούρκων αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν στο όρος Γκαρά ήταν και οι υψηλόβαθμοι πράκτορες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Ερχάν Πεκτζετίν και Αϊντίν Γκιουνέλ. Οι δύο πράκτορες είχαν αποκαλύψει το 2018, σε καταθέσεις που έδωσαν στους Κούρδους, τις σχέσεις του Ερντογάν και της υπηρεσίας τους με τους τζιχαντιστές. Αυτό δίνει μία άλλη διάσταση στην «εξόντωσή» τους στη σπηλιά στο όρος Γκαρά όπου κρατούνταν. Μήπως τους εκτέλεσε το τουρκικό κράτος ως προδότες; Μήπως το τουρκικό καθεστώς φοβήθηκε περαιτέρω αποκαλύψεις που θα έκαιγαν τον Ερντογάν, ιδίως τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν νέα κυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν;

Από: tribune.gr

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη μία αποτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και των 13 αιχμαλώτων που κρατούνταν από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) σε ένα δίκτυο σπηλιών στο όρος Γκάρα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αν και εικάζεται ότι δύο από τους ομήρους ήταν ο Ερχάν Πεκτζετίν (Erhan Pekçetin) και ο Αϊντίν Γκιουνέλ (Aydın Günel), αξιωματούχοι της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της διαβόητης MİT, που συνελήφθησαν από τους μαχητές του PKK το 2017, το ζήτημα παραμένει ασαφές καθώς οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι από τους μαχητές του ΡΚΚ, αυτοί υποστήριξαν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις των Τούρκων.

Οι Αρχές της Τουρκίας αποκάλυψαν τις ταυτότητες 11 εκ των θυμάτων, ενώ τα ονόματα των υπόλοιπων δύο δεν αποκαλύφθηκαν.

Υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για τους ανώτερους αξιωματούχους της MİT, τον Πεκτζετίν και τον Γκιουνέλ.

Τον Αύγουστο του 2017, ο Πεκτζετίν, επικεφαλής ενός τμήματος που είναι υπεύθυνο για τα εθνικά κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο Γκιουνέλ, διευθυντής ανθρώπινων πόρων της ΜΙΤ, βρίσκονταν στην πόλη Ντοκάν κοντά στη Σουλεϊμανίγια στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, στο πλαίσιο μιας αποστολής που ξεκίνησε με προσωπική εντολή του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας, του διαβόητου Χακάν Φιντάν.

Η εντολή που έλαβαν ήταν να απαγάγουν ανώτατα στελέχη του PKK και να τα μεταφέρουν στην Τουρκία.

Αντ’ αυτού, συνελήφθησαν οι ίδιοι σε μια επιχείρηση των ανταρτών του ΡΚΚ.

Λίγους μήνες αργότερα, βιντεοσκοπημένο βίντεο έδειχνε τη στιγμή κατά την οποία οι δύο πράκτορες ανακρίνονταν από τους Κούρδους μαχητές, κυκλοφόρησε στο YouTube. Από τότε δεν έχει ακουστεί τίποτα για τους δύο Τούρκους πράκτορες.

Στις καταθέσεις τους είχαν «καρφώσει» τον Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αρχικά ότι οι 13 όμηροι ήταν πολίτες.

Ωστόσο, οι 11 των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδείχθηκε ότι ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί.

Μια ανακοίνωση του PKK πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα των άλλων δύο θυμάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Βαρύτατοι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, καθώς και έντονες μάχες μέσα και γύρω από το στρατόπεδο, οδήγησαν στο θάνατο ορισμένων από τους πράκτορες, τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς της MİT, οι οποίοι ήταν όμηροί μας», τόνισε το PKK.

Η κουρδική οργάνωση ισχυρίζεται ότι η τουρκική επίθεση δεν στόχευε στη διάσωση των ομήρων αλλά μάλλον στην εξόντωσή τους, καθώς ήταν προφανές ότι μια τόσο βαριά επίθεση δεν θα διευκόλυνε ποτέ την ασφαλή διάσωση κανενός.

«Είναι σαφές ότι ο κύριος και μοναδικός υπεύθυνος για τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων είναι αυτός που διέταξε την επίθεση, ο Χούλουσι Ακάρ, ο οποίος στερείται εντελώς ανθρωπίνων συναισθημάτων», σημείωσε το PKK.

Μήπως όμως τους σκότωσαν επειδή είχαν «προδώσει» στις καταθέσεις τους τον Ερντογάν;

Όπως έγραφε το TRIBUNE στις 30 Αυγούστου 2017, σε μεγάλη ταραχή βρίσκεται το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας εξαιτίας των δύο Τούρκων πρακτόρων, της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), που έπιασαν οι Κούρδοι αιχμαλώτους στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF αναφέρεται σε καταθέσεις των Τούρκων πρακτόρων, που έχουν στα χέρια τους οι Κούρδοι.

Οι Τούρκοι πράκτορες όχι μόνο πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Κούρδους αλλά στην ανάκριση είπαν πολλά.

Το σοσιαλπατριωτικό κουρδικό κόμμα Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν (PUK), επισήμως δηλώνει δυσαρεστημένο που το συμβάν με τους Τούρκους πράκτορες έγινε σε περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν που τελεί υπό την ευθύνη του.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες είχαν στόχο να δολοφονήσουν Κούρδο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και εκτιμάται ότι η επιχείρισή τους αποσκοπούσε, πέρα από την εξολόθρευση του ηγετικού στελέχους του PKK, να προκαλέσει και ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κουρδικών φατριών.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες πιάστηκαν αιχμάλωτοι από άνδρες του PKK όχι μακριά από το Φράγμα Νουκάν, κοντά στις περιοχές Σιλεμανί και Καντίλ.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες κινούνταν στην περιοχή έχοντας αποστολή να πραγματοποιήσουν απαγωγές και εκτελέσεις.

Κυρίως στόχος τους ήταν ο Κούρδος ηγέτης Τσεμίλ Μπαγίκ, ένας από τους πέντε ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Οι δύο Τούρκοι βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τοπικούς πράκτορες της MİT.

Πρόκειται για τους δύο επικεφαλής των βραχιόνων της MIT που δραστηριοποιούνται ενάντια στο PKK στο βόρειο Ιράκ.

Είναι υψηλόβαθμοι και τελούν υπό τις άμεσες εντολές του Χακάν Φιντάν, διοικητή της MİT.

Οι δύο Τούρκοι πράκτορες κινούνταν στο ιρακινό Κουρδιστάν έχοντας πάνω τους διπλωματικά διαβατήρια.

Ανέφεραν τις κινήσεις τους απευθείας στον Χακάν Φιντάν και εκείνος με τη σειρά του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είχαν εντολές από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο για τις ενέργειές τους.

Εκτός από τους δύο υψηλόβαθμους πράκτορες της MİT, συνελήφθησαν και αρκετοί από τους υφιστάμενούς τους, ορισμένοι κουρδικής καταγωγής.

Η στιγμή της σύλληψης των Τούρκων πρακτόρων από τους Κούρδους τον Αύγουστο του 2017.

Στις 7 Αυγούστου, μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη των Τούρκων πρακτόρων, οι Κούρδοι ανατίναξαν ένα όχημα της MIT που κινούνταν στην περιοχή Μπατούφα κοντά στο Ζάχο.

Οι επιβαίνοντες πράκτορες τραυματίστηκαν.

Τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, ενώ ο Ερντογάν και το επιτελείο του ανέμεναν να μάθουν τα νέα των απαγωγών και δολοφονιών των πρακτόρων τους, πληροφορήθηκαν ότι οι «επίλεκτοί» τους είχαν συλληφθεί.

Η Τουρκία αντέδρασε από την πλευρά της, ζητώντας από τα στελέχη της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν την απελευθέρωση των δύο «διπλωματών» της.

Η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν ζήτησε συνάντηση με τα στελέχη του PKK, σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας.

Όταν βρέθηκαν, οι εκπρόσωποι του PKK απάντησαν ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουν.

Η Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν μετέφερε την ίδια ημέρα στην Άγκυρα την άρνηση του PKK να απελευθερώσει τους δύο πράκτορες.

Στη συνέχεια η Άγκυρα προσπάθησε να πιέσει την κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά αυτοί ξέφυγαν εύκολα ισχυριζόμενοι ότι η σύλληψη έγινε σε περιοχή του Ιράκ που ελέγχεται από την Πατριωτική Ένωση Κουρδιστάν, στην οποία δεν έχουν εξουσία.

Επί τρεις εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να πάρει τους δύο «διπλωμάτες» της πίσω και αφού δεν τα κατάφερε, εκνευρισμένη, έκλεισε το γραφείο της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν στο έδαφός της και απέλασε τον διπλωματικό αντιπρόσωπο του κουρδικού κόμματος στην Άγκυρα, Μπαχρόζ Γιαλαλί.

Ο Μπαχρόζ Γιαλαλί ήταν διπλωματικός αντιπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν στην Άγκυρα εδώ και 17 χρόνια. Είναι διπλωμάτης γνωστός στο τουρκικό κράτος.

Είχε εργαστεί παρασκηνιακά στις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και PKK που κατέληξαν στην εκεχειρία του 2006.

Οι δύο που πιάστηκαν στις αρχές Αυγούστου 2017 είναι μεγάλης σημασίας για την Άγκυρα και τους θέλει πίσω.


Τι είχαν καταθέσει το 2018

Σύμφωνα πάντα με κουρδικές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat (Ajansa Nûçeyan a Firatê – ANF) με έδρα το Άμστερνταμ, οι Πεκτζετίν και Γκιουνέλ μετακινούνταν στο ιρακινό Κουρδιστάν εφοδιασμένοι με διπλωματικά διαβατήρια.

Βρίσκονταν διαρκώς σε επαφή με τοπικούς πληροφοριοδότες της MİT και εκτελεστές στρατολογημένους από την τουρκική υπηρεσία.

Οι εντολές που λάμβαναν ήταν απευθείας από τον διοικητή της MİT Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).

«Ο Φιντάν είπε στον Ερντογάν: “Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε απαγωγές ή δολοφονίες στελεχών της ηγεσίας του PKK, έχουμε αυτή την ευκαιρία”, και πήρε έγκριση.

»Μόλις έδωσε ο Ερντογάν την έγκριση, τα στελέχη της MİT πέρασαν στη δράση.

»Αλλά κατέληξαν να συλληφθούν», είπαν οι ίδιες πηγές στο ANF.

Μαζί με τους δύο πράκτορες συνελήφθησαν και αρκετοί Κούρδοι συνεργάτες τους.

«Το βράδυ της 3ης Αυγούστου και ενώ ο Ερντογάν και η ομάδα του ανέμεναν νέα για τις απαγωγές ή τις δολοφονίες που είχαν εγκρίνει, έλαβαν τα νέα ότι τα στελέχη της MİT συνελήφθησαν.

»Την επόμενη ημέρα αξιωματούχοι της MİT συναντήθηκαν με τον διπλωματικό αντιπρόσωπο της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (PUK) στην Άγκυρα, Μπαχρόζ Γιαλαλί (Bahroz Galali). [σ.σ. Το PUK είναι σοσιαλιστικό κόμμα, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στο ιρακινό Κουρδιστάν. Οι Τούρκοι πράκτορες συνελήφθησαν σε περιοχή που ελέγχει το PUK).

»Ο Γιαλαλί ενημέρωσε για το θέμα τη διοίκηση του PUK. Η ηγεσία του PUK δεν γνώριζε τίποτα για την επιχείρηση.

»Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι δύο διπλωμάτες της συνελήφθησαν από το PKK και ζητούσε την απελευθέρωσή τους.

»Η ηγεσία του PUK απαίτησε να συνομιλήσει με την ηγεσία της KCK και οι δύο πλευρές συναντήθηκαν κοντά στην πόλη της Σουλεϊμανίγια».

Στη συνάντηση η KCK (Kurdistan Communities Union) παρουσίασε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και έκανε σαφές ότι οι συλληφθέντες δεν επρόκειτο να απελευθερωθούν.

Στην επιμονή του PUK να του παραδοθούν, η άλλη πλευρά ανέφερε ότι οι κρατούμενοι πιθανόν να είχαν εμπλοκή στη δολοφονία της Σακίν Τζανσίζ (Sakine Cansız) στη Γαλλία.

Η Σακίν Τζανσίζ εκτελέστηκε μαζί με άλλες δύο Κούρδισσες πατριώτισσες, τις Φιντάν Ντογάν (Fidan Doğan) και Λεϊλά Σοϋλεμέζ (Leyla Söylemez), το απόγευμα της 9ης Ιανουαρίου 2013 στα γραφεία των Κούρδων στο Παρίσι.

Από την αρχή ήταν ξεκάθαρο ότι οι φονιάδες ήταν εκτελεστές της MİT. Μετά από αυτό το PUK δεν επέμενε.

Όταν η τουρκική κυβέρνηση έλαβε την αρνητική απάντηση, ως αντίποινα έκλεισε τα γραφεία της διπλωματικής αντιπροσωπείας του PUK στην Άγκυρα και απέλασε τον επί 17 χρόνια διπλωματικό αντιπρόσωπο Μπαχρόζ Γιαλαλί.

Οι Ερχάν Πεκτζετίν και Αϊντίν Γκιουνέλ πραγματοποιούσαν ειδικές επιχειρήσεις στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν επί είκοσι χρόνια, πριν προαχθούν και τοποθετηθούν στο αρχηγείο της MİT.

Ο Πεκτζετίν ήταν μέχρι την ημέρα που συνελήφθη επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης τοπικών εθνικών αποσχιστικών δράσεων.

Ο Γκιουνέλ ήταν ο επικεφαλής του τμήματος «Ανθρωπίνων Πόρων» της υπηρεσίας τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό.

Ως μάρτυρες αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποκαλυπτικοί στους Κούρδους επειδή είχαν άμεση ή έμμεση πληροφόρηση για όλες τις επιχειρήσεις της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Επίσης πάνω τους είχαν υπολογιστές και στικάκια γεμάτα στοιχεία.

Η KCK σημείωσε ότι οι δύο αιχμάλωτοι πράκτορες, όπως και άλλοι που συνελήφθησαν στο παρελθόν, απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα τους ως αιχμάλωτοι πολέμου σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα αποκόμισε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τους πληροφοριοδότες, τους πράκτορες και τα δίκτυα της MİT, όπως δήλωσε η KCK.

«Ως αποτέλεσμα της επιχείρησής μας τον Αύγουστο του 2017, η οργανωτική δομή της MİT, η οργάνωση, μέλη, αρχηγεία, κατοικίες, τοπικά και ξένα δίκτυα και πράκτορες που έχουν διεισδύσει σε χώρες και οργανισμούς σε μεγάλο βαθμό αποκαλύφθηκαν.

»Διάφορες δράσεις της MİT, όπως οι φόνοι στο Παρίσι και δολοφονίες στη Ροζάβα [σ.σ. συριακό Κουρδιστάν] και τα παράνομα μυστικά κέντρα ανακρίσεων εντοπίστηκαν με κάθε λεπτομέρεια.

