Η ΝΔ θέλει εκλογές γιατί το τσουνάμι της οικονομικής κρίσης θα κάνει το 2010 να μοιάζει παιδική χαρά

geralt / pixabay
Έρχεται επιδημία οικονομοϊού. Το "σκληρό lockdown" το εφαρμόζεις δρακόντεια για 20 μέρες, εξαφανίζεται ο ιός και μετά ελέγχεις πύλες εισόδου και βάζεις 14 μέρες καραντίνα όποιον μπει, αφήνοντας ελεύθερη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν το εφαρμόζεις 6 μήνες, με την οικονομία και τους πολίτες σε κώμα, με 3 διαδηλώσεις τη μέρα στο κέντρο της Αθήνας, με λαθροβάρκες να έρχονται αβέρτα από απέναντι, και με τσάρτερ να προσγειώνονται με προορισμό κορονοπάρτυ. Και η εγχείρηση απέτυχε και ο ασθενής απέθανε.

Θάνος Τζήμερος

Η οικονομική πανδημία, το μέγεθος της οποίας θα διαπιστώσουμε μόλις περάσει η υγειονομική κρίση θα είναι τεκτονικών διαστάσεων. Και γι' αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο. Υπάρχει φάρμακο βέβαια, το οποίο όμως στη ΝΔ δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν καθότι κρατιστές μέχρι το κόκκαλο. Λέγεται απελευθέρωση της οικονομίας από την υπερρύθμιση, μείωση της φορολογίας, ψηφιακό κράτος, φιλικό κλίμα για το επιχειρείν. Όπως το κάνουν η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία ακόμα και τα Σκόπια.

H έκθεση Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020 δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η Ελλάδα είναι στη γενική θέση 79 της παγκόσμιας κατάταξης (επί 190 κρατών) σκοράροντας κοντά στον πάτο σε κρίσιμους τομείς που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές: Κατοχύρωση Ιδιοκτησίας (156η), Δυνατότητα Δανειοδότησης (119η), Νομική Ισχύς Συμβάσεων (146η). Ξέρετε τι μας ανεβάζει; Το ότι προστατεύουμε το δικαίωμα των... μειονοτήτων να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Αναμενόμενο, αν μετρήσει κανείς τις αραβικές ταμπέλες στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί μάλιστα κάναμε άλμα 6 μονάδων βαθμολογίας και είμαστε στη θέση 37, σ΄αυτή την ειδική κατηγορία.

Για να ξέρετε και πού κινείται ο ανταγωνισμός:

- Στις πρώτες δέκα θέσεις κατά σειρά: Νέα Ζηλανδία, Σινγκαπούρη, Χόνγκ Κόνγκ, Δανία, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Γεωργία (ναι, η πρώην σοβιετική), Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία. 

- Από τη γειτονιά μας: Σκόπια 17η, Τουρκία 33η, Σερβία 44η.
Δείτε και μερικές στρεβλώσεις του κρατισμού εν μέσω κορονοϊού. 

Το 2019 έβαλαν λουκέτο στη χώρα μας 48.290 επιχειρήσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πόσες λέτε ότι έκλεισαν το 2020; Πολύ περισσότερες θα απαντούσε κάποιος. Κι όμως, έκλεισαν πολύ λιγότερες: 37.345. Ο λόγος είναι πως εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είναι σε κώμα και συντηρούνται με τα κρατικά επιδόματα, τα οποία μόλις κοπούν θα δημιουργήσουν τσουνάμι λουκέτων.

Δείτε κι ένα άλλο περίεργο της πανδημίας. Ποιος τομέας χτυπήθηκε περισσότερο στην κρίση; Της εστίασης και των ξενοδοχείων. Όμως το 2020 εκατοντάδες επιχειρήσεις μετακινήθηκαν από την κατηγορία "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών" στην κατηγορία "Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης"! Γιατί; Μα για να πάρουν το κρατικό μπαξίσι, το οποίο στην προηγούμενη κατηγορία δεν το έπαιρναν διότι είχαν ΚΑΔ που δεν τους κάλυπτε η ΚΥΑ.

Όταν "παγώνεις" τις στρεβλώσεις της Οικονομίας και την οδηγείς μέσω κορονοϊού σε σοβιετοποίηση, μόλις ξεπαγώσουν θα σε πνίξουν. Αυτό φοβάται το επιτελείο της ΝΔ και ψάχνει να βρει ευκαιρία να κάνει εκλογές μόλις το επιτρέψουν οι κορονοσυνθήκες αλλά πριν χτυπήσει το τσουνάμι της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, που θα κάνει το 2010 να φαίνεται παιδική χαρά.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail