Διεύρυνση ωραρίου που οι άνθρωποι θα μπορούν να είναι εκτός σπιτιού αλλά και να επισκέπτονται χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, προτείνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είναι λάθος με τον ωραίο καιρό να είναι μέσα. «Με τον εγκλεισμό υπάρχει συσσώρευση ενδοοικογενειακή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πώς ακόμη και η εστίαση θα μπορούσε, υπό όρους, να ανοίξει.
Δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται έξω με θερμαντικά σώματα, να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις, να δοθεί από τους δήμους περισσότερος χώρος στα πεζοδρόμια για να είναι εφικτή η αραίωση των τραπεζιών. «Με την πίεση να είμαστε συνεχώς μέσα αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και χρόνιων νοσημάτων».
Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι είναι σημαντικό ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς να υπάρχει καλύτερη οργάνωση, αλλά κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής έχει καταστεί δύσκολο, διότι οι ευθύνες είναι διάσπαρτες. Όπως έχει τόνισε πολλές φορές, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα δρομολόγια με την μίσθωση κι άλλων λεωφορείων, κάποια κουπόνια ενδεχομένως για τα ταξί με σκοπό να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς.
Για το θέμα των εμβολίων, η κ. Λινού σημείωσε ότι είναι γεωπολιτικό ζήτημα. Υπογράμμισε όμως, πως πρέπει να δοθούν οι πατέντες δωρεάν σε όλες τις χώρες ώστε να αυξηθεί η παραγωγή τους. Όπως είπε, ακόμη και αν υπάρχουν αρκετά εμβόλια για την Ευρώπη, ενδεχομένως να μην καλύπτουν την Ασία ή την Αφρική με αποτέλεσμα ο ιός να παραμείνει ενεργός και ακόμη, να μεταλλαχθεί. Αποτέλεσμα αυτού, θα ήταν συνεχίζεται η διασπορά και ο κίνδυνος να μην καλύπτει το εμβόλιο τις νέες μεταλλάξεις.