»Επιπλέον, ταυτότητες μελών της MİT, συνδεδεμένοι κατάσκοποι και τοπικοί πυρήνες στο Μπακουρέ [σ.σ. βόρειο] Κουρδιστάν, Τουρκία, Ευρώπη, Ροζάβα και Μπασουρέ [σ.σ. νότιο] Κουρδιστάν αποκαλύφθηκαν. (…) Με τις νέες πληροφορίες και έγγραφα που αποκαλύφθηκαν με κάθε σύλληψη, οι δουλειές της MİT πρακτικά παρέλυσαν τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό».

Η KCK αποκάλυψε ότι οι Κούρδοι είχαν πιάσει ακόμα δύο πράκτορες της MİT στην πόλη Τσίζρε (νοτιοανατολική Τουρκία).

Σύμφωνα με έγγραφα και μαρτυρίες εκείνων των δύο και των νεώτερων, στόχοι για το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι μόνο οι Κούρδοι αλλά και οι σοσιαλιστές, κύκλοι της αντιπολίτευσης, διανοούμενοι, συγγραφείς, Αλεβίτες και όλες οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες στο έδαφος της Τουρκίας.

Σε έγγραφα που είχαν πάνω τους οι Πεκτζετίν και Γκιουνέλ βρέθηκαν στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στην καταστροφή της Συρίας.

Από τις ανακρίσεις των δύο Τούρκων πρακτόρων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις δολοφονίες των τριών Κούρδισσων στο Παρίσι το 2013.

Η Σακίν Τζανσίζ ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του PKK. Η Φιντάν Ντογάν ήταν διπλωμάτισσα και η Λεϊλά Σοϋλεμέζ μέλος της Νεολαίας.

Οι εκτέλεσή τους στα κουρδικά γραφεία στο Παρίσι ήταν το πρώτο βήμα για μια σειρά από επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί για «εξοντώσεις» Κούρδων αντιστασιακών που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη.

Η KCK έδωσε στη δημοσιότητα τις ομολογίες των Τούρκων πρακτόρων για τις δολοφονίες των τριών γυναικών.

Σύμφωνα με τους Πεκτζετίν και Γκιουνέλ, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη MİT ύστερα από έγκριση της ανώτατης Αρχής της Τουρκίας.

Ο Ερχάν Πεκτζετίν ομολόγησε στους Κούρδους: «Οι δολοφονίες σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από τον Ουγούρ Καάν Αϊλίκ (Ugur Kaan Ayik), επικεφαλής τότε του τμήματος Εθνικών Αποσχιστικών Δράσεων.

»Οι Ογιούζ Γιουρέτ (Oguz Yuret), διευθυντής κλιμακίου, ο πράκτορας Αϊχάν Οράν (Ayhan Oran) και τρεις ακόμα της MİT ενεπλάκησαν στην αποστολή».

«Το αίτημα για δράση πρέπει να υποβληθεί στο γραφείο του διοικητή της υπηρεσίας.

»Δεν νομίζω ότι θα αποφάσιζε μόνος του, πρέπει να ρωτήσει τον Πρόεδρο [σ.σ. τον Ερντογάν].

»Επειδή τέτοιες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν διεθνή προβλήματα.

»Ήταν μια περίοδος που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες [σ.σ. μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και PKK]».

Ο Ουγούρ Καάν Αϊλίκ είναι σήμερα (2018) ο διευθυντής του τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων της MİT.

Ο εκτελεστής των τριών γυναικών ονομάζεται Ομέρ Γκιουνέι (Omer Guney).

Αγόρασε το αεροπορικό εισιτήριο για Παρίσι από την Άγκυρα και το εισιτήριο επιστροφής από το Παρίσι.

