Έγραψε για την Ελληνική Επανάσταση, [Απομνημονεύματα του συνταγματάρχη από τον πόλεμο των Ελλήνων (1821), Γράμματα για την Ελλάδα (1826)], συνεισφέροντας σημαντικά στις συζητήσεις της εποχής στη Γαλλία για τους τρόπους στήριξης του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία. Η υποδοχή στους φιλέλληνες θα τον σημαδέψει. Θα εκφραστεί με συμπαράσταση και κατανόηση για τον ελληνικό αγώνα : «Τέσσερις αιώνες πέρασαν και οι Έλληνες λαχταρούν την ελευθερία – ίσως κανένας άλλος λαός δεν θα είχε επιζήσει αντιμέτωπος με τόσες αντιξοότητες».
Δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι Έλληνες στην Αργολίδα: «Οι γυναίκες, γονατιστές, κάνοντας τον σταυρό τους, μας έβλεπαν ως αγγέλους που ήρθαν από τον ουρανό για να τις σώσουν και οι άνδρες, παραταγμένοι, μας χαιρετούσαν με πυροβολισμούς από τα τουφέκια τους και δυνατά επιφωνήματα».
Σύμφωνα με την ιστορικό Αναστασία Τσαγκαράκη, οι στρατιωτικοί στοχασμοί του Voutier βοήθησαν ώστε να υπογραμμιστεί η σημασία των ναυμαχιών για την εξασφάλιση της ελευθερίας των Ελλήνων αλλά και για να αναγνωριστεί η συνεισφορά των κλεφτών και των παλικαριών στις χερσαίες συγκρούσεις.
Περισσότερα
Διαδικτυακή έκθεση του Γαλλικού Ινστιτούτου, του RetroNews, και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, κεφάλαιο "Olivier Voutier"