Αφού δολοφονήθηκαν οι τρεις Κούρδισσες, ο Ουγούρ Καάν Αϊλίκ μετατέθηκε για ένα διάστημα στη Ντόχα του Κατάρ και μετά προήχθη σε επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο Ογιούζ Γιουρέτ προήχθη σε διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της υπηρεσίας στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας και ο Αϊχάν Οράν απολύθηκε κατηγορούμενος για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι Πεκτζετίν και Γκιουνέλ αναφέρθηκαν στις σχέσεις του τουρκικού καθεστώτος με τζιχαντιστές όλων των οργανώσεων στη Συρία.

Για να μην αμφισβητηθούν οι ομολογίες τους, τις έδωσαν μπροστά σε κάμερα και τα βίντεο έχουν αναρτηθεί από τις κουρδικές Αρχές της KCK στο διαδίκτυο.

Η MİT, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, οργάνωσε στρατόπεδα εκπαίδευσης στο έδαφος της Τουρκίας.

Ως υπεύθυνος για τον συντονισμό μεταξύ MİT και τζιχαντιστών αναφέρθηκε ο Κεμάλ Εσκιντάν (Kemal Eskintan), υποδιευθυντής των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο Αϊντίν Γκιουνέλ αποκάλυψε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε συνάντησε στην Αττάλεια με στελέχη των τζιχαντιστών παρουσία του Χακάν Φιντάν, του επικεφαλής της MİT.

Ο Ερχάν Πεκτζετίν μίλησε και για τα λευκά λεωφορεία Mercedes που αγόρασε η MİT για να μεταφέρει τους τζιχαντιστές στο εσωτερικό της Τουρκίας, τα οποία παρκάρονταν αρχικά στις κεντρικές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας.

«Έχουμε λευκά λεωφορεία Mercedes, αυτά αγοράστηκαν.

»Δεν τα είχαμε προηγουμένως στην υπηρεσία, αγοράστηκαν. Είναι επτά ή οχτώ. Φυλάσσονταν στο αρχηγείο.

»Παρκαρισμένα δίπλα στα φορτηγά της MİT.

»Τα φορτηγά που μεταφέρουν τον εξοπλισμό, τα όπλα, τα πυρομαχικά επίσης βρίσκονταν στο αρχηγείο.

»Ήταν εκεί το 2012, όταν πήγα. Τα είδα να μπαίνουν και να βγαίνουν, πλήρως φορτωμένα, τα μεσάνυχτα.

»Για την ακρίβεια τραβούσαν την προσοχή όταν έφευγαν από τα κεντρικά μέσα στη νύχτα.

»Οι εγκαταστάσεις της MİT στο Γενιμαχαλέ δεν είναι τόσο ανεξάρτητες.

»Υπάρχουν κτίρια δίπλα. (…) Η εφημερίδα Sözcü φωτογράφισε αυτά τα φορτηγά. (…) Υποθέτω ότι νοίκιασαν ή αγόρασαν έναν χώρο στο Πουρσακλάρ. Ένας φίλος μου το ανέφερε.

»Πιστεύω ότι τα όπλα, τα πυρομαχικά, φορτηγά και λεωφορεία τώρα φυλάσσονται εκεί. Αυτό έχει νόημα.

»Το σημείο είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο [σ.σ. της Άγκυρας]. Το Πουρσακλάρ είναι τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.

»Εάν έρχεται εξοπλισμός αεροπορικώς μεταφέρεται εκεί δίχως να τραβά κανενός την προσοχή».

Ο Ερχάν Πεκτζετίν ανέφερε ακόμα ότι η MİT έχει σπίτια στην Κωνσταντινούπολη, στο Βαν και στο Ντιγιάρμπακιρ όπου τα χρησιμοποιεί ενίοτε και για παράνομες ανακρίσεις.

Κυρίως όμως σε αυτά τα σπίτια γίνονται οι στρατολογήσεις νέων πρακτόρων και πληροφοριοδοτών.

Άνθρωποι οδηγούνται εκεί, γίνονται «συνεντεύξεις» και ανάλογα από τις απαντήσεις που δίνουν προχωρούν ή όχι στην υπηρεσία.

Από τέτοια σπίτια πέρασαν και μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων της MİT διαχειρίζεται ένα μεγάλο προϋπολογισμό και έχει πάρα πολλά χρήματα στη διάθεσή της που τα διοχετεύει στον πόλεμο στη Συρία.

«Ο προϋπολογισμός τους είναι πάρα πολύ υψηλός.

»Επειδή οι δράσεις τους είναι ειδικές, το μπάτζετ τους είναι υψηλό.

»Λεωφορεία, φορτηγά, όπλα, μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) μπαινοβγαίνουν στα στρατόπεδα.

»Τα στρατόπεδα στο Χατάι (Αντιόχεια), Ούρφα και Γκαζιαντέπ είναι σε μεγάλη πίεση.

»Υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία δεν επιτρέπεται η είσοδος σε βουλευτές. (…) Οι δικοί μας οργανώνουν την κίνηση μέσα και έξω από αυτά.

»Είναι οι Ειδικές Επιχειρήσεις που τα οργανώνουν αυτά», κατέθεσε ο Ερχάν Πεκτζετίν και συνέχισε:

«Όταν ανέλαβε ο Χακάν Φιντάν ο προϋπολογισμός της MİT ήταν περίπου 410 εκατομμύρια δολάρια.

»Τώρα (2018) ο προϋπολογισμός της MİT είναι γύρω στο 1,1 δισ. δολάρια.

»Υπάρχει μια σημαντική αύξηση τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια.

»Και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων.

»Βεβαίως κατασκευάζεται και νέο κτιριακό συγκρότημα της MİT.

»Δεν ξέρω εάν η κατασκευή του συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό».

Ο Ερχάν Πεκτζετίν αναφέρθηκε και στο περιστατικό της ομηρίας του διπλωματικού προσωπικού του τουρκικού Προξενείου στη Μοσούλη του Ιράκ το καλοκαίρι του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κεμάλ Εσκιντάν πήρε έπαινο από την υπηρεσία για την απελευθέρωση των ομήρων, επειδή ήταν εκείνος, μαζί με τον Χουσεΐν Σιρίν (Hüseyin Şirin), που διαπραγματεύτηκαν με το Ισλαμικό Κράτος την απελευθέρωση των ομήρων.
 

Το TRIBUNE λέει:

Στις αρχές Αυγούστου 2017 δύο υψηλόβαθμοι πράκτορες της τουρκικής MİT, με αποστολή να δολοφονήσουν κορυφαίο Κούρδο ηγέτη, συνελήφθησαν στο ιρακινό Κουρδιστάν από το PKK. Οι δύο πράκτορες εκτελούσαν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις αρχές του 2018 οι Κούρδοι έδωσαν στη δημοσιότητα αποσπάσματα από τις καταθέσεις τους on camera.

Σε αυτές οι αρχιπράκτορες «κάρφωσαν» τις στενές σχέσεις της υπηρεσίας τους με το Ισλαμικό Κράτος και άλλους τζιχαντιστές.

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι 13 Τούρκοι πράκτορες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, που κρατούνταν αιχμάλωτοι των Κούρδων σε μια σπηλιά στο όρος Γκαρά στο ιρακινό Κουρδιστάν, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Οι Κούρδοι λένε ότι τους σκότωσαν οι Τούρκοι, οι Τούρκοι ότι τους εκτέλεσαν οι Κούρδοι.

Μεταξύ των νεκρών λέγεται ότι είναι και οι δύο αρχιπράκτορες που «κάρφωσαν» τον Ερντογάν.

Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τους «καθάρισε» ο Ερντογάν για να μην πουν περισσότερα τώρα που ανέλαβε πρόεδρος στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Ίσως η τουρκική επιχείρηση να αποσκοπούσε όχι στην απελευθέρωση των ομήρων αλλά στην εξόντωσή τους για να μην «κάψουν» περαιτέρω τον Ερντογάